úterý 21. června 2011

Žampiony na másle

Žampiony dušené na másle


  • 500 g žampionů
  • 50 g másla
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička soli

Jak na to  

- očištěné a oloupané žampiony pokrájet na půlcentimetrové plátky
- osmahnout na másle, přidat sůl a kmín, dusit zakryté ve vlastní šťávě
- odkrýt, nechat vyvařit vodu, opéct dozlatova
.

Takto upravené žampiony jsou výborné samotné nebo jako příloha k masům.


Příprava

Žampiony očistíme a pokud je na klobouku tuhá slupka, stáhneme ji.
Podélně je nakrájíme na zhruba půlcentimetrové plátky.



Dušení a orestování

Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme žampiony, sůl a kmín.

Žampiony okolo minuty restujeme, po pár vteřinách začnou pouštět vodu.
Pánev zakryjeme poklicí.

Na mírném plameni dusíme 10 - 15 minut.
Občas promícháme! 
Pokud žampiony pustí dostatek vody, nepodléváme je. 
Jestliže jsou ale sušší, přidáme 80 až 100 mililitrů teplé vody.
Mícháme opatrně, abychom plátky nepolámali.

Sundáme poklici, zvýšíme teplotu.

Žampiony občas zlehka promícháme, opečeme je dozlatova.
Vyvaří se voda, žampiony se začnou restovat.

Pokud je potřeba, přisolíme.

Použijeme jako přílohu k přírodním plátkům nebo grilovaným masům.




TIP!  Pokud chceme, aby žampiony nezhnědly, lehce je před dušením zakápneme citronem.

TIP!  Můžeme přidat nasekané bylinky a vmíchat vejce.
Usmažíme, podáváme s chlebem nebo pečivem.

TIP!  Můžeme připravit i bez zakrytí a podlévání, více pak hlídáme a promícháváme.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat