- 1000 g vepřové panenky ideálně o průměru cca 5 cm
- 100 ml olivového oleje
- čerstvé bylinky - tymián, rozmarýn, bazalka
- sůl, pepř
Jak na to
- nasekané bylinky smíchat s olivovým olejem
- panenku očistit, nakrájet na špalky, opepřit, obalit ve směsi
- 20 minut nechat odležet
- osolit, zprudka opéct, přendat do pekáče, 8 - 10 minut péct při 180 °C
- na pánev nalít 50 ml horké vody, po upečení medailonků přilít šťávu z pekáče, minutu povařit
- před podáváním nechat chvíli rozležet
.
- nasekané bylinky smíchat s olivovým olejem
- panenku očistit, nakrájet na špalky, opepřit, obalit ve směsi
- 20 minut nechat odležet
- osolit, zprudka opéct, přendat do pekáče, 8 - 10 minut péct při 180 °C
- na pánev nalít 50 ml horké vody, po upečení medailonků přilít šťávu z pekáče, minutu povařit
- před podáváním nechat chvíli rozležet
.
Příprava
Bylinky najemno posekáme, nožem nebo v robotu.
Ve větší míse je smícháme s olivovým olejem.
Panenku očistíme, opláchneme a osušíme.
Nakrájíme ji na 4 až 5 centimetrů dlouhé kusy.
Z obou stran je opepříme.
Pepř je rozhodně lepší čerstvě mletý.
Z obou stran je opepříme.
Pepř je rozhodně lepší čerstvě mletý.
Kusy panenky ze všech stran namočíme ve směsi bylinek a oleje.
V míse je necháme marinovat 20 minut v pokojové teplotě.
Po 10 minutách je obrátíme.
Opečení a dopečení
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Necháme v ní rozehřát i nevymazaný prázdný pekáč nebo zapékací mísu.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Necháme v ní rozehřát i nevymazaný prázdný pekáč nebo zapékací mísu.
- Pánev rozpálíme na sucho. Špalíky panenky vyndáme z mísy s olejem a bylinkami.
Z obou stran je osolíme.
- Zprudka je opečeme ze všech stran dohněda. Olej nepřidáváme, panenku už v něm máme naloženou.
Opečené medailonky naskládáme do horkého pekáče.
- Na 8 až 10 minut je dáme dopéct do rozehřáté trouby. Doba pobytu v troubě záleží na velikosti medailonků.
Pokud máme panenku o průměru do 4 centimetrů nebo jsme medailonky nakrájeli tenčí, bude stačit 6 až 8 minut. A jestliže jsme panenku nakrájeli jen na zhruba dvoucentimetrové plátky, opečeme je pouze na pánvi, dopéct do trouby je už nedáváme!
- Na pánev po opékání nalijeme 50 mililitrů horké vody. Chvilku necháme stát, uvolní se výpek.
Dokončení
- Hotové medailonky přendáme na nahřátý talíř nebo do nahřáté mísy. Zakryjeme je alobalem, aby nechladly.
Před servírováním je necháme 8 až 10 minut odpočinout.
V mase se rozloží šťáva, při krájení jí tolik nevyteče.
- Šťávu z pekáče přilijeme do pánve. Promícháme, minutu povaříme.
Máme připravený sos na polití.
Můžeme ho lehce zahustit. Odkrojíme lžičku studeného másla, obalíme ho ve lžičce hladké mouky. Vhodíme do šťávy v pánvi a pár minut na mírném plameni povaříme.
Medailonky podáváme s bramborem nebo pečivem.
Výborně je doplní paprikový salát nebo třeba rajčatové čatný. Nebo brusinky či rybíz připravený na stejný způsob jako brusinky.
Chystám se na ně o víkendu, snad budou tak dobré, jako vypadají...
OdpovědětVymazatVáš blog se mi moc líbí, jsou tu zajímavé recepty a fotografie z přípravy určitě začátečníkům (jako jsem já) pomůžou...:)
Děkuji moc za návštěvu a pochvalu:-). Určitě se povedou! Dobrou chuť!
OdpovědětVymazatDělala jsem tyto medailonky včera k večeři - byly naprosto úžasné. Manžel o nich mluvil ještě ráno. Jako přílohu jsem dala jen pečenou zeleninu (papriky, cibule, cuketa) s troškou stejné marinády. Žádnou další přílohu jsme nepotřebovali ... Děkuji za receptík, hned ukládám k oblíbeným :)
OdpovědětVymazatDěkuji za milý komentář! Jsem ráda, že chutnalo. U tohoto receptu se potvrzuje, že k výbornému výsledku stačí někdy opravdu velice málo.
Vymazat