Rozpis pro 4 porce.
- 600 g uzené vepřové krkovice nebo kotlety
- 100 g cibule
- 80 g sádla nebo slunečnicového oleje
- čajová lžička hladké mouky na zahuštění sosu - nemusí být
Jak na to
- v hrnci na sádle zlehka orestovat proužky cibule
- na pánvi na sádle krátce opéct plátky masa, přendat na osmaženou cibuli
- podlít vodou s uvolněným výpekem z pánve, zakrýt, dusit okolo 30 minut na mírném plameni doměkka
- podle chuti zahustit sos
.
- v hrnci na sádle zlehka orestovat proužky cibule
- na pánvi na sádle krátce opéct plátky masa, přendat na osmaženou cibuli
- podlít vodou s uvolněným výpekem z pánve, zakrýt, dusit okolo 30 minut na mírném plameni doměkka
- podle chuti zahustit sos
.
Příprava
Sloupnutou cibuli nakrájíme na proužky.
Maso důkladně opláchneme studenou vodou.
Osušíme ho a naporcujeme na plátky.
Nesolíme ho!
Před uzením se maso nakládá do soli, proto ho už nesolíme, podle potřeby po uvaření dochutíme sos.
Orestování cibule a masa
Oddělíme 40 gramů sádla, v hrnci ho rozehřejeme.
Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni a za občasného promíchání ji okolo 8 minut restujeme.
Cibule změkne, bude lehce zabarvená do béžova.
Na pánvi rozehřejeme druhých 40 gramů sádla.
Zvýšíme teplotu.
Plátky uzeného opečeme krátce z obou stran dozlatova.
Opečené plátky rovnáme do hrnce na osmaženou cibuli.
Podušení
Na pánev nalijeme 200 mililitrů teplé vody, stěrkou uvolníme výpek ze stěn pánve.
Promícháme a přelijeme do hrnce k masu.
Podušení
Na pánev nalijeme 200 mililitrů teplé vody, stěrkou uvolníme výpek ze stěn pánve.
Promícháme a přelijeme do hrnce k masu.
Hrnec zakryjeme poklicí.
Můžeme podávat.
Zahuštění sosu
Podávání můžeme na chvíli pozdržet a ještě zahustit šťávu.
- Na mírném plameni dusíme okolo 30 minut doměkka. Plátky během dušení jednou nebo dvakrát obrátíme.
Můžeme podávat.
Zahuštění sosu
Podávání můžeme na chvíli pozdržet a ještě zahustit šťávu.
- Maso přendáme z hrnce na talíř, zakryjeme ho alobalem, aby nechladlo.
- Šťávu v hrnci zaprášíme čajovou lžičkou hladké mouky, 15 až 20 vteřin promícháváme. Přilijeme 100 až 150 mililitrů vody. Za občasného promíchání okolo 8 minut na mírném plameni povaříme.
Uzené plátky podáváme s knedlíkem kynutým, kynutým houskovým nebo bramborovým.
Se zelím dušeným či kysaným nebo se špenátem. Výborně se k nim hodí bramborová nebo hrachová kaše.
Nebo třeba zeleninový salát.
TIP! Uzené maso můžeme uvařit nejdříve vcelku. Vložíme ho do vroucí vody, stáhneme teplotu a uvaříme do měkka.
Z vývaru připravíme uzenou polévku.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat