středa 31. října 2012

Sladké plněné rohlíčky

Sladké plněné rohlíčky


Rozpis na 40 malých rohlíčků.

  • 500 g hladké mouky
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 250 ml mléka
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 žloutek a 1 polévková lžíce mléka na potření
  • na naplnění tvaroh, Nutella, marmeláda, ořechy, mák... 

Jak na to  

- ve vlažném mléce rozmíchat cukr a 2 polévkové lžíce mouky, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku smíchat se solí, přilít kvásek a olej, důkladně zpracovat/prohníst těsto
- poprášit moukou, zakrýt utěrkou, nechat v pokojové teplotě 50 - 60 minut kynout
- vykynuté těsto rozdělit na 5 stejných dílů, každý rozválet do kruhu, rozdělit na 8 trojúhelníků
- k širší straně dát náplň - Nutellu, marmeládu, tvaroh..., zabalit, nechat ještě 10 minut kynout
- potřít vajíčkem rozšlehaným s 1 polévkovou lžící mléka
- péct 15 minut při 180 °C
.

Kvásek

Mléko zahřejeme na tělovou teplotu.
Klidně vyzkoušíme prstem.

Z mouky odebereme 2 polévkové lžíce a společně s cukrem je rozmícháme v mléce.
Do mléka rozdrobíme droždí.

Za 10 - 15 minut bude kvásek hotový.
Droždí se na hladině spojí v souvislou vrstvu, bude se nepravidelně vzdouvat.


Těsto a kynutí

Do mísy prosejeme mouku, vmícháme sůl.
Přilijeme kvásek a olej.
Dobře zpracujeme vařečkou.

Těsto přendáme na pracovní desku, rukou ho důkladně hněteme.
Promáčkneme dlaní, přehneme, pootočíme a opět promáčkneme, přehneme, pootočíme a tak stále dokola dokud nebude těsto hladké, nelepivé a pružné. 
Může to trvat až 10 minut.

Vzniklý bochánek lehce poprášíme moukou, aby těsto neokoralo.
Zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.

Při pokojové teplotě necháme 50 - 60 minut kynout na místě bez průvanu.
Správně vykynuté těsto zhruba zdvojnásobí objem.




Naplnění

Těsto rozdělíme na 5 stejných dílů.
Jeden díl těsta bude vážit zhruba 175 gramů.

Vezmeme si jeden díl těsta, rozválíme ho do kulatého tvaru o průměru přibližně 26 centimetrů.
Nožem nebo rádýlkem rozdělíme na 8 trojúhelníků. 
Kolo nemusí být extra pravidelné. 

Na každý trojúhelník dáme k širší straně kousek náplně.
Například tvaroh, marmeládu, povidla, ořechy... 
Pokud použijeme na naplnění Nutellu, tak je fajn dát malé kousky, tak akorát na naplnění jednoho rohlíčku, na pečicí papír a na chvíli vložit do mrazáku.

Zamotáme.
Motáme od strany s náplní.
Krajní cípy zahneme dovnitř, aby při pečení náplň nevytekla.
Lehce zahneme do tvaru rohlíčku.

Pokládáme na pečicí papír nebo fólii, cípem dolů.
Necháme ještě 10 minut kynout.

Takto zpracujeme i zbývající 4 díly těsta.
Dohromady tedy budeme mít 40 malých rohlíčků.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Upečení

V hrnku rozšleháme žloutek společně s 1 polévkovou lžící mléka.
Rohlíčky potřeme.

Plech s rohlíčky vložíme do dobře rozehřáté trouby.
Upečeme dozlatova.
Za přibližně 15 minut bude hotovo.


TIP!  Rohlíčky jsou výborné i ve slané variantě.








Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. dobry den, ako citam tak citam v surovinach sol je uvedena ale v postupe nikde som nenasla v ktorej faze ho dat,v zivote som kysnute este nerobila, mozete poradit? dakujem, Monika

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, omlouvám se, sůl se promíchá s moukou před přidáním oleje. Hned opravím. Těsto se určitě povede, je potřeba dobře zpracovat rukou a nechat v teple vykynout (stačí pokojová teplota).
      Doufám, že budou chutnat!

      Smazat
    2. Dakujem za receptik, prave som dojedla upeceny, teply rohlik, z niekolkych trosku vytiekol lekvar, nabuduce to postacam lepsie, ale inac je to fakt nebezpecne jedle, velmi pekne dakujem za receptik, od dnes ziadne z obchodu, len doma upecene, tesim sa na dalsie vase receptiky. Chutia bozsky, nebicko v papulke som mala ked som to jedla.

      Smazat
    3. Děkuji :-) Tohle těsto je fajn, že se nelepí a krásně se s ním pracuje a příprava je rychlá.
      Taky mně někdy nějaký vyteče :)

      Smazat