pátek 25. ledna 2013

Panenka pečená v anglické slanině

Vepřová panenka pečená v anglické slanině


Pečeno ve formě na srnčí hřbet.

  • 800 - 1000 g vepřové panenky
  • 250 g krájené anglické slaniny
  • 10 g másla
  • 1 čajová lžička hladké mouky
  • sůl, pepř


Jak na to

- panenku očistit, osolit a opepřit
- formu na srnčí hřbet vyložit plátky anglické slaniny, položit maso a zabalit
- péct při teplotě 200 °C, 12 - 15 minut ve formě, dalších 8 - 10 minut vyklopené
- 1 - 2 minuty grilovat, před krájením nechat odpočinout
- uvolnit z plechu výpek, zahustit kouskem másla obaleným v mouce
, povařit
.

Příprava

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Panenku opláchneme, osušíme a odblaníme.
Osolíme ji a opepříme.
Upravíme ji na délku formy.
Pokud je delší jen o kousek, jen ji zmáčkneme. V případě, že přesahuje o větší kus, zúžený konec přehneme nebo, pokud je hodně dlouhá, ji na užším konci odřízneme.
Z odříznutého kousku nakrájíme medailonky. Pokapeme je olejem, osolíme, opepříme, podle chuti můžeme použít i bylinky nebo koření. Necháme je okolo 15 minut odpočinout a pak je krátce opečeme na pánvi.

Formu na srnčí hřbet vyložíme plátky anglické slaniny tak, aby se přes sebe kraje mírně překrývaly a část každého plátku volně visela přes okraj.

Do takto vyložené formy položíme panenku.
Pokryjeme ji visícími částmi slaninových plátků.


Pečení

  • Srnčí hřbet s panenkou položíme do hlubšího menšího pekáče.
  • Bez zakrytí ho vložíme do rozpálené trouby.
    Po 12 až 15 minutách zapečení z trouby vyndáme, panenku vyklopíme z formy do pekáče.
    Vyšší kus pečeme delší dobu, nízké panence bude stačit 12 minut.

  • Pekáč s panenkou vrátíme do trouby, pečeme ji dalších 8 až 10 minut.
  • Na závěr ji můžeme dát na přibližně jednu minutu pod rozpálený gril.

  • Upečenou panenku přendáme na talíř nebo prkýnko.
  • Zakryjeme ji alobalem a před rozkrájením necháme 8 až 10 minut odpočinout.
    V mase se rozloží šťáva, při krájení jí tolik nevyteče.
    Správně upečená panenka je směrem ke středu růžová, šťáva nesmí být krvavá!

Pokud budeme připravovat sos, pekáč nemyjeme.
Přilijeme do něho dvě až čtyři polévkové lžíce horké vody a necháme chvíli stát., aby se uvolnil výpek ze stěn.


Příprava sosu

Šťávu po pečení v pekáči promícháme, uvolníme i všechny přípeky ze stěn pekáče.
Stěrkou vše stáhneme do menšího kastrůlku.
Dáme ho na sporák, zahříváme.

Na talířek nasypeme lžičku mouky.
Obalíme v ní přibližně desetigramový kousek studeného másla.
Vhodíme ho k sosu, okolo 5 minut na mírném plameni povaříme.
Sos tím jemně zahustíme.
Nezapomeneme do hrnku slít i šťávu z talíře, na kterém panenka odpočívá po upečení.

Panenku servírujeme s bramborem vařeným nebo pečeným, s bramborovou kaší, celerem na medu, restovanou zeleninou, zeleninovým salátem, pečivem... 
Pečená panenka může být součástí studených mís.
Panenku chuťově velmi dobře doplní brusinkový nebo rybízový džem nebo brusinky nakládané.


4 komentáře:

  1. Je to boží naše oblíbené menu

    OdpovědětVymazat
  2. Je to boží udělala jsem to mému manželovi a on z toho šílel děkuji za recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuji za milý komentář. Moc mě těší, že chutnalo!

      Vymazat