pátek 17. ledna 2014

Roastbeef

Roastbeef



  • 700 g nízkého roštěnce
  • zelený a černý pepř (cca 20 + 20 kuliček)
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce worcestrové omáčky
  • sůl

Jak na to  

- maso odblanit, zbavit tukových částí, svázat provázkem, posypat pepřem, potřít olejem a worcestrovou omáčkou
- nechat v chladu uležet
- osolit, zprudka opéct všechny strany
- bez zakrytí péct celkem okolo 50 minut při 140 °C, po 20 minutách obrátit
- před krájením nechat 15 - 20 minut stát
.

Do růžova upečený roastbeef je společně s yorkshirským pudingem ozdobou svátečního stolu v anglosaských zemích.


Roštěnou odblaníme, zbavíme všech tukových bílých částí, opláchneme studenou vodou a osušíme papírovou utěrkou.
Utěrkou po mase netřeme, ale jen přikládáme, aby se na něj nepřilepily kousky papíru.

Svážeme provázkem, aby držela dobře pohromadě, ale moc neutahujeme.
Hodně stažená by se hůře propékala.

Posypeme čerstvě namletými pepři.


Maso potřeme olejem a worcestrovou omáčkou.
Položíme do pekáče, ve kterém se bude péct, zakryjeme alobalem.

Na minimálně 4 hodiny odložíme do lednice, ale klidně i na 2 až 4 dny.
Při delší době maso pravidelně 1 - 2x denně obracíme.

Tak půl hodiny před pečením necháme stát v pokojové teplotě.

Zapneme troubu, nastavíme na 140 °C.

Na sucho rozpálíme pánev.
Roštěnou osolíme, opečeme krátce a zprudka ze všech stran.
Na obracení použijeme třeba 2 vařečky, vyvarujeme se píchání do masa.


Vrátíme zpět do pekáče, dáme ihned bez zakrytí péct.

Po 20 minutách maso obrátíme.
Celkem pečeme zhruba 50 minut. 

U správně upečeného roastbeefu bychom měli uprostřed masa naměřit 55  - 57 °C.

Po vyndání z trouby volně zakryjeme alobalem, necháme 15 - 20 minut odpočívat.
Šťáva se v mase rozleží, nestane se, že bude po nakrojení vytékat.

Před servírováním odstraníme provázek!

Roastbeef podáváme teplý nebo studený.
Krájíme vždy přes vlákno.
Teplý na maximálně půlcentimetrové plátky, studený porcujeme na co nejtenčí.




TIP!  Po prudkém opečení před vložením do trouby můžeme roštěnou potřít hořčicí, ideálně dijonskou.

TIP!!  Olej můžeme před potřením masa smíchat s bylinkami (tymián, rozmarýn...)

TIP!!!  Pokud nemáme k dispozici teploměr, řídíme se pravidlem, že na každý centimetr výšky roastbeefu připadne přibližně 5 minut pečení při teplotě 140 °C.

TIP!!!!  Roastbeef vhodně doplníme studenou omáčkou. Například ochucenou holandskou, křenovou, pepřovou, béarnskou, domácí tatarkou...



Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Tak dneska poprvé se mi konečně díky vašemu receptu povedl opravdový roastbeef . Všichni byli úplně nadšeni. Děkuji moc



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuji za použití receptu a milý komentář. Mám radost, že se roastbeef povedl a měl úspěch!

      Vymazat