pondělí 26. března 2018

Houbová smetanová omáčka ze sušených hub

Houbová smetanová omáčka ze sušených hub


  • 50 - 60 g sušených hub
  • 200 g smetany (30 a více procent)
  • 35 g másla
  • 1 menší cibule
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 150 - 300 ml vody nebo vína
  • sůl, bílý pepř, kmín

Jak na to  

- na másle a oleji zvolna restovat cibuli, vmíchat mouku, usmažit světlou cibulovou jíšku
- přidat předem namočené zcezené houby, osolit, opepřit, okmínovat
- po 2 - 3 minutách nalít 150 - 300 ml vody nebo vína, 10 minut povařit
- vmíchat utřený česnek, vlít opatrně smetanu, přivést k varu, vypnout
.

Houby zalijeme vodou, necháme minimálně 30 minut máčet.


Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Měkké houby zcedíme.
Vodu, ve které se máčely můžeme nechat a použít pro silnější chuť omáčky.

Smetanu vyndáme z ledničky, aby nebyla moc studená a nesrazila se po přidání do omáčky.

V hlubší pánvi nebo v hrnci rozehřejeme máslo a olej, přidáme cibuli, na velice mírném plameni restujeme.
Po zhruba 8 minutách vmícháme hladkou mouku, okolo 4 minut smažíme cibulovou jíšku.
Promícháváme.

Nasypeme zcezené houby, okořeníme čajovou lžičkou soli, čajovou lžičkou bílého pepře a čajovou lžičkou kmínu.
Po 2 - 3 minutách přilijeme vodu.
Pro hustší omáčku 150 mililitrů, pro řidší až 300 mililitrů.
Můžeme použít zcezenou vodu z namáčení hub, omáčka bude tmavší a chuťově výraznější.
Pokud připravujeme řidší omáčku, přidáme nejdříve 200 až 250 mililitrů, v případě potřeby přilijeme další.
Omáčku vylepšíme, pokud vodu částečně nebo zcela nahradíme bílým vínem!

Okolo 10 minut na mírném plameni bez zakrytí povaříme.
Občas promícháme.

Vmícháme utřený česnek.
Malým pramínkem a za stálého míchání přiléváme smetanu.
Přivedeme k varu, vypneme, podle potřeby dochutíme solí, pepřem.

Tato omáčka výborně doplní přírodní plátky, karbanátky, hodí se k těstovinám, rýži, bramborám...


TIP!  Aby se smetana po přilití nesrazila, neměla by být moc studená. Z lednice ji vyndáme s dostatečným předstihem.
Můžeme do ní před přilitím opatrně vmíchat 1 - 2 lžíce horké vody z pánve/hrnce, aby se prohřála.


Přejít na seznam receptů





Žádné komentáře:

Okomentovat