pátek 1. února 2013

Panenka plněná špenátem, mozzarellou a rajčaty

Pečená vepřová panenka plněná špenátem, mozzarellou a sušenými rajčaty


Pečeno ve formě na srnčí hřbet.

  • 1000 - 1200 g vepřové panenky
  • 150 g listového mraženého špenátu
  • 3 stroužky česneku
  • 4 - 5 sušených rajčat v oleji
  • 100 g mozzarelly
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • anglická slanina na zabalení (nemusí být) 
  • 10 g másla a 1 čajová lžička hladké mouky pro přípravu sosu


Jak na to

- smíchat mozzarellu se špenátem, česnekem a sušenými rajčaty
- panenku očistit, po délce nakrojit, rozevřít na plát, osolit a opepřit
- nanést náplň, zabalit a upevnit provázkem, vložit do formy
- péct při teplotě 200 °C, 15 minut ve formě, dalších 10 minut vyklopené
- cca 2 minuty grilovat, před krájením nechat odpočinout
- uvolnit z plechu výpek, zahustit v mouce obaleným kouskem másla

.

Nejdříve připravíme náplň.
V míse smícháme pokrájená rajčata, rozmrazený špenát, prolisovaný česnek.
Vidličkou rozetřeme s mozzarellou.
Lehce osolíme a opepříme.


Panenku opláchneme, osušíme a v případě potřeby odblaníme.
Upravíme délku.
Užší konec odřízneme tak, aby byla panenka o  4 - 5 centimetrů delší než je forma na srnčí hřbet.
Z odříznutého kusu můžeme připravit medailonky. Nakrájíme plátky, osolíme, opepříme, potřeme olivovým olejem, necháme chvíli odpočinout. Na rozehřáté pánvi krátce z obou stran opečeme.


Zapneme troubu, nastavíme na 200°C.

Panenku podélně nařízneme, ale nedořízneme.
Rozevřeme, osolíme a opepříme z obou stran, naneseme náplň.
Zavřeme, stáhneme provázkem.





Panenku lehce potřeme olejem.
Rukou nebo mašlovačkou.
Rozpálíme pánev, zprudka krátce ze všech stran opečeme.

Přendáme do formy na srnčí hřbet, položíme na plech nebo do pekáče, vložíme do trouby.
Po 15 minutách vyklopíme panenku z formy na plech, pečeme dalších 10 minut.
Uvedené časy platí pro panenku o hmotnosti 1000 - 1200 gramů, pokud máme menší, pár minut ubereme, pokud pečeme ve slanině, okolo 2 minut přidáme.
Na závěr můžeme dát na 2 - 3 minuty pod gril.

Upečené maso zakryjeme alobalem, před krájením necháme 8 - 10 minut odpočinout.
Šťáva při porcování nevyteče, rozloží se v mase. 

Správně upečená panenka by měla být směrem ke středu narůžovělá, šťáva rozhodně nesmí být krvavá!


Pokud chceme podávat se sosem, nalijeme na plech 2 až 3 polévkové lžíce horké vody, po chvilce slijeme šťávu s uvolněným výpekem do hrnku.
Na mírném plameni zahříváme.
V případě potřeby přidáme malé množství horké vody. 

Z másla odkrojíme malý, zhruba 10gramový kousek, jemně obalíme v hladké mouce, vhodíme do hrnku a 5 minut na mírno povaříme.

Servírujeme s bramborem vařeným nebo pečeným, s bramborovou kaší, pečivem...
Nebo jako součást studených mís.


TIP!  Jako variantu můžeme zvolit upečení plněné panenky v obalu z anglické slaniny tak, jak je popsáno u panenky pečené v anglické slanině, pak nemusíme zajistit provázkem a ani předem neopékáme na pánvi, jinak je postup stejný.

TIP!!  Vepřová panenka se dá upravit v různých obměnách. Její příprava je rychlá a výsledek vždy efektní. Za vyzkoušení určitě stojí také varianta úpravy jako medailonky nebo pečené s tymiánem.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat