čtvrtek 6. března 2014

Hovězí pečeně na česneku

Hovězí pečeně na česneku


  • 1200 g zadního hovězího masa
  • 250 g cibule (2 větší)
  • 100 g slaniny
  • 50 g sádla
  • 8 - 10 stroužků česneku
  • 80 g másla
  • hovězí vývar
  • sůl, pepř
  • 1 polévková lžíce hladké nebo polohrubé mouky


Jak na to  

- na sádle rozpustit slaninu, orestovat cibuli, přendat do pekáče
- maso zprudka opéct ze všech stran, osolit, opepřit, dát do pekáče, přidat utřený česnek
- zalít vývarem, poklást máslem
- péct 15 minut na 200 °C, pak snížit na 160 °C, dopéct doměkka
- lehce zahustit sos
.

Výborná česká klasika, nenáročná na přípravu. 


Příprava a orestování slaniny a cibule

Maso očistíme, krátce opláchneme studenou vodou a osušíme.
Pokud nemá tvar pevného válečku, stáhneme ho provázkem.

Slaninu a sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.

Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme pokrájenou slaninu.
Tři minuty na mírném plameni promícháváme.

Přisypeme cibuli.
Stále na mírném plameni okolo 10 minut restujeme.

Slanina bude rozpuštěná, zbudou malé kousky, cibule změklá a zlehka opečená.
Celý obsah pánve přendáme do menšího pekáče nebo litinového hrnce.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.


Orestování masa

Pánev, ve které jsme opékali slaninu a cibuli vrátíme na sporák.
Zvýšíme teplotu, tuk nepřidáváme.

Maso zprudka krátce ze všech stran opečeme dohněda.
Hovězí se zatáhne, bílkovina na povrchu se srazí, zůstane uvnitř pěkně šťavnaté. 
V žádném případě do něho nepícháme, obracíme pomocí 2 vařeček.

Přendáme do pekáče na slaninovocibulový základ, osolíme, opeříme a přidáme utřený česnek.
Zalijeme hovězím vývarem.
Hladina by měla dosahovat přibližně do tří čtvrtin masa.
Poklademe kousky másla. 
Pokud nemáme vývar, povaříme kostku bujonu v 300 mililitrech vody. 
Nebo zalijeme jen vodou.




Pečení

Pekáč s masem zakryjeme, dáme péct.
Po 15 minutách snížíme teplotu na 160 °C.

Během pečení maso poléváme sosem z pekáče.
Jednou za zhruba 20 minut.
Zároveň neostrým náčiním stahujeme přípeky ze stěn, promícháváme je se šťávou v pekáči.  
Přispějí k lepší chuti a barvě.

Po 60 minutách hovězí obrátíme.
Celkem pečeme přibližně 2 hodiny.

Měkké maso vyndáme z pekáče, zabalíme ho do alobalu, necháme před krájením odpočinout.
Šťáva se v mase rovnoměrně rozloží, nebude při porcování vytékat.
Můžeme dát do pootevřené vypnuté chladnoucí trouby.


Zahuštění sosu

Veškerý obsah pekáče přelijeme do hrnce, dobře stáhneme také všechny přípeky ze stěn.
Postavíme na sporák, na středním plameni přivedeme k varu.

Pro zahuštění pečlivě rozmícháme v 50 mililitrech studené vody 1 polévkovou lžíci hladké nebo polohrubé mouky.
Vmícháme do hrnce, okolo 15 minut na mírném plameni povaříme.

Před krájením masa nezapomeneme přilít do hrnce i šťávu z alobalu, kterou upečené hovězí pustilo.
A pokud jsme použili provázek, odstraníme ho před krájením masa.

Klasickou kombinací k podávání jsou bramborové knedlíky a špenát.
Hodí se i knedlíky houskové.
Nebo servírujeme s bramborovou kaší, bez špenátu.




Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat