úterý 13. prosince 2011

Špenátová polévka

Špenátová polévka se smetanou


Základ

  • 400 g zmražených špenátových listů
  • 200 g 12% smetany (může být i 30 - 33%)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 - 2 žloutky
  • kuřecí vývar nebo kostka kuřecího bujonu (nemusí být)
  • sůl, pepř
  • k servírování 30 - 33% smetana, vejce vařené, opečená houska, parmazán, niva, nakládaná sušená rajčata, chilli vločky, čerstvé špenátové listy...


Cibulová jíška

  • 60 g cibule (1 menší)
  • 60 g másla
  • 50 g hladké mouky (2 polévkové lžíce)


Jak na to  

- na másle zesklovatět cibuli, vsypat mouku, usmažit světlou jíšku
- přidat mražený špenát, nechat povolit, osolit, opepřit
- zalít vývarem, 15 minut povařit
- rozmixovat, vrátit na sporák, vmíchat smetanu smíchanou se žloutkem
- přivést k varu, vypnout, přidat utřený česnek
.

Cibulová jíška

Sloupnutou cibuli nakrájíme na drobné kostičky.
V hrnci na mírném plameni rozpustíme máslo.
Přisypeme cibuli, okolo 5 minut ji promícháváme.
Pozor na cibuli na stěnách hrnce, pokud na nich nějaká ulpí, bude mít snahu se připalovat.

Vsypeme mouku.
Stále na mírném plameni a za častého promíchávání usmažíme světlou jíšku.
Za 3 až 4 minuty bude hotová.


Uvaření a dokončení

  • Do hrnce na jíšku přidáme lehce rozmrazený špenát.
  • Vmícháme čajovou lžičku soli a půl lžičky mletého pepře.
    Zalijeme jedním litrem studeného vývaru.
    Pokud vývar nemáme, povaříme v litru vody kostku rozdrobeného bujonu.
    Nebo použijeme čistou vodu.

  • Za častého míchání přivedeme k varu.
  • Zkontrolujeme hustotu polévky, podle potřeby ji doplníme 100 až 200 mililitry vývaru nebo vody.
    Snížíme teplotu, zakryjeme poklicí.
    Na mírném plameni 15 minut povaříme, občas promícháme.

  • Hrnec sundáme ze sporáku.
  • Polévku rozmixujeme ponorným mixérem.
    Vrátíme na sporák.

  • V hrnku rozmícháme smetanu s jedním nebo dvěma žloutky.
  • Směs vlijeme do polévky, necháme přejít varem.
    Vypneme.
    Na závěr vmícháme 3 až 4 stroužky dobře utřeného nebo prolisovaného česneku.
    Podle potřeby dochutíme solí a  pepřem.


Na porce polévky na talíři můžeme přidat pár lžiček 33% smetany, do zlatova opečené kostky pečiva, čerstvé špenátové listy, čerstvě mletý pepř, strouhaný parmazán, Nivu, chilli vločky, naměkko uvařené nebo pošírované vejce...


TIP!  Na pánvi rozpustíme 15 gramů másla, přidáme na kostičky pokrájenou housku nebo rohlík.
Nesypeme je rovnou z prkýnka, na pánev by se dostaly i drobečky a ty by se připalovaly.
Na mírném plameni za občasného promíchání opečeme dozlatova.
Opečené pečivo přidáme do talířů na jednotlivé porce. 

TIP!  Může se stát, že budeme mít smůlu a koupíme špenát s velkým množstvím zmrzlé vody a polévka pak bude hodně řídká.
Pro zahuštění pak zvolíme buď přidělat jíšku nebo vmíchat sýr nebo přidat žloutek.
V každém případě příště koupíme jinou značku!

TIP!  Pro dozdobení na talíři smetanu trochu našleháme, aby byla hustší a na hladině polévky držela.

Žádné komentáře:

Okomentovat