středa 31. října 2012

Sójový salát

Salát ze sójových bobů


  • 450 g sójových bobů
  • 425 ml loupaných sekaných rajčat (1 konzerva)
  • 150 g cibule (1 větší)
  • 100 g kyselých okurek (cca 3 střední)
  • 80 g rajčatového protlaku
  • 10 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 čajové lžičky cukru
  • sůl, mletý pepř

Jak na to  

- slít předem namočené sójové boby, zalít 2 l vody, 30 minut vařit doměkka
- na oleji a másle zesklovatět cibuli, přisypat cukr, zkaramelizovat
- k cibuli vmíchat protlak a rajčata, povařit
- scezenou sóju promíchat s rajčatovým pyré, vmíchat utřený česnek
- po vychladnutí vmíchat pokrájenou syrovou cibuli a kyselé okurky
- dochutit solí, pepřem
.

Namočení a uvaření sóji

Sóju přebereme a propláchneme.
V hrnci ji zalijeme vodou tak, aby byla hladina okolo 5 centimetrů nad sójou.
Na minimálně 4 hodiny odložíme.
Ideálně ji máčíme přes noc.

Z nabobtnalé sóji slijeme vodu.
Zalijeme ji dvěma litry čisté vody, přivedeme k varu.

Snížíme teplotu, zakryjeme poklicí.
Po 20 minutách vmícháme jednu čajovou lžičku soli
Na mírném plameni vaříme 30 až 40 minut doměkka.
Scedíme.
Sůl přidáváme později, protože zpomaluje měknutí luštěnin. 


Rajčatové pyré

Zatímco se sója vaří, připravíme rajčatové pyré.

  • Půlku sloupnuté cibule nakrájíme na kostičky.
  • V kastrolu nebo hlubší pánvi zahřejeme společně olej a máslo.
    Nasypeme nakrájenou cibuli.
    Na mírném plameni okolo 5 minut promícháváme.
    Cibule zesklovatí.

  • Přisypeme cukr.
  • Stále na mírném plameni 2 až 3 minuty promícháváme.
    Cukr lehce zkaramelizuje do světle hněda.

  • Vmícháme rajčatový protlak, minutu ho restujeme.
  • Přidáme celý obsah plechovky s rajčaty.
    Bez zakrytí na mírném plameni za občasného promíchání 10 minut povaříme.
    Vyvaří se voda z rajčat, pyré zhoustne.
    Vypneme, odstavíme.


Dokončení

Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Druhou půlku cibule pokrájíme na tenké proužky.
Kyselé okurky rozkrájíme na kostičky.

V míse smícháme scezenou uvařenou sóju s rajčatovým pyré a s utřeným česnekem.
Necháme zcela vychladnout.

Na závěr do studeného salátu vmícháme cibuli a kyselé okurky.
Podle chuti přisolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
Podáváme s pečivem nebo jako přílohu k masům.


TIP!  Pro ostřejší variantu přidáme špetku chilli koření.





Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat