úterý 28. května 2013

Paštika

Vepřová játrová paštika


Rozpis na 2 formy na srnčí hřbet o rozměru 10 x 30 centimetrů.

  • 1000 g libovějšího vepřového bůčku
  • 300 g vepřového plecka (může být i pečeně, krkovice, kýta)
  • 700 g vepřových jater
  • 30 g sádla (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 200 g 12% smetany (1 kelímek)
  • 60 g cibule (půlka větší)
  • 4 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky tymiánu (2 g)
  • 1/2 čajové lžičky skořice (1 g)
  • 4 čajové lžičky soli (25 g)
  • 1 čajová lžička pepře (1 g)
  • 1 čajová lžička cukru
  • 6 rozdrcených kuliček jalovce
  • 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 bobkové listy


Jak na to
 

- maso nakrájet na kostky, osolit, 30 minut péct se sádlem a bobkovým listem na 200 °C
- vychladlé maso a odblaněná játra namlít/nasekat
- dobře smíchat s česnekem, cibulí a kořením, vmíchat smetanu a výpek, nechat v chladnu uležet
- naplnit do forem, péct ve vodní lázni zakryté alobalem cca 80 minut na 150 °C
- vychladlou paštiku zatížit, nechat několik hodin v chladnu uležet
.


Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky velké přibližně 3 x 3 centimetry.
Nandáme do pekáče nebo pečicí mísy.
Pokud máme bůček i s kůží, odřízneme ji, ale nevyhazujeme, upečeme společně s masem.


K masu přidáme sádlo, bobkové listy, osolíme 2 čajovými lžičkami soli, promícháme.
Dáme nezakryté péct na 30 - 35 minut do rozpálené trouby.
Během pečení 1 - 2x promícháme.
Vyndáme z trouby, necháme vychladnout.


Maso přendáme do mísy.
Vypečený sos z pekáče nevyléváme, vmícháme smetanu, necháme chvíli stát. Uvolní se výpek, stěrkou stáhneme i z boků.
Játra odblaníme, opláchneme a osušíme.
Vychladlé maso i játra nameleme nebo v robotu nasekáme.
Kůži nemeleme, vyhodíme.


Kuličky jalovce rozdrtíme v hmoždíři, česnek najemno utřeme a cibuli nadrobno rozkrájíme.
V míse maso a játra dobře promícháme s cibulí, česnekem, tymiánem, skořicí, 2 čajovými lžičkami soli, pepřem, cukrem, muškátovým oříškem a jalovcem.
Zalijeme smetanou spojenou s výpekem, důkladně vše promísíme.
Zakryjeme a minimálně na 2 hodiny, ale klidně přes noc, odložíme do chladničky.


Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Dáme vařit 1000 mililitrů vody.
Směs nandáme do formy, upěchujeme obrácenou polévkovou lžící.
Naplněné formy položíme do hlubšího pekáče, na dno pekáče nalijeme horkou vodu tak, aby hladina dosahovala maximálně do 3/4 výšky forem.



Každou formu zakryjeme alobalem, na několika místech propíchneme.
Vložíme do trouby, po 10 minutách teplotu snížíme na 150 °C.
Celkem pečeme okolo 80 minut.
Formy s upečenou paštikou vyndáme z pekáče, odkryjeme alobal, necháme vychladnout.
Z forem nevyndáváme.
Na studenou paštiku ve formě položíme alobal a zatížíme.
Dobře poslouží třeba krabice s mlékem. Z paštiky tak při tuhnutí vytlačíme vzduch.
Na několik hodin dáme do lednice.
Před podáváním uvolníme z formy, nakrájíme a servírujeme s chlebem nebo pečivem. 
Paštika jde na chleba nebo pečivo dobře namazat.


TIP!  Do paštikové směsi můžeme před pečením vmíchat sušené ovoce předem namočené v brandy nebo koňaku. Hodí se třeba brusinky, švestky ...

TIP!!  Formu můžeme před naplněním vyložit špekem nebo anglickou slaninou.




Přejít na seznam receptů


4 komentáře:

  1. Paštika byla úžasnááá

    OdpovědětVymazat
  2. Paštika je fakt bezva,mnˇam,budu dělat častěj

    OdpovědětVymazat
  3. Díky! Mám radost, že chutnala :-)

    OdpovědětVymazat