čtvrtek 9. července 2015

Pizza z listového těsta

"Pizza" z listového těsta


  • 400 g listového těsta
  • 1 vejce
  • olivy, tyrolský špek, mozzarella, špenát, žampiony, tuňák ....
  • 1 polévková lžíce hladké mouky na podsypání

Rajčatová omáčka
  • 250 g cherry rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 2 - 3 čajové lžičky cukru
  • 2 kávové lžičky tymiánu
  • 1 kávová lžička pepře
  • 1 kávová lžička soli
  • 1/3 kávové lžičky mleté skořice
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje

 
Jak na to  

- lehce osmahnout utřený česnek, přidat pokrájená rajčata a cukr
- vmíchat skořici, tymián, pepř a sůl, povařit 12 - 15 minut do vyvaření vody, propasírovat
- 200 g listového těsta rozválet na cca 30 x 40 cm, seříznout rohy
- na krajích potřít rozšlehaným vejcem, přehnout
- potřít rajčatovou omáčkou, poklást olivami, špekem, žampiony, mozzarellou ...
- přehnutý okraj potřít vejcem
- péct cca 12 minut při 210 °C dozlatova
.

Nejdříve připravíme rajčatovou omáčku na podklad.
Omytá rajčata rozkrájíme na půlky, oloupané stroužky česneku utřeme.
Na pánvi nebo v hrnku rozehřejeme olivový olej, přidáme česnek, na mírném plameni okolo minuty promícháváme.
Nasypeme rajčata, lehce zvýšíme teplotu, osladíme.
Množství cukru záleží na chuti rajčat.
Vmícháme skořici, tymián, pepř a sůl, nezakryté povaříme 12 - 15 minut, do vyvaření vody. Občas promícháme.
Propasírujeme přes cedník.
Přitlačíme, aby v cedníku zbyly jen slupky z rajčat.




Zapneme troubu, nastavíme na 210 °C.

V hrníčku nebo misce prošleháme vejce.
Pracovní desku lehce posypeme hladkou moukou.
Těsto rozdělíme na půlku, vyválíme do obdélníku velkého zhruba 30 x 35 centimetrů, odřízneme rohy.
Půjdou dobře ohnout - budou na sebe sedět.
Po celém obvodu pomažeme rozšlehaným vajíčkem, zhruba třícentimetrový pruh přehneme.
Plochu mezi zvýšeným okrajem potřeme připravenou rajčatovou omáčkou, poklademe pokrájenou mozzarellou, olivami, špekem ...



Ingredience zkombinujeme podle chuti nebo podle stavu zásob v lednici.
Přehnutý kraj potřeme rozšlehaným vajíčkem.


Pečeme okolo 12 minut dozlatova.
Stejně zpracujeme i druhých 200 gramů těsta.



TIP!  Pokud těsto zbyde, můžeme upéct pár skořicových šneků. Vyválíme do pruhu, potřeme máslem, posypeme cukrem smíchaným se skořicí, zamotáme, nakrájíme, potřeme vejcem a upečeme dozlatova.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat