úterý 8. března 2016

Uzené vepřové maso

Uzená krkovice


  • cca 600 g uzeného vepřového masa (krkovice, kotleta)
  • 100 g cibule
  • 80 g sádla nebo slunečnicového oleje

Jak na to  

- v hrnci na sádle zlehka orestovat proužky cibule
- na pánvi na sádle krátce opéct plátky masa, přendat na osmaženou cibuli
- podlít vodou s uvolněným výpekem z pánve, zakrýt, dusit okolo 30 minut na mírném plameni doměkka
.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na proužky.



Maso důkladně opláchneme studenou vodou, osušíme, naporcujeme na plátky.
Nesolíme!
Maso je díky naložení v soli před uzením slané dostatečně. Podle potřeby dochutíme až po uvaření šťávu k polévání.
Do hrnce oddělíme 40 gramů sádla, nasypeme cibuli, na mírném plameni a za občasného promíchání 8 minut restujeme.
Cibule změkne, bude lehce zabarvená do světlehněda.
Na pánvi rozpustíme 40 gramů sádla, zvýšíme teplotu, plátky uzeného z obou stran krátce opečeme.
Opečené dáváme do hrnce na osmaženou cibuli.


Na pánev nalijeme 200 mililitrů teplé vody, uvolníme výpek, přelijeme do hrnce k masu.
Zakryjeme poklicí, okolo 30 minut dusíme na mírném plameni doměkka.
Plátky během dušení jednou nebo dvakrát obrátíme.
Ochutnáme, pokud je potřeba, přisolíme šťávu.

Podáváme s houskovým či bramborovým knedlíkem, dušeným hlávkovým nebo kysaným zelím, se špenátem.
Nebo s bramborovou či hrachovou kaší.
Nebo se zeleninovým salátem...


TIP!  Šťávu můžeme zahustit.
Maso vyndáme, odložíme na talíř, zakryjeme alobalem, aby nechladlo.
Šťávu v hrnci lehce zaprášíme čajovou lžičkou hladké mouky, pár vteřin restujeme, přilijeme 100 až 150 mililitrů vody a za občasného promíchání okolo 8 minut na mírném plameni povaříme do požadované hustoty.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat