Rozpis pro 5 kusů 80gramových klobás.
- 400 g vinné klobásy
- 3 vrchovaté polévkové lžíce strouhanky
- 1 větší vejce
- 1 vrchovatá polévková lžíce hladké mouky
- sůl
- olej nebo sádlo na smažení
Jak na to
- klobásu rozdělit na stejně velké díly, smotat, zajistit párátkem
- obalit v klasickém trojobalu - mouce, osoleném vajíčku, strouhance
- smažit z obou stran dozlatova
.
- klobásu rozdělit na stejně velké díly, smotat, zajistit párátkem
- obalit v klasickém trojobalu - mouce, osoleném vajíčku, strouhance
- smažit z obou stran dozlatova
.
Při nákupu vybíráme klobásu vcelku, neměla by mít porušený obal/střívko. Pokud je část obsahu vymáčknutá, řekneme si o jiný kus nebo jdeme nakupovat jinam.
Příprava
Připravíme klasický trojobal.
- Do jedné misky nebo do hlubokého talíře nasypeme hladkou mouku.
- Do druhé nasypeme strouhanku.
- Ve třetí rozšleháme vejce s jednou polévkovou lžící studené vody a s kávovou lžičkou soli.
V místě říznutí ji nejdříve párkrát zamotáme, utvoříme tím tenký delší spoj.
Uprostřed povedeme řez.
Proti rozmotání ho zajistíme párátky.
Uprostřed povedeme řez.
Zamotáním také zabráníme vytečení obsahu při obalování nebo smažení.
Pokud je klobása někde překroucená, před nařezáním ji srovnáme a obsah rovnoměrně pomačkáme.
Každý díl smotáme do tvaru šneka.Pokud je klobása někde překroucená, před nařezáním ji srovnáme a obsah rovnoměrně pomačkáme.
Proti rozmotání ho zajistíme párátky.
Obalení
Smažení
Na pánvi rozehřejeme olej nebo sádlo.
Smaženou klobásu podáváme s bramborem, zeleninovým salátem, pečivem, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem. A nevynecháme plátek citronu.
Citron pomáhá k lepšímu trávení smažených jídel.
TIP! Po obalení v mouce klobásu nad miskou oklepeme, odpadne mouka, která se dobře nepřichytila.
Po obalení ve vajíčku necháme nad miskou stéct přebytečné vejce.
Také po obalení strouhankou klobásu lehce nad miskou oklepeme. Nepřichycené drobečky se na pánvi nebudou připalovat.
TIP! Klobásu obalujeme krátce před smažením. Pokud bychom ji nechali delší dobu v trojobalu, strouhanka by zvlhla, při smažení by opadávala.
TIP! Klobásy nepokládáme do studeného nerozehřátého oleje nebo sádla!
Ihned po vložení na pánev se klobásy musí začít smažit.
Pokud bychom je vložili do studeného tuku, strouhanka by ho vsákla, ztěžkla by a opadávala.
TIP! Vinná klobása je polotovar, v lednici vydrží maximálně 2 dny.
Klobásy těsně před smažením obalíme v trojobale.
Každé jeho části by na nich měla být tenká souvislá vrstva.
Každé jeho části by na nich měla být tenká souvislá vrstva.
- Klobásy nejdříve obalíme z obou stran v mouce. Nad miskou je lehce oklepeme, aby byly pokryté jen tenkou vrstvou.
- Moukou obalené klobásy položíme do vajíčka. Z obou stran je vykoupeme.
Nad miskou necháme stéct na mouku nepřilepené vejce.
- Jako poslední obalujeme ve strouhance. Obalené klobásy opět nad miskou oklepeme, aby se nepřichycené drobečky strouhanky na pánvi nepřipalovaly.
Strouhanku do vrstvy vajíčka jen jemně přimáčkneme, aby byl obal po usmažení nadýchaný. Pokud bychom hodně tlačili, byl by tvrdý.
Smažení
Na pánvi rozehřejeme olej nebo sádlo.
Tuku dáme tolik, aby hladina dosahovala přibližně do jedné třetiny výšky klobás.
Pořádně ho zahřejeme, po vložení na pánev se klobásy ihned musejí začít smažit.
Pořádně ho zahřejeme, po vložení na pánev se klobásy ihned musejí začít smažit.
- Obalené klobásy pokládáme do dobře rozehřátého tuku.
- Teplotu snížíme, ale jen tolik, aby se nepřestaly smažit.
- Smažíme z každé strany okolo 5 minut dozlatova.
- Klobásy ihned po usmažení položíme na pár vteřin na papírový ubrousek nebo papírovou utěrku. Vsákne se přebytečný tuk.
Smaženou klobásu podáváme s bramborem, zeleninovým salátem, pečivem, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem. A nevynecháme plátek citronu.
Citron pomáhá k lepšímu trávení smažených jídel.
Po obalení ve vajíčku necháme nad miskou stéct přebytečné vejce.
Také po obalení strouhankou klobásu lehce nad miskou oklepeme. Nepřichycené drobečky se na pánvi nebudou připalovat.
TIP! Klobásu obalujeme krátce před smažením. Pokud bychom ji nechali delší dobu v trojobalu, strouhanka by zvlhla, při smažení by opadávala.
TIP! Klobásy nepokládáme do studeného nerozehřátého oleje nebo sádla!
Ihned po vložení na pánev se klobásy musí začít smažit.
Pokud bychom je vložili do studeného tuku, strouhanka by ho vsákla, ztěžkla by a opadávala.
TIP! Vinná klobása je polotovar, v lednici vydrží maximálně 2 dny.
Pokud máme nakoupeno a zjistíme, že ji nestihneme do 2 dnů zpracovat, smotáme ji do šneků, neobalené je naskládáme na pečicí papír vedle sebe. Vložíme do mikrotenového sáčku, dáme zmrazit.
Pokud je dáváme na sebe, tak vždy další vrstvu oddělíme pečicím papírem.
TIP! Při smažení většího množství klobás je vhodné měnit olej, na pánvi se hromadí drobečky ze strouhanky, které se připalují.
TIP! Zbytky mouky a strouhanky, ve kterých jsme obalovali, vyhodíme.
Přejít na seznam receptů
Pokud je dáváme na sebe, tak vždy další vrstvu oddělíme pečicím papírem.
TIP! Při smažení většího množství klobás je vhodné měnit olej, na pánvi se hromadí drobečky ze strouhanky, které se připalují.
TIP! Zbytky mouky a strouhanky, ve kterých jsme obalovali, vyhodíme.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat