neděle 20. března 2016

Rychlá paštika na pánvi

Rychlá paštika na pánvi - králičí
 
Marti a Honzo, díky za králíka!


  • 80 g jater 
  • 30 g cibule
  • 20 g másla
  • 10 g špeku bez kůže
  • 1 stroužek česneku
  • 2 polévkové lžíce smetany (30 a více procent)
  • 2 čajové lžičky koňaku, brandy, portského (nemusí být) 
  • 1 čajová lžička majoránky
  • sůl, pepř

Jak na to  

- na suché pánvi restovat na mírném plameni pokrájený špek, po 2 minutách přidat cibuli, po dalších 2 utřený česnek
- po minutě přidat máslo a játra, ev. alkohol, lehce osolit a opepřit
- stále na mírno okolo 3 minut promíchávat
- přilít smetanu, minutu povařit, vmíchat majoránku
- rozmixovat, nechat vychladit
.

Rychlovka pro případ, že máme malé množství jater, například z jednoho králíka.
Nebo jich máme větší množství, ale potřebujeme udělat rychlý předkrm. To pak podle hmotnosti jater rozpis surovin upravíme.

Játra opláchneme a osušíme, společně s cibulí a špekem nadrobno nakrájíme.
Oloupaný stroužek česneku utřeme.

Na mírném plameni na suché pánvi restujeme okolo 2 minut kostičky špeku.
Přisypeme cibuli a po dalších 2 minutách utřený česnek.
Po minutě přidáme malý kousek másla a pokrájená játra.
Pokud použijeme alkohol, tak ho nyní přilijeme.
Posypeme špetkou soli a pepře.
Soli stačí opravdu jen malé množství, na pánvi už máme slaný špek.
Stále na mírném plameni zhruba 3 minuty promícháváme.
Přidáme smetanu a ještě minutu povaříme.
Na závěr vmícháme majoránku.
Nebo jiné koření podle chuti. Třeba tymián, jalovec, rozmarýn...
Tyčovým mixérem směs rozmixujeme, dáme vychladit do lednice.
Podáváme s pečivem, chuť výborně doplní brusinky.


TIP!  Rychlou paštiku můžeme samozřejmě připravit i z jater kuřecích, kachních, husích, telecích, vepřových...


Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Super stránky, jsem moc ráda, že jsem na ně narazila. Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za návštěvu blogu a milý komentář :)

      Vymazat
  2. Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda li se tato paštika dá udělat i z jiného masa a pul na pul s masem klasickým? A jak dlouho tak vydrží v lednici? Vaše recepty vaříme doma pravidelně :) máte úžasný blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      z jiných jater určitě, ale s masem bych nekombinovala. Přeci jen je to velice rychlá příprava. Pro přípravu s masem doporučuji tento recept:
      http://nejedle-recepty.blogspot.cz/2013/05/pastika.html
      Při uchování v lednici spotřebovat maximálně 3. den.
      Děkuji moc za pochvalu blogu, těší mě, že se Vám podle receptů dobře vaří!
      Dobrou chuť! :)

      Vymazat