- 500 g čočky
- 300 g zavináče
- 100 g cibule (1střední)
- chilli papričky
- olivový nebo slunečnicový olej
- ocet
- sůl, pepř
Jak na to
- čočku zalít vodou, nechat několik hodin bobtnat
- podle potřeby dolít vodu, vařit 10 - 15 minut doměkka, scedit, nechat vychladnout
- čočku smíchat s pokrájeným zavináčem, cibulí, osolit, opepřit, přikyselit
- podle chuti přidat chilli papričky, zalít 2 - 3 lžícemi olivového oleje
.
- čočku zalít vodou, nechat několik hodin bobtnat
- podle potřeby dolít vodu, vařit 10 - 15 minut doměkka, scedit, nechat vychladnout
- čočku smíchat s pokrájeným zavináčem, cibulí, osolit, opepřit, přikyselit
- podle chuti přidat chilli papričky, zalít 2 - 3 lžícemi olivového oleje
.
Tahle kombinace k sobě prostě patří. Salát je fajn ke svačině nebo k večeři.
A taky po flámu!
Příprava a uvaření čočky
Čočku zalijeme studenou vodou.
Necháme ji několik hodin máčet, ideálně přes noc.
Vody nalijeme tolik, aby byla hladina zhruba 2 centimetry nad čočkou.
Nabobtnalou čočku necedíme.
Pokud je potřeba, dolijeme vodu tak, aby byla hladina tak centimetr nad čočkou.
Nesolíme, luštěniny vařené se solí potřebují na změknutí více času.
Částečně zakryté poklicí povaříme 10 až 15 minut na mírném plameni doměkka.
Čočku scedíme, necháme ji okapat a vychladnout.
Smíchání salátu
Sloupnutou cibuli nakrájíme na proužky.
Zavináče včetně náplně na menší kousky.
Ideálně na kousky velké jako sousto.
Nakrájíme i náplň ze zavináčů, tedy zelí a cibuli.
V míse smícháme čočku, zavináče a cibuli.
Přidáme zarovnanou čajovou lžičku soli a špetku pepře.
Podle chuti přikyselíme octem.
Nejdřív přidáme půl až jednu polévkovou lžíci octa, zamícháme, podle potřeby přidáváme.
Samozřejmě, pokud je zavináč dostatečně kyselý a chuť vyhovuje, žádný ocet nedáme.
Na závěr vmícháme 2 až 3 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje.
Pro pikantní chuť můžeme přidat chilli papričky.
Podáváme vychlazené.
Přejít na seznam receptů
Vody nalijeme tolik, aby byla hladina zhruba 2 centimetry nad čočkou.
Nabobtnalou čočku necedíme.
Pokud je potřeba, dolijeme vodu tak, aby byla hladina tak centimetr nad čočkou.
Nesolíme, luštěniny vařené se solí potřebují na změknutí více času.
Částečně zakryté poklicí povaříme 10 až 15 minut na mírném plameni doměkka.
Čočku scedíme, necháme ji okapat a vychladnout.
Smíchání salátu
Sloupnutou cibuli nakrájíme na proužky.
Zavináče včetně náplně na menší kousky.
Ideálně na kousky velké jako sousto.
Nakrájíme i náplň ze zavináčů, tedy zelí a cibuli.
V míse smícháme čočku, zavináče a cibuli.
Přidáme zarovnanou čajovou lžičku soli a špetku pepře.
Podle chuti přikyselíme octem.
Nejdřív přidáme půl až jednu polévkovou lžíci octa, zamícháme, podle potřeby přidáváme.
Samozřejmě, pokud je zavináč dostatečně kyselý a chuť vyhovuje, žádný ocet nedáme.
Na závěr vmícháme 2 až 3 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje.
Pro pikantní chuť můžeme přidat chilli papričky.
Podáváme vychlazené.
Žádné komentáře:
Okomentovat