úterý 8. března 2016

Uzené vepřové maso

Plátky z uzeného masa


Rozpis pro 4 porce.

  • 600 g uzené vepřové krkovice nebo kotlety
  • 100 g cibule
  • 80 g sádla nebo slunečnicového oleje
  • čajová lžička hladké mouky na zahuštění sosu - nemusí být


Jak na to  

- v hrnci na sádle zlehka orestovat proužky cibule
- na pánvi na sádle krátce opéct plátky masa, přendat na osmaženou cibuli
- podlít vodou s uvolněným výpekem z pánve, zakrýt, dusit okolo 30 minut na mírném plameni doměkka
- podle chuti zahustit sos
.

Příprava

Sloupnutou cibuli nakrájíme na proužky.
Maso důkladně opláchneme studenou vodou.
Osušíme ho a naporcujeme na plátky.
Nesolíme ho!
Před uzením se maso nakládá do soli, proto ho už nesolíme, podle potřeby po uvaření dochutíme sos.


Orestování cibule a masa

Oddělíme 40 gramů sádla, v hrnci ho rozehřejeme.
Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni a za občasného promíchání ji okolo 8 minut restujeme.
Cibule změkne, bude lehce zabarvená do béžova.

Na pánvi rozehřejeme druhých 40 gramů sádla.
Zvýšíme teplotu.
Plátky uzeného opečeme krátce z obou stran dozlatova.
Opečené plátky rovnáme do hrnce na osmaženou cibuli.


Podušení

Na pánev nalijeme 200 mililitrů teplé vody, stěrkou uvolníme výpek ze stěn pánve.
Promícháme a přelijeme do hrnce k masu.
Hrnec zakryjeme poklicí.
  • Na mírném plameni dusíme okolo 30 minut doměkka.
  • Plátky během dušení jednou nebo dvakrát obrátíme.
Ochutnáme, pokud je potřeba, přisolíme šťávu.
Můžeme podávat.


Zahuštění sosu

Podávání můžeme na chvíli pozdržet a ještě zahustit šťávu.
  • Maso přendáme z hrnce na talíř, zakryjeme ho alobalem, aby nechladlo.
  • Šťávu v hrnci zaprášíme čajovou lžičkou hladké mouky, 15 až 20 vteřin promícháváme.
  • Přilijeme 100 až 150 mililitrů vody. Za občasného promíchání okolo 8 minut na mírném plameni povaříme.

Uzené plátky podáváme s knedlíkem kynutým, kynutým houskovým nebo bramborovým.
Se zelím dušeným či kysaným nebo se špenátem. Výborně se k nim hodí bramborová nebo hrachová
kaše.
Nebo třeba zeleninový salát.


TIP!  Uzené maso můžeme uvařit nejdříve vcelku. Vložíme ho do vroucí vody, stáhneme teplotu a uvaříme do měkka.
Z vývaru připravíme uzenou polévku.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat