úterý 30. října 2012

Slané plněné rohlíčky

Slané plněné rohlíčky


Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 250 ml mléka
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 1/2 kávové lžičky soli
  • 1/4 kávové lžičky cukru

Náplň
  • 150 - 180 g Gorgonzoly nebo jiného sýru s modrou plísní
  • 1/2 cibule (50 g)
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g sušených rajčat v oleji
  • 10 g nakládaných kaparů
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • bazalka

Potření a posypání
  • hrubozrnná sůl, kmín, mák, slunečnicová semínka ....
  • 1 žloutek a 1 polévková lžíce mléka


Jak na to  

- ve vlažném mléce rozmíchat cukr a 2 polévkové lžíce mouky, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku smíchat se solí, přilít kvásek a olej, důkladně zpracovat/prohníst těsto
- poprášit moukou, zakrýt utěrkou, nechat v pokojové teplotě 50 - 60 minut kynout
- smíchat suroviny na náplň
- vykynuté těsto rozdělit na 5 stejných dílů, každý rozválet do kruhu, rozdělit na 8 trojúhelníků
- k širší straně dát náplň, zabalit, nechat ještě 10 minut kynout
- potřít vajíčkem rozšlehaným s 1 polévkovou lžící mléka, dle chuti posypat semínky
- péct 15 minut při 180 °C
.

Připravíme kvásek.
Mléko zahřejeme na tělovou teplotu, vyzkoušíme prstem.
Z připravené mouky odebereme 2 polévkové lžíce a společně s cukrem rozmícháme v mléce.
Rozdrobíme droždí.
Za 10 - 15 minut bude kvásek hotový.
Droždí se na hladině spojí v souvislou vrstvu, bude se nepravidelně vzdouvat.


Do mísy prosejeme mouku, vmícháme sůl, přilijeme kvásek a olej, promícháme vařečkou.
Těsto přendáme na pracovní desku a rukou důkladně hněteme.
Promáčkneme dlaní, přehneme, pootočíme a opět promáčkneme, přehneme, pootočíme a tak stále dokola dokud nebude těsto hladké, nelepivé a pružné.
Vzniklý bochánek lehce poprášíme moukou, aby těsto neokoralo, zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
Necháme 50 - 60 minut kynout v pokojové teplotě.


Než těsto vykyne, připravíme náplň.
Gorgonzolu rozetřeme vidličkou, smícháme s najemno nakrájenou cibulí, nadrobno pokrájenými kapary a rajčaty a s utřeným česnekem.
Přidáme nasekané lístky bazalky a mletý pepř.
Nesolíme!
Sýr, kapary a rajčata jsou slané dostatečně.  



Vrátíme se k těstu.
Správně vykynuté přibližně 2x zvětší objem, bude mít hezky pórovitou strukturu.
Rozdělíme na 5 stejných dílů, jeden díl o váze zhruba 175 gramů.
Vyválíme kolo o průměru okolo 26 centimetrů, rozdělíme na 8 trojúhelníků.
Vyválené kolo nemusí být pravidelné.
Na každý dáme k širší straně kousek náplně.
Zamotáme, začneme od strany s náplní. Krajní cípy zahneme dovnitř, aby při pečení nevytekla.
Lehce zahneme do tvaru rohlíčku.
Pokládáme na pečicí papír nebo fólii, cípem dolů.
Necháme ještě 10 minut kynout.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

V hrnku rozšleháme žloutek společně s 1 polévkovou lžící mléka.
Před vložením do trouby rohlíčky potřeme a posypeme dle chuti mákem, kmínem, hrubozrnnou solí ...
Pečeme dozlatova, přibližně za 15 minut bude hotovo.







TIP!  Náplně můžeme připravit různé - houbové, masové, zeleninové .....
Nebo místo nich zabalíme plátek sýra a šunky.

TIP!!  Rohlíčky jsou výborné i ve sladké variantě.


Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Tuhle osatku bych si prala mit zrovna pred sebou,ve chvili,kdy snidam:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) A úplně nejlepší jsou hned po vytažení z trouby!

      Vymazat
  2. Výborný recept! Rohlíčky posypávám lněným nebo sezamovým semínkem. Zkouším různé náplně, dneska jsem dělala se špenátem a uzeným a jsou také výborné!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu blogu a komentář! A také za inspiraci, uzené a špenát je výborná kombinace, určitě vyzkouším.

      Vymazat