neděle 28. prosince 2014

Gougères

Gougères neboli sýrové jednohubky z odpalovaného těsta


  • 400 ml vody
  • 160 g másla
  • 160 g hladké mouky
  • 100 g tvrdého sýru, např. Gruyère, Ementál, Comté...
  • 4 větší vejce
  • 1  čajová lžičky soli
  • 1 čajová lžička sušeného česneku, 1/3 kávové lžičky mletého muškátového oříšku
  • zelená petrželka

Jak na to  

- do hrnce dát vodu a máslo, osolit, začít zahřívat
- po rozpuštění másla odstavit, najednou vsypat mouku, důkladně promíchat
- vrátit na sporák, na mírném plameni okolo 4 minut za stálého míchání propařovat/odpalovat
- odstavit, po 2 - 3 minutách zapracovat postupně vejce, s posledním vmíchat nastrouhaný sýr, česnek, muškátový oříšek a nasekanou petrželku
- na pečicí papír tvořit hrudky, papír jemně pocákat vodou
- péct 10 minut při 200 °C, teplotu snížit na 180 °C, dopéct 20 - 25 minut dozlatova
.

Tyto sýrotlamky vhodně doplní pohoštění k vínu nebo pivu. 
Můžeme je připravit i jako svačinu.


Příprava

Sýr nastrouháme.
Petrželku nadrobno nasekáme.
Plech vyložíme pečicím papírem.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.


Odpalované těsto

  • Do hrnce nalijeme vodu, přidáme máslo, osolíme.
  • Začneme zahřívat.
    Jakmile je máslo rozpuštěné, odstavíme ze sporáku a najednou vsypeme mouku.
    Důkladně promícháme.

  • Vrátíme na sporák, teplotu stáhneme.
  • Minimálně 4 minuty promícháváme neboli odpalujeme.
    Vznikne hladké těsto.
    Správně propařené těsto poznáme podle bílého povlaku, který se začne tvořit na dně a stěnách hrnce.

  • Těsto přendáme do mísy.
  • Po 2 až 3 minutách, až mírně zchladne, začneme přidávat postupně vejce.
    Další vždy přidáme až když je to předchozí důkladně spojené s těstem!
    S posledním vajíčkem vmícháme nastrouhaný sýr, nasekanou petrželku, sušený česnek a muškátový oříšek.


Upečení

Pomocí 2 čajových lžiček tvoříme přímo na plech na pečicí papír menší hrudky.
Nedáváme je těsně k sobě, těsto pečením nabyde.
Lehce si namočíme ruku a pocákáme papír, pára pomůže zvednutí těsta.
Vložíme do rozehřáté trouby.

  • Po 10 minutách stáhneme teplotu na 180 °C.
  • Prvních 10 až 15 minut v žádném případě neotvíráme troubu!
  • V případě otevření by utekl ven pára, těsto by spadlo, nenafouklo by se.
  • Pečeme dalších 20 až 25 minut dozlatova.

Gougères podáváme teplé i studené. 
Po zchladnutí a rozříznutí je můžeme plnit sýrovou, vaječnou nebo třeba šunkovou směsí. 
Výborné budou i s použitím plísňového sýra, například Gorgonzoly.

Žádné komentáře:

Okomentovat