- 400 ml vody
- 160 g másla
- 160 g hladké mouky
- 100 g tvrdého sýru, např. Gruyère, Ementál, Comté...
- 4 větší vejce
- 1 čajová lžičky soli
- 1 čajová lžička sušeného česneku, 1/3 kávové lžičky mletého muškátového oříšku
- zelená petrželka
Jak na to
- do hrnce dát vodu a máslo, osolit, začít zahřívat
- po rozpuštění másla odstavit, najednou vsypat mouku, důkladně promíchat
- vrátit na sporák, na mírném plameni okolo 4 minut za stálého míchání propařovat/odpalovat
- odstavit, po 2 - 3 minutách zapracovat postupně vejce, s posledním vmíchat nastrouhaný sýr, česnek, muškátový oříšek a nasekanou petrželku
- na pečicí papír tvořit hrudky, papír jemně pocákat vodou
- péct 10 minut při 200 °C, teplotu snížit na 180 °C, dopéct 20 - 25 minut dozlatova
.
- do hrnce dát vodu a máslo, osolit, začít zahřívat
- po rozpuštění másla odstavit, najednou vsypat mouku, důkladně promíchat
- vrátit na sporák, na mírném plameni okolo 4 minut za stálého míchání propařovat/odpalovat
- odstavit, po 2 - 3 minutách zapracovat postupně vejce, s posledním vmíchat nastrouhaný sýr, česnek, muškátový oříšek a nasekanou petrželku
- na pečicí papír tvořit hrudky, papír jemně pocákat vodou
- péct 10 minut při 200 °C, teplotu snížit na 180 °C, dopéct 20 - 25 minut dozlatova
.
Tyto sýrotlamky vhodně doplní pohoštění k vínu nebo pivu.
Můžeme je připravit i jako svačinu.
Příprava
Sýr nastrouháme.
Petrželku nadrobno nasekáme.
Plech vyložíme pečicím papírem.
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Odpalované těsto
Upečení
Pomocí 2 čajových lžiček tvoříme přímo na plech na pečicí papír menší hrudky.
Nedáváme je těsně k sobě, těsto pečením nabyde.
Příprava
Sýr nastrouháme.
Petrželku nadrobno nasekáme.
Plech vyložíme pečicím papírem.
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Odpalované těsto
- Do hrnce nalijeme vodu, přidáme máslo, osolíme. Začneme zahřívat.
Jakmile je máslo rozpuštěné, odstavíme ze sporáku a najednou vsypeme mouku.
Důkladně promícháme.
- Vrátíme na sporák, teplotu stáhneme. Minimálně 4 minuty promícháváme neboli odpalujeme.
Vznikne hladké těsto.
Správně propařené těsto poznáme podle bílého povlaku, který se začne tvořit na dně a stěnách hrnce.
- Těsto přendáme do mísy. Po 2 až 3 minutách, až mírně zchladne, začneme přidávat postupně vejce.
Další vždy přidáme až když je to předchozí důkladně spojené s těstem!
S posledním vajíčkem vmícháme nastrouhaný sýr, nasekanou petrželku, sušený česnek a muškátový oříšek.
Upečení
Pomocí 2 čajových lžiček tvoříme přímo na plech na pečicí papír menší hrudky.
Nedáváme je těsně k sobě, těsto pečením nabyde.
Lehce si namočíme ruku a pocákáme papír, pára pomůže zvednutí těsta.
Vložíme do rozehřáté trouby.
Gougères podáváme teplé i studené.
Vložíme do rozehřáté trouby.
- Po 10 minutách stáhneme teplotu na 180 °C.
- Prvních 10 až 15 minut v žádném případě neotvíráme troubu! V případě otevření by utekl ven pára, těsto by spadlo, nenafouklo by se.
- Pečeme dalších 20 až 25 minut dozlatova.
Po zchladnutí a rozříznutí je můžeme plnit sýrovou, vaječnou nebo třeba šunkovou směsí.
Výborné budou i s použitím plísňového sýra, například Gorgonzoly.
Žádné komentáře:
Okomentovat