neděle 28. prosince 2014

Gougères

Sýrové jednohubky z odpalovaného těsta - Gougères


  • 400 ml vody
  • 160 g másla
  • 160 g hladké mouky
  • 4 větší vejce
  • 100 g tvrdého sýru (Gruyère, Ementál, Comté)
  • 1  čajová lžičky soli
  • 1 čajová lžička sušeného česneku
  • 1/3 kávové lžičky mletého muškátového oříšku
  • zelená petrželka

Jak na to  

- do hrnce dát vodu a máslo, osolit, začít zahřívat
- po rozpuštění másla odstavit, najednou vsypat mouku, důkladně promíchat
- vrátit na sporák, na mírném ohni okolo 4 minut za stálého míchání propařovat/odpalovat
- odstavit, po 2 - 3 minutách zapracovat postupně vejce, s posledním vmíchat nastrouhaný sýr, česnek, muškátový oříšek a nasekanou petrželku
- na pečicí papír tvořit hrudky, papír jemně pocákat vodou
- péct 10 minut při 200 °C, teplotu snížit na 180 °C, dopéct 20 - 25 minut dozlatova
.

Příprava je velice jednoduchá a rychlá. Tyto sýrotlamky :) vhodně doplní pohoštění k vínu nebo pivu.

Do hrnce dáme vodu a máslo, osolíme. Začneme zahřívat, jakmile je máslo rozpuštěné, odstavíme ze sporáku a najednou vsypeme mouku. Důkladně promícháme.
Vrátíme na sporák, teplotu stáhneme a minimálně 4 minuty za stálého promíchávání odpalujeme.
Vznikne hladké těsto.
Správně propařené těsto poznáme podle bílého povlaku, který se začne tvořit na dně a stěnách hrnce.




Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Těsto přendáme do mísy, po 2 - 3 minutách, až mírně zchladne, začneme přidávat postupně vejce.
Další vždy přidáme až když je to předchozí důkladně spojené s těstem!
Zároveň s posledním vajíčkem vmícháme nastrouhaný sýr, muškátový oříšek, nasekanou petrželku a sušený česnek.



Na plech dáme pečicí papír.
Pomocí 2 čajových lžiček tvoříme menší hrudky. Nedáváme těsně k sobě, těsto nabude.
Lehce si namočíme ruku a pocákáme papír.
Pára pomůže zvednutí těsta.


Vložíme do trouby, po 10 minutách stáhneme teplotu na 180 °C, pečeme dalších 20 - 25 minut dozlatova.
Podáváme teplé i studené.


TIP!  Po rozříznutí můžeme naplnit sýrovou, vaječnou nebo třeba šunkovou směsí.

Přejít na seznam receptů



Žádné komentáře:

Okomentovat