pondělí 24. června 2013

Žampiony zapečené s mletým masem

Žampiony zapečené s mletým hovězím masem



Základ

  • 10 - 12 větších žampionů
  • 1 polévková lžíce másla nebo oleje na potření a na vymazání košíčků
  • papírové cukrářské košíčky


Směs na naplnění

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 100 g sýra Goudy nebo  Ementálu nebo Eidamu...
  • 40 g cibule 
  • 20 g sádla (1 polévková lžíce sádla)
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce 12% smetany
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička tymiánu, 1 čajová lžička majoránky
  • sůl, pepř, kmín


Jak na to
 

- žampiony očistit, stáhnout slupku, vykrojit nohy a podusit je na sádle
- smíchat suroviny na směs, přidat podušené nohy
- naplnit klobouky
- cukrářské košíčky potřít rozpuštěným máslem/olejem, posadit do nich žampiony
- péct cca 25 minut při 180 °C
.

Plněné žampiony podáváme jako hlavní chod nebo jako předkrm. Podobně připravíme žampiony plněné špenátem.


Příprava žampionů

Žampiony očistíme, z klobouků stáhneme slupku.
Opatrně vyřízneme nohy, dáme pozor, aby klobouky zůstaly neporušené.
Nohy nadrobno nakrájíme.

Na pánvi rozehřejeme lžíci sádla.
Přisypeme pokrájené nohy, vmícháme k nim čtvrt lžičky soli a půl kmínu.
Okolo 6 minut je na mírném plameni restujeme.
Občas promícháme.
Odstavíme, necháme vychladnout.


Příprava masové směsi

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Sloupnutou cibuli nakrájíme nadrobno.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Sýr nastrouháme. 
Ve studené smetaně vidličkou lehce prošleháme vejce.

Jemně umleté hovězí maso studenou rukou rychle promícháme s:
  • cibulkou, česnekem a sýrem
  • tymiánem, majoránkou, zarovnanou čajovou lžičkou soli a lžičkou pepře
  • smetanou s vejcem a podušenými žampionovými nohami. 

Pokud bychom část hovězího nahradili a použili místo něho mleté i s tučnějším vepřovým masem, vmícháme navíc jednu zarovnanou polévkovou lžíci strouhanky pro absorbování vypečeného tuku.


Zapečení

Jako vhodná pomůcka na pečení dobře poslouží cukrářské papírové košíčky.
Zajistí stabilitu žampionů na plechu a také zachytí šťávu z masa, klobouky se v ní hezky upečou.

  • Na mírném plameni necháme povolit máslo.
  • Odstavíme.

  • Žampiónové klobouky bohatě naplníme masovou směsí.
  • Papírový košík potřeme mašlovačkou smočenou v rozpuštěném másle.
    Posadíme do něho naplněný žampion a máslem potřeme také jeho boky.

  • Vložíme do rozehřáté trouby.
  • Zhruba 25 minut pečeme dozlatova.

Zapečené žampiony podáváme s pečivem, zeleninovým salátem nebo vařeným bramborem, bramborovou kaší... Mohou být také součástí studených mís.


TIP!  Pokud nám po naplnění klobouků zbyla masová směs, vytvarujeme z ní menší placky a usmažíme je na pánvi jako karbanátky.





Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat