úterý 17. února 2015

Čočkový salát se zavináčem

Čočkový salát se zavináčem


  • 500 g čočky
  • 300 g zavináče
  • 100 g cibule (1střední)
  • chilli papričky
  • ocet
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Jak na to  

- čočku zalít vodou, nechat několik hodin bobtnat
- podle potřeby dolít vodu, vařit 10 - 15 minut doměkka, zcedit, nechat vychladnout
- čočku smíchat s pokrájeným zavináčem, cibulí, osolit, opepřit, přikyselit
- podle chuti přidat chilli papričky, zalít 2 - 3 lžícemi olivového oleje
.

Tahle kombinace k sobě prostě patří. Salát je fajn ke svačině nebo k večeři. A taky po flámu!

Čočku zalijeme vodou, necháme několik hodin máčet, ideálně přes noc.
Vody nalijeme tolik, aby byla hladina zhruba 2 centimetry nad čočkou.
Nabobtnalou čočku necedíme.
Pokud je potřeba, vodu dolijeme, aby byla hladina tak centimetr nad čočkou.
Nesolíme, luštěniny vařené se solí potřebují na změknutí více času.
Na mírném plameni částečně zakryté poklicí 10 - 15 minut povaříme doměkka.
Zcedíme, necháme okapat a vychladnout.


Čerstvou cibuli nakrájíme na proužky, zavináče včetně zelí a cibule, které jsou jeho součástí na kousky.
Ideálně na kousky velké jako sousto.
V míse smícháme čočku, zavináče a cibuli.
Přidáme zarovnanou čajovou lžičku soli, špetku pepře.
Podle chuti přikyselíme octem.
Nejdřív přidáme půl až jednu polévkovou lžíci octa, zamícháme, podle potřeby přidáváme. Samozřejmě, pokud je zavináč dostatečně kyselý a chuť vyhovuje, žádný ocet nedáme.
Na závěr vmícháme 2 - 3 polévkové lžíce olivového oleje.
Pro pikantní chuť můžeme přidat chilli papričky.
Podáváme vychlazené.

Přejít na seznam receptů


Žádné komentáře:

Okomentovat