čtvrtek 4. července 2013

Medailonky z panenky v bylinkách

Medailonky z vepřové panenky v bylinkách


  • 1000 g vepřové panenky ideálně o průměru cca 5 cm
  • 100 ml olivového oleje
  • čerstvé bylinky - tymián, rozmarýn, bazalka
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- nasekané bylinky smíchat s olivovým olejem
- panenku očistit, nakrájet na špalky, opepřit, obalit ve směsi
- 20 minut nechat odležet
- osolit, zprudka opéct, přendat do pekáče, 8 - 10 minut péct při 180 °C
- na pánev nalít 50 ml horké vody, po upečení medailonků přilít šťávu z pekáče, minutu povařit
- před podáváním nechat chvíli rozležet
.

Příprava

Bylinky najemno posekáme, nožem nebo v robotu.
Ve větší míse je smícháme s olivovým olejem.

Panenku očistíme, opláchneme a osušíme.
Nakrájíme ji na 4 až 5 centimetrů dlouhé kusy.
Z obou stran je opepříme.
Pepř je rozhodně lepší čerstvě mletý.

Kusy panenky ze všech stran namočíme ve směsi bylinek a oleje.
V míse je necháme marinovat 20 minut v pokojové teplotě.
Po 10 minutách je obrátíme.


Opečení a dopečení 

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 
Necháme v ní rozehřát i nevymazaný prázdný pekáč nebo zapékací mísu.

  • Pánev rozpálíme na sucho.
  • Špalíky panenky vyndáme z mísy s olejem a bylinkami.
    Z obou stran je osolíme.

  • Zprudka je opečeme ze všech stran dohněda.
  • Olej nepřidáváme, panenku už v něm máme naloženou.
    Opečené medailonky naskládáme do horkého pekáče.

  • Na 8 až 10 minut je dáme dopéct do rozehřáté trouby.
  • Doba pobytu v troubě záleží na velikosti medailonků.
    Pokud máme panenku o průměru do 4 centimetrů nebo jsme medailonky nakrájeli tenčí, bude stačit 6 až 8 minut. A jestliže jsme panenku nakrájeli jen na zhruba dvoucentimetrové plátky, opečeme je pouze na pánvi, dopéct do trouby je už nedáváme!

  • Na pánev po opékání nalijeme 50 mililitrů horké vody.
  • Chvilku necháme stát, uvolní se výpek.


Dokončení

  • Hotové medailonky přendáme na nahřátý talíř nebo do nahřáté mísy.
  • Zakryjeme je alobalem, aby nechladly.
    Před servírováním je necháme 8 až 10 minut odpočinout.
    V mase se rozloží šťáva, při krájení jí tolik nevyteče.

  • Šťávu z pekáče přilijeme do pánve.
  • Promícháme, minutu povaříme.
    Máme připravený sos na polití.
    Můžeme ho lehce zahustit. Odkrojíme lžičku studeného másla, obalíme ho ve lžičce hladké mouky. Vhodíme do šťávy v pánvi a pár minut na mírném plameni povaříme.

Medailonky podáváme s bramborem nebo pečivem.
Výborně je doplní paprikový salát nebo třeba rajčatové čatný. Nebo brusinky či rybíz připravený na stejný způsob jako brusinky.







4 komentáře:

  1. Chystám se na ně o víkendu, snad budou tak dobré, jako vypadají...

    Váš blog se mi moc líbí, jsou tu zajímavé recepty a fotografie z přípravy určitě začátečníkům (jako jsem já) pomůžou...:)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji moc za návštěvu a pochvalu:-). Určitě se povedou! Dobrou chuť!

    OdpovědětVymazat
  3. Dělala jsem tyto medailonky včera k večeři - byly naprosto úžasné. Manžel o nich mluvil ještě ráno. Jako přílohu jsem dala jen pečenou zeleninu (papriky, cibule, cuketa) s troškou stejné marinády. Žádnou další přílohu jsme nepotřebovali ... Děkuji za receptík, hned ukládám k oblíbeným :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář! Jsem ráda, že chutnalo. U tohoto receptu se potvrzuje, že k výbornému výsledku stačí někdy opravdu velice málo.

      Vymazat