Žampiony dušené na másle
- 500 g žampionů
- 50 g másla
- 1 čajová lžička kmínu
- 1 čajová lžička soli
Jak na to
- očištěné a oloupané žampiony pokrájet na půlcentimetrové plátky
- osmahnout na másle, přidat sůl a kmín, dusit zakryté ve vlastní šťávě
- odkrýt, nechat vyvařit vodu, opéct dozlatova
.
- očištěné a oloupané žampiony pokrájet na půlcentimetrové plátky
- osmahnout na másle, přidat sůl a kmín, dusit zakryté ve vlastní šťávě
- odkrýt, nechat vyvařit vodu, opéct dozlatova
.
Takto upravené žampiony jsou výborné samotné i jako příloha k masům.
Příprava
Žampiony očistíme.
Pokud je na klobouku tuhá slupka, stáhneme ji.
Podélně je nakrájíme na zhruba půlcentimetrové plátky.
Dušení
Na pánvi rozpustíme máslo.
Přidáme pokrájené žampiony, sůl a kmín.
Okolo minuty opatrně mícháme.
Po pár vteřinách žampiony začnou pouštět vodu.
Pánev zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni dusíme 10 až 15 minut.
Občas promícháme!
Žampiony většinou pustí dostatek vody a není potřeba je podlévat. Jestliže jsou ale sušší, podle potřeby k nim 50 až 100 mililitrů teplé vody přilijeme. Mícháme opatrně, abychom plátky nepolámali.
Orestování
- Z pánve sundáme poklici, lehce zvýšíme teplotu. Po chvilce se vyvaří všechna voda, žampiony se začnou opékat.
- Občas je opatrně promícháme, pár minut je restujeme dozlatova. Pokud je potřeba, přisolíme.
Žampiony použijeme jako přílohu ke grilovaným či dušeným masům, třeba k přírodním plátkům.
Nebo samotné s opečenou bagetou, kterou můžeme potřít česnekem a bylinkovým máslem.
Nebo samotné s opečenou bagetou, kterou můžeme potřít česnekem a bylinkovým máslem.
Takto připravené žampiony také vhodně doplní zeleninové saláty.
TIP! Pokud nechceme, aby žampiony zhnědly, před dušením je lehce zakápneme citronem.
TIP! K orestovaným žampionům můžeme přidat nasekané bylinky a vmíchat vejce.
Usmažíme, podáváme s chlebem nebo pečivem.
TIP! Žampiony můžeme připravit i bez podušení. Od začátku je restujeme na pánvi. Více je pak ale hlídáme a promícháváme.
Přejít na seznam receptů
TIP! Pokud nechceme, aby žampiony zhnědly, před dušením je lehce zakápneme citronem.
TIP! K orestovaným žampionům můžeme přidat nasekané bylinky a vmíchat vejce.
Usmažíme, podáváme s chlebem nebo pečivem.
TIP! Žampiony můžeme připravit i bez podušení. Od začátku je restujeme na pánvi. Více je pak ale hlídáme a promícháváme.
Přejít na seznam receptů
Výborné a takhle se připravují houby. Bez cibule.
OdpovědětVymazatDěkuji za milý komentář, mám radost, že žampiony připravené podle receptu chutnaly.
Vymazat