sobota 22. února 2025

Salko máslový krém

Jednoduchý krém ze Salka a másla pro plnění dortů, zákusků nebo cukroví



Základ

  • 250 g másla
  • 397 g kondenzovaného mléka Salka (1 plechovka)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 čajové lžičky soli


Dokončení

  • příchutě a barvy podle potřeby


Jak na to

- máslo pokojové teploty šlehat 10 až 15 minut
- snížit rychlost, přidávat po lžících Salko, množství podle chuti!
- osolit, přidat vanilkový extrakt
- 3 - 5 minut prošlehat, stahovat stěny šlehací mísy
- snížit otáčky, obarvit, dochutit
- hotový krém nechat 10 - 15 minut promíchávat na nejnižší rychlost
.

Krém, který je v podstatě bezpracný, nedá se zkazit. Dle libosti ho můžeme obarvit nebo dochutit.
Dobře se s ním pracuje, můžeme ho použít i pod potahovací hmotu. Pokud použijeme Salko karamelové, máme raz dva krém s příchutí karamelu.


Příprava

  • V případě, že budeme Salko karamelizovat sami, nekoupíme si ho už hotové, připravíme ho den předem.
  • Viz TIP!

  • Máslo necháme povolit v pokojové teplotě.
  • I plechovku se Salkem necháme stát na kuchyňské lince v případě, že ji máme uskladněnou v lednici nebo chladné komoře.

  • Pokud budeme krém připravovat s čokoládou, rozpustíme ji ve vodní lázni.
  • Pokud budeme krém dochucovat, připravíme si přísady, nasekáme čokoládu, nastrouháme oříšky nebo citrusovou kůru, uvaříme kávu, rozdrtíme sušenky...


Zhotovení

  • Pro zhotovení je ideální použít kuchyňského robota, ale i ručním šlehačem to zvládneme dobře.
  • Do mísy dáme na menší kousky nakrájené máslo, minimálně 10 minut ho šleháme na vyšší rychlost.
    Bude nadýchané a zbělá.
    Během šlehání 2x nebo 3x stáhneme máslo ze stěn mísy.

  • Snížíme rychlost na střední a po lžících přidáváme Salko.
  • Opět nezapomeneme několikrát stáhnout krém ze stěn.
    Množství Salka si přizpůsobíme podle chuti, od půlky plechovky, což by mělo být minimum až po jednu plechovku na jedno máslo, tedy 250 gramů. 
    Za mě je ideální ve většině případů použít maximálně tři čtvrtiny z jedné plechovky, tedy okolo 300 gramů. Hodně záleží na vlastní chuti a také na korpusech nebo cukroví, které budeme krémem plnit nebo zdobit. Třeba na krém do Medovníku používám Salko celé na 250 gramů másla. Pro plnění a zdobení dortů připravuji krém z 500 g másla, přidám jedno Salko a podle potřeby po lžících přidávám další.

  • Přidáme sůl a vanilkový extrakt.
  • Zvýšíme rychlost a ještě 3 až 5 minut minut prošleháme.

  • Pokud budeme přidávat barvu nebo příchutě, opět snížíme rychlost na minimum a obarvíme nebo ochutíme nebo provedeme obojí.
    A tady můžeme skončit, krém je hotový.

  • Ale můžeme přidat ještě jeden krok. 
  • Pro extra jemnou konzistenci krému, bez vzduchových bublin, na závěr vyměníme šlehací metlu za metlu určenou k přípravě třených těst nebo krémů a ještě deset minut na nejnižší rychlost necháme krém promíchávat.


TIP!  Pro obarvení krému je ideální gelová barva. Přidáváme ji po malých částech, velikých jako je špendlíková hlavička.

TIP!  Krém můžeme ochutit marmeládou, ořechovými pastami, strouhanou nebo rozpuštěnou čokoládou, strouhanými oříšky, rozdrcenými sušenkami, jemně nasekanou kůrou z citrusů, kakaem, kávou, skořicí, mákem...
Pokud přidáváme tekutou přísadu jako je třeba alkohol, dáme pozor na množství, aby se krém příliš nezředil, přidáváme po lžičkách
Můžeme použít vaječný koňak, likéry ovocné, kávové, karamelové, mátové...

TIP!  Pokud nám krém zbyde, bez obav ho zamrazíme.

TIP!  Pokud nespotřebujeme celou plechovku Salka, můžeme ho přidávat do kávy nebo čaje. Nebo zbytek přelijeme do malé lahve a dobře uzavřeme, aby na povrchu nekrystalizoval cukr. 


TIP! Jak zkaramelizovat Salko

Připravíme ho minimálně jeden den před použitím!
  • Na dno hrnce dáme složenou látkovou utěrku nebo ubrousek.
  • Položíme na ni neotevřenou plechovku .
    Zalijeme ji teplou vodou tak, aby hladina byla 3 až 5 centimetrů nad plechovkou.
  • Přivedeme k varu, teplotu stáhneme na minimum.
  • Hrnec částečně zakryjeme poklicí.
  • Dvě hodiny necháme vodu jen mírně probublávat.
  • Plechovka musí být po celou dobu vaření celá ponořená!
    V případě potřeby do hrnce doléváme horkou vodu.
  • Po dvou hodinách sporák vypneme, plechovku necháme ve vodě částečně zchladnout. 
  • Po hodině až dvou ji z vody vyndáme a do druhého dne odložíme.
    V žádném případě horkou plechovku neotvíráme!
    Mohlo by se stát, že budeme narychlo shánět malíře a úklidovou službu.




Žádné komentáře:

Okomentovat