čtvrtek 4. července 2013

Medailonky z panenky v bylinkách

Medailonky z vepřové panenky v bylinkách


  • 1000 g vepřové panenky (ideálně by měla mít aspoň 5 cm v průměru)
  • 100 ml olivového oleje
  • čerstvé bylinky - tymián, rozmarýn, bazalka
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- nasekané bylinky smíchat s olivovým olejem
- panenku očistit, nakrájet na špalky, opepřit, obalit ve směsi
- 20 minut nechat odležet
- osolit, zprudka opéct, přendat do pekáče, 8 - 10 minut péct při 180 °C
- na pánev nalít 50 ml horké vody, po upečení medailonků přilít šťávu z pekáče, minutu povařit
- před podáváním nechat chvíli rozležet
.

Bylinky najemno posekáme nebo rozmixujeme v robotu, smícháme s olivovým olejem.
Panenku očistíme a nakrájíme na 4 - 5 centimetrů dlouhé špalky.
Opepříme.
Pepř je rozhodně lepší čerstvě mletý.
Jednotlivé špalíky ze všech stran obalíme ve směsi bylinek a oleje.
Necháme 20 minut rozležet v pokojové teplotě.




Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 
Necháme v ní rozehřát i nevymazaný prázdný pekáč nebo zapékací mísu.

Rozpálíme pánev.
Olej nepřidáváme, panenku už v něm máme naloženou.
Jednotlivé kusy posolíme a zprudka opečeme. Na každou stranu budou stačit 2 minuty.


Opečené medailonky naskládáme do horkého pekáče a na 8 - 10 minut vložíme do trouby.
Na horkou pánev po opékání nalijeme 50 mililitrů vařicí vody, necháme uvolnit výpek.
Doba pobytu v troubě záleží na velikosti. Pokud třeba máme panenku o průměru do 4 centimetrů nebo jsme medailonky nakrájeli tenčí, bude stačit 6 - 8 minut.
A jestliže jsme panenku nakrájeli jen na 2 - 3centimetrové plátky, opečeme pouze na pánvi.

Hotové medailonky přendáme na nahřátý talíř nebo do nahřáté mísy, zakryjeme alobalem, aby nechladly. Před servírováním necháme 8 - 10 minut odpočinout.
V mase se rozloží šťáva, při krájení nevyteče.
Šťávu z pekáče přilijeme do pánve, promícháme, minutu povaříme. Máme připravený sos na polití.
Podáváme s bramborem nebo pečivem.
Medailonky výborně doplní paprikový salát nebo třeba rajčatové čatný.



TIP!  Uvedené časy platí pro panenku o průměru alespoň 5 centimetrů a pokrájení na délku 4 - 5 centimetrů. Pokud máme maso menší, dobu pečení zkrátíme.


Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Chystám se na ně o víkendu, snad budou tak dobré, jako vypadají...

    Váš blog se mi moc líbí, jsou tu zajímavé recepty a fotografie z přípravy určitě začátečníkům (jako jsem já) pomůžou...:)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji moc za návštěvu a pochvalu:-). Určitě se povedou! Dobrou chuť!

    OdpovědětVymazat
  3. Dělala jsem tyto medailonky včera k večeři - byly naprosto úžasné. Manžel o nich mluvil ještě ráno. Jako přílohu jsem dala jen pečenou zeleninu (papriky, cibule, cuketa) s troškou stejné marinády. Žádnou další přílohu jsme nepotřebovali ... Děkuji za receptík, hned ukládám k oblíbeným :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář! Jsem ráda, že chutnalo. U tohoto receptu se potvrzuje, že k výbornému výsledku stačí někdy opravdu velice málo.

      Vymazat