čtvrtek 4. července 2013

Medailonky z panenky v bylinkách

Medailonky z vepřové panenky v bylinkách


  • 1000 g vepřové panenky (ideálně by měla mít okolo 5 cm v průměru)
  • 100 ml olivového oleje
  • čerstvé bylinky - tymián, rozmarýn, bazalka
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- nasekané bylinky smíchat s olivovým olejem
- panenku očistit, nakrájet na špalky, opepřit, obalit ve směsi
- 20 minut nechat odležet
- osolit, zprudka opéct, přendat do pekáče, 8 - 10 minut péct při 180 °C
- na pánev nalít 50 ml horké vody, po upečení medailonků přilít šťávu z pekáče, minutu povařit
- před podáváním nechat chvíli rozležet
.

Bylinky na jemno posekáme nebo rozmixujeme v robotu.
Smícháme je s olivovým olejem.

Panenku očistíme a nakrájíme na 4 - 5 centimetrů dlouhé špalky.
Opepříme.
Pepř je rozhodně lepší čerstvě mletý.

Jednotlivé špalíky obalíme ze všech stran ve směsi bylinek a oleje.
Necháme 20 minut rozležet v pokojové teplotě.




Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 
Necháme v ní rozehřát i nevymazaný prázdný pekáč nebo zapékací mísu.

Rozpálíme pánev.
Olej nepřidáváme, panenku už v něm máme naloženou.

Jednotlivé kusy posolíme a zprudka opečeme.
Na každou stranu budou stačit 2 minuty.


Opečené medailonky naskládáme do horkého pekáče a na 8 - 10 minut vložíme do trouby.

Na pánev po opékání nalijeme 50 mililitrů vařicí vody, necháme uvolnit výpek.

Doba pobytu v troubě záleží na velikosti. Pokud máme panenku o průměru do 4 centimetrů nebo jsme medailonky nakrájeli tenčí, bude stačit 6 - 8 minut. 

A jestliže jsme panenku nakrájeli jen na 2centimetrové plátky, opečeme pouze na pánvi, do trouby už nedáváme!

Hotové medailonky přendáme na nahřátý talíř nebo do nahřáté mísy, zakryjeme alobalem, aby nechladly.
Před servírováním necháme 8 - 10 minut odpočinout.
V mase se rozloží šťáva, při krájení nevyteče. 

Šťávu z pekáče přilijeme do pánve, promícháme, minutu povaříme.
Máme připravený sos na polití.

Podáváme s bramborem nebo pečivem.
Medailonky výborně doplní paprikový salát nebo třeba rajčatové čatný.
Nebo brusinky či rybíz připravený na stejný způsob.



TIP!  Uvedené časy platí pro panenku o průměru okolo 5 centimetrů a pokrájení na délku 4 - 5 centimetrů.
Pokud máme medailonky menší, dobu pečení zkrátíme.


Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Chystám se na ně o víkendu, snad budou tak dobré, jako vypadají...

    Váš blog se mi moc líbí, jsou tu zajímavé recepty a fotografie z přípravy určitě začátečníkům (jako jsem já) pomůžou...:)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji moc za návštěvu a pochvalu:-). Určitě se povedou! Dobrou chuť!

    OdpovědětVymazat
  3. Dělala jsem tyto medailonky včera k večeři - byly naprosto úžasné. Manžel o nich mluvil ještě ráno. Jako přílohu jsem dala jen pečenou zeleninu (papriky, cibule, cuketa) s troškou stejné marinády. Žádnou další přílohu jsme nepotřebovali ... Děkuji za receptík, hned ukládám k oblíbeným :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář! Jsem ráda, že chutnalo. U tohoto receptu se potvrzuje, že k výbornému výsledku stačí někdy opravdu velice málo.

      Vymazat