pátek 20. června 2014

Sýrové pagáče

Sýrové pagáče


Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 180 g změklého másla
  • 180 g 15% zakysané smetany
  • 1 žloutek
  • 100 ml vlažné vody
  • 20 g droždí (půl kostky)
  • 1 kávová lžička cukru
  • 1 čajová lžička soli

Na náplň
  • 50 g změklého másla
  • 80 g tvrdého sýra

Na potření a posyp
  • 1 vejce
  • 100 g tvrdého sýra
  • hrubozrnná sůl, kmín, sezam, mák, bylinky .....

Jak na to  

- připravit kvásek, dobře zpracovat těsto, nechat hodinu kynout
- rozválet na obdélník cca 30 x 40 cm, půlku potřít změklým máslem, posypat sýrem
- náplň překrýt druhou půlkou těsta, přeložit znovu podélně na půlku, pak konce přehnout ke středu na výslednou třetinu
- po 10 minutách znovu rozválet, potřít rozšlehaným vejcem, posypat sýrem, rozkrájet
- posypat mákem, sezamem.., na plechu nechat ještě 10 minut kynout
- péct při 200 °C cca 15 minut dozlatova
.

Pagáče - to jsou převážně slané, kulaté nebo hranaté kousky pečiva. Tradiční a oblíbené hlavně na Slovensku a v Maďarsku. Připravují se z těsta kynutého, listového, tvarohového, bramborového ... A s různými příchutěmi. Nejznámější jsou asi škvarkové, sýrové nebo se zelím. Mohou být i ve sladké variantě.

Nezapomeneme s předstihem vyndat máslo z lednice, aby mělo čas změknout!
Ve 100 mililitrech vlažné vody rozmícháme kávovou lžičku cukru a rozdrobené droždí. Okolo 10 minut necháme v pokojové teplotě vzejít kvásek.
Droždí se na hladině spojí v jednolitou nepravidelně se vzdouvající vrstvu.


Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí.
Přidáváme ostatní suroviny - změklé máslo, zakysanou smetanu, žloutek a kvásek.


Promícháme, vyklopíme z mísy a dobře zpracujeme.
Na pracovní desce důkladně hněteme rukou, klidně i 10 minut. Těsto musí být kompaktní, pružné.
Dlaní promáčkneme, přehneme, pootočíme a tak stále dokola.
Přendáme do mísy, lehce poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo. Hodinu necháme kynout v pokojové teplotě.



Připravíme sýr.
Nastrouháme na struhadle s menšími otvory.
Vykynuté těsto přendáme na moukou jemně poprášenou pracovní desku.
Rozválíme na obdélník zhruba 30 x 40 centimetrů velký.
Na jednu polovinu mašlovačkou rozetřeme hodně změklé máslo, posypeme 80 gramy nastrouhaného sýra.
Na náplň přehneme druhou polovinu rozváleného těsta a celé ještě jednou podélně v půlce přeložíme. Konce vzniklého šálu přehneme směrem ke středu.
Délku tím zmenšíme přibližně na třetinu.


Zakryjeme utěrkou a ještě 10 minut necháme kynout.
Těsto opět na lehce pomoučněné desce rozválíme do obdélníku 30 x 40 centimetrů.
Rozšleháme vejce, potřeme povrch, posypeme strouhaným sýrem.
Jednotlivé pagáče vykrajujeme kulatou formičkou nebo skleničkou.
Nebo rádýlkem rozkrájíme na čtverce o straně přibližně 4 centimetry velké.
Pokud zvolíme čtvercové tvary, práci urychlíme, u kulatých musíme zpracovat i zbytky těsta mezi jednotlivými kolečky.




Osolíme, ideálně hrubozrnnou solí.
Další přísady zvolíme podle chuti. Můžeme použít mák, sezam, kmín, bylinky....
Přendáme na plech vyložený pečicím papírem, ještě 10 minut necháme kynout.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Pečeme okolo 15 minut dozlatova.
Výborné jsou k vínu, pivu nebo jen tak.





 Přejít na seznam receptů


2 komentáře:

  1. Hmm tak po tomhle by mě můj přítel asi ještě víc miloval, tyhle sýrové jednohubky on naprosto miluje :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak lásky není nikdy dost! Otestuj je na něm :-). Pěkná nová fotka! Sluší ti to!

      Vymazat