úterý 4. června 2013

Zapečený trhací chléb

Zapečený trhací chléb - Pull-Apart Bread


  • 400g bochník chleba
  • 200 g tvrdého sýru vcelku, např. čedar, ementál, gouda...
  • 150 g šunky vcelku nebo krájené
  • 50 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • jarní cibulka
  • čerstvý rozmarýn nebo tymián, oregano, šalvěj...
  • pepř, sůl


Jak na to
 

- chleba nakrojit těsně ke spodní kůrce do mřížky
- do rozpuštěného másla vmíchat utřený česnek, nasekané bylinky, sůl a pepř
- jednotlivé zářezy prolít půlkou másla, naplnit směsí z nastrouhaného sýra, šunky a cibulky
- chleba polít zbytkem másla, pevně zabalit do alobalu
- péct na 180 °C 20 minut
- rozdělat alobal a dopéct ještě 5 - 10 minut do zlatova
.

Velice efektní záležitost, ideální k pohoštění k vínu nebo pivu. Ale i fajn večeře.
Náplň lze různě obměňovat. Výborná bude třeba se žampiony nebo s vařeným či pečeným masem nebo s nakládanými sušenými rajčaty... Můžeme také smíchat více druhů sýra, chutí a kombinací je nepřeberné množství. 
Pro inspiraci stačí do vyhledávače zadat "pull apart bread".


Příprava

  • Na mírném plameni rozpustíme máslo.
  • Vypneme, odstavíme ze sporáku.

  • Oloupané stroužky česneku prolisujeme.
  • Bylinky nadrobno posekáme.
    Česnek a bylinky vmícháme do rozpuštěného másla.
    Podle chuti osolíme a opepříme.

  • Jarní cibulku nakrájíme na drobná kolečka.
  • Šunku a sýr nastrouháme.
    Cibulku, šunku a sýr smícháme.
    Pokud nemáme šunku vcelku, plátky nadrobno pokrájíme.

  • Připravíme si větší kus alobalu.
  • Velký by měl být tak, aby se do něho dal celý chleba zabalit.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Zapečení

Chleba nakrájíme do mřížky, ale spodní kůrku nekrájíme.
Ta musí zůstat vcelku.
Z vrchu řežeme přes celou výšku chleba, ale kousek před dokrojením zastavíme.
Řez ukončíme tak 1 až 1,5 centimetru nad spodní kůrkou.

  • Nařezaný chleba položíme na alobal.
  • Jednu polovinu ochuceného másla nalijeme lžičkou do zářezů.

  • Do zářezů natlačíme sýr smíchaný se šunkou a cibulkou.
  • Chleba pomažeme druhou polovinou rozpuštěného másla.
    Pevně ho zabalíme do alobalu.

  • Dáme péct do rozehřáté trouby.
  • Po 20 minutách alobal rozřízneme a rozhrneme.
    Ještě 5 až 10 minut dopečeme do zlatova.

Chleba je nejlepší čerstvě vytažený z trouby, jednotlivá sousta si odtrháváme.
Hodí se jako večeře, ale i pohoštění k pivu nebo vínu.









Přejít na seznam receptů

8 komentářů:

  1. Ted mi o tom vykládala kamarádka. Musí být super :)

    OdpovědětVymazat
  2. Perfektní bašta,udělala jsem k obýdku,aby jsme to obměnily a jsme všichni spokojení :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá úžasně určitě vyzkouším luxusní chleba

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květo, děkuji! Určitě vyzkoušejte, je to výborné chuťově i efektní. Doufám, že Vás nezklame!

      Vymazat