Rozpis na 40 malých rohlíčků.
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 150 ml slunečnicového oleje
- 42 g droždí (1 kostka)
- 1/4 kávové lžičky soli
- 1 čajová lžička cukru
- 1 žloutek a 1 polévková lžíce mléka na potření
- na naplnění tvaroh, Nutella, marmeláda, povidla, ořechy, mák...
Jak na to
- ve vlažném mléce rozmíchat cukr a 2 polévkové lžíce mouky, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku smíchat se solí, přilít kvásek a olej, důkladně zpracovat/prohníst těsto
- poprášit moukou, zakrýt utěrkou, nechat v pokojové teplotě 50 - 60 minut kynout
- vykynuté těsto rozdělit na 5 stejných dílů, každý rozválet do kruhu, rozdělit na 8 trojúhelníků
- k širší straně dát náplň, zabalit, nechat ještě 10 minut kynout
- potřít vajíčkem rozšlehaným s 1 polévkovou lžící mléka
- péct 15 minut při 180 °C
.
- ve vlažném mléce rozmíchat cukr a 2 polévkové lžíce mouky, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku smíchat se solí, přilít kvásek a olej, důkladně zpracovat/prohníst těsto
- poprášit moukou, zakrýt utěrkou, nechat v pokojové teplotě 50 - 60 minut kynout
- vykynuté těsto rozdělit na 5 stejných dílů, každý rozválet do kruhu, rozdělit na 8 trojúhelníků
- k širší straně dát náplň, zabalit, nechat ještě 10 minut kynout
- potřít vajíčkem rozšlehaným s 1 polévkovou lžící mléka
- péct 15 minut při 180 °C
.
Kvásek
Mléko zahřejeme na tělovou teplotu.
Klidně vyzkoušíme prstem.
Z navážené mouky odebereme dvě polévkové lžíce a společně s cukrem je rozmícháme v mléce.
Do mléka rozdrobíme droždí.
Za 10 až 15 minut bude kvásek hotový.
Droždí se na hladině spojí v souvislou vrstvu, bude se nepravidelně vzdouvat.
Droždí se na hladině spojí v souvislou vrstvu, bude se nepravidelně vzdouvat.
Těsto a kynutí
Do mísy prosejeme mouku, vmícháme do ní sůl.
Přilijeme kvásek a olej.
Vařečkou vše dobře promícháme.
- Těsto přendáme na pracovní desku. Upravíme ho do bochánku.
- Těsto rukou důkladně a dlouho hněteme. Bochánek těsta promáčkneme dlaní, přehneme ho, pootočíme.
A opět, promáčkneme, přehneme, pootočíme a tak stále dokola dokud nebude těsto hladké, nelepivé a pružné.
Může to trvat až 10 minut.
- Zpracované těsto vrátíme do mísy. Lehce ho poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
Necháme ho při pokojové teplotě na místě bez průvanu 50 až 60 minut kynout.
Správně vykynuté těsto zhruba zdvojnásobí objem.
Naplnění
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Rohlíčky plníme tvarohovou, povidlovou, ořechovou, makovou nebo jablečnou náplní.
Může být i drobné ovoce nebo pokrájené větší.
Nebo třeba Nutella, kousek čokolády...
- Náplň i těsto rozdělíme na 5 stejných dílů. Každý díl těsta rozválíme do kulatého tvaru o průměru přibližně 26 centimetrů.
Nožem nebo rádýlkem ho rozdělíme na 8 trojúhelníků.
Jeden díl těsta bude vážit zhruba 175 gramů.
Kolo nemusí být extra pravidelné.
- Na každý trojúhelník dáme k širší straně kousek náplně. Od širší strany také začneme motat.
Krajní cípy přitom zahneme dovnitř, aby při pečení nevytekla náplň.
- Zabalené rohlíčky lehce zahneme do tvaru rohlíčku. Pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem nebo fólii cípem dolů.
Zakryjeme je utěrkou a necháme ještě 10 až 15 minut kynout na plechu.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Upečení
V hrnku rozšleháme žloutek s jednou polévkovou lžící mléka.
Rohlíčky směsí potřeme.
- Plech s rohlíčky vložíme do dobře rozehřáté trouby.
- Pečeme 13 až 15 minut dozlatova.
Upečené rohlíčky necháme na mřížce vychladnout, před podáváním je poprášíme cukrem moučkou.
TIP! Pokud použijeme na naplnění Nutellu, tak je fajn dát malé kousky, tak akorát na naplnění jednoho rohlíčku, na pečicí papír a na chvíli vložit do mrazáku.
Hodně tím zvýšíme pravděpodobnost, že Nutella během pečení nevyteče.
dobry den, ako citam tak citam v surovinach sol je uvedena ale v postupe nikde som nenasla v ktorej faze ho dat,v zivote som kysnute este nerobila, mozete poradit? dakujem, Monika
OdpovědětVymazatDobrý den, omlouvám se, sůl se promíchá s moukou před přidáním oleje. Hned opravím. Těsto se určitě povede, je potřeba dobře zpracovat rukou a nechat v teple vykynout (stačí pokojová teplota).
VymazatDoufám, že budou chutnat!
Dakujem za receptik, prave som dojedla upeceny, teply rohlik, z niekolkych trosku vytiekol lekvar, nabuduce to postacam lepsie, ale inac je to fakt nebezpecne jedle, velmi pekne dakujem za receptik, od dnes ziadne z obchodu, len doma upecene, tesim sa na dalsie vase receptiky. Chutia bozsky, nebicko v papulke som mala ked som to jedla.
VymazatDěkuji :-) Tohle těsto je fajn, že se nelepí a krásně se s ním pracuje a příprava je rychlá.
VymazatTaky mně někdy nějaký vyteče :)
Vypadají překrásně Určitě je zkusím 👍
OdpovědětVymazatDíky! Budu ráda, když po vyzkoušení napíšete jak se povedly :)
Vymazat