středa 31. října 2012

Sójový salát

Salát ze sójových bobů


  • 450 g sójových bobů
  • 1 větší cibule (cca 150 g)
  • 80 g rajčatového protlaku
  • 425 ml loupaných sekaných rajčat (1 konzerva)
  • 2 stroužky česneku
  • 3 kyselé okurky (cca 100 g)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 10 g másla 
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 1 čajová lžička soli
  • mletý pepř

Jak na to  

- slít předem namočené sójové boby, nalít 2 l vody, 30 minut vařit doměkka
- na oleji a másle zesklovatět cibuli, přisypat cukr, zkaramelizovat
- k cibuli vmíchat protlak a rajčata, povařit
- scezenou sóju promíchat s rajčatovým pyré, vmíchat utřený česnek
- po vychladnutí vmíchat pokrájenou syrovou cibuli a kyselé okurky
- dochutit solí, pepřem
.


Sóju přebereme, propláchneme a namočíme na 4 hodiny do studené vody.

Slijeme, zalijeme 2 litry vody, osolíme.
Vaříme 30 minut na mírném plameni zakryté poklicí doměkka.

Než se sója uvaří, připravíme rajčatové pyré.
V kastrolu nebo hlubší pánvi zahřejeme olej společně s máslem. Přidáme na kostičky nakrájenou půlku cibule. Na mírném plameni necháme okolo 5 minut zesklovatět.
Přisypeme cukr, lehce 2 - 3 minuty do světlehněda zkaramelizujeme.
Vmícháme rajčatový protlak, minutu restujeme.
Přidáme celý obsah plechovky s rajčaty a 10 minut na malém plameni bez zakrytí povaříme.
Sóju zcedíme, promícháme s pyré a se 2 stroužky utřeného česneku.



Po vychladnutí do salátu vmícháme druhou půlku cibule pokrájenou na proužky a kyselé okurky rozkrájené na kostičky.


Podle chuti přisolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
Podáváme s pečivem nebo jako přílohu k masům.



TIP!  Pro ostřejší variantu přidáme špetku chilli koření.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat