pondělí 24. června 2013

Žampiony zapečené s mletým masem

Žampiony zapečené s mletým hovězím masem


  • 10 - 12 větších žampionů
  • 1 polévková lžíce másla nebo oleje na potření a na vymazání košíčků

Směs na naplnění
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 100 g sýra Goudy
  • 1 vejce
  • 1/2 střední cibule (40 g)
  • 2 polévkové lžíce 12% smetany
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce sádla (20 g)
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 čajová lžička majoránky
  • 1/2 čajové lžičky kmínu
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- žampiony očistit, stáhnout slupku, vykrojit nohy a podusit je na sádle
- smíchat suroviny na směs, přidat podušené nohy
- naplnit klobouky
- cukrářské košíčky potřít rozpuštěným máslem/olejem, posadit do nich žampiony
- péct cca 25 minut při 180 °C
.

Podáváme jako hlavní chod nebo jako předkrm. Podobně připravíme i žampiony plněné špenátem.

Žampiony očistíme, stáhneme slupku. Nohy vyřízneme tak, abychom měli z klobouků připravené misky.
Nohy nadrobno nakrájíme.
Na pánvi rozehřejeme lžíci sádla, přisypeme pokrájené kousky žampionů a kmín, vmícháme špetku soli.
Okolo 6 minut zvolna restujeme.
Občas promícháme.



Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Připravíme směs na naplnění.
Mleté hovězí maso dobře promícháme s najemno nakrájenou cibulkou, utřeným česnekem, nastrouhaným sýrem, lehce rozšlehaným vajíčkem, tymiánem, majoránkou, čajovou lžičkou soli, lžičkou pepře a smetanou. Nakonec vmícháme podušené žampionové nohy.
Pokud bychom část hovězího nahradili a použili mleté i s tučnějším vepřovým masem, vmícháme navíc 1 zarovnanou polévkovou lžíci strouhanky pro absorbování vypečeného tuku.
Směsí bohatě naplníme klobouky.


Jako vhodná pomůcka na pečení dobře poslouží cukrářské papírové košíčky. Zajistí stabilitu žampionů na plechu a také zachytí šťávu z masa, klobouky se v ní hezky upečou.
Každý košík před použitím lehce potřeme mašlovačkou smočenou v rozpuštěném másle nebo oleji. Stejně tak potřeme i povrch žampionů.
Na přibližně 25 minut vložíme do trouby, upečeme dozlatova.
Podáváme s pečivem nebo vařeným bramborem.




TIP!  Pokud nám po naplnění klobouků ještě zbyla směs, vytvarujeme z ní menší tvary a usmažíme na pánvi jako karbanátky.


Přejít na seznam receptů


Žádné komentáře:

Okomentovat