- 1200 g zadního hovězího masa
- 250 g cibule (2 větší)
- 100 g slaniny
- 80 g másla
- 50 g sádla nebo oleje
- 10 stroužků česneku
- hovězí vývar
- sůl, pepř
- 1 polévková lžíce hladké nebo polohrubé mouky
Jak na to
- na sádle rozpustit slaninu, orestovat cibuli, přendat do pekáče
- maso zprudka opéct ze všech stran, osolit, opepřit, dát do pekáče, přidat utřený česnek
- zalít vývarem, poklást máslem
- péct 15 minut na 200 °C, pak snížit na 160 °C, dopéct doměkka
- lehce zahustit sos
.
- na sádle rozpustit slaninu, orestovat cibuli, přendat do pekáče
- maso zprudka opéct ze všech stran, osolit, opepřit, dát do pekáče, přidat utřený česnek
- zalít vývarem, poklást máslem
- péct 15 minut na 200 °C, pak snížit na 160 °C, dopéct doměkka
- lehce zahustit sos
.
Výborná česká klasika.
Příprava
Maso opláchneme studenou vodou, dobře ho osušíme.
Pokud nemá tvar pevného válečku, stáhneme ho provázkem.
Slaninu a sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Místo hovězího vývaru, můžeme povařit kostku bujonu ve 300 mililitrech vody.
Nebo vývar nahradíme čistou vodou.
Orestování slaniny a cibule
Na pánvi rozehřejeme sádlo.
Na pánvi rozehřejeme sádlo.
Přidáme pokrájenou slaninu.
Tři minuty ji na mírném plameni promícháváme.
Přisypeme cibuli.
Stále na mírném plameni okolo 10 minut restujeme.
Slanina se rozpustí, zbydou z ní malé kousky, cibule změkne a bude zlehka opečená.
Tři minuty ji na mírném plameni promícháváme.
Přisypeme cibuli.
Stále na mírném plameni okolo 10 minut restujeme.
Slanina se rozpustí, zbydou z ní malé kousky, cibule změkne a bude zlehka opečená.
Celý obsah pánve přendáme do menšího pekáče nebo litinového hrnce.
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Orestování masa
- Neomytou pánev vrátíme na sporák. Zvýšíme teplotu, tuk nepřidáváme.
- Do dlaně si nalijeme necelou jednu polévkovou lžíci oleje, potřeme s ním povrch masa. Položíme ho na rozpálenou pánev, zprudka a krátce ho ze všech stran opečeme dohněda.
Hovězí se zatáhne, bílkovina na povrchu se srazí, maso zůstane uvnitř pěkně šťavnaté. V žádném případě do něho nepícháme, obracíme třeba pomocí 2 vařeček.
- Opečené maso dáme do pekáče na cibuli a slaninu. Ze všech stran ho osolíme jednou čajovou lžičkou soli a podle chuti opeříme.
Přidáme k němu utřený česnek.
- Do pekáče přilijeme hovězí vývar nebo vodu. Hladina by měla dosahovat přibližně do tří čtvrtin masa.
Na maso položíme máslo pokrájené na menší kousky.
Pekáč s masem zakryjeme, dáme péct.
Pečení
- Po 15 minutách snížíme teplotu na 160 °C. Během pečení maso každých 20 až 25 minut poléváme sosem z pekáče.
Zároveň stahujeme přípeky ze stěn, promícháváme je se šťávou v pekáči.
Přispějí k lepší chuti a barvě sosu.
- Po 60 minutách pečení hovězí obrátíme. Celkem pečeme přibližně 2 hodiny do měkka.
Měkké maso vyndáme z pekáče a zabalíme do alobalu. Před krájením ho necháme 8 až 10 minut odpočinout.
Šťáva se v mase rovnoměrně rozloží, nebude při porcování vytékat.
Můžeme ho dát do pootevřené vypnuté chladnoucí trouby.
Úprava sosu
Šťávu z pekáče přelijeme do hrnce.
Pečlivě do ní stáhneme i všechny přípeky ze stěn pekáče.
Na její úpravu zvolíme jednu ze dvou možností.
- Šťávu povaříme a tím ji zredukujeme. Hrnec postavíme na sporák.
Na středním plameni přivedeme k varu, snížíme teplotu.
Okolo 10 až 15 minut povaříme do požadované hustoty sosu.
- Nebo ji zahustíme moukou. Hrnec postavíme na sporák, na středním plameni přivedeme šťávu k varu.
V 50 mililitrech studené vody pečlivě rozmícháme jednu zarovnanou polévkovou lžíci hladké nebo polohrubé mouky, vmícháme ji do hrnce.
Okolo 15 minut na mírném plameni povaříme.
Do sosu nezapomeneme přilít i šťávu z alobalu, kterou pustilo upečené hovězí.
Pokud jsme maso před pečením svázali provázkem, před rozkrájením na porce ho odstraníme.
Hovězí pečeni na česneku podáváme s klasickou kombinací, kterou jsou bramborové knedlíky a špenát. Hodí se i knedlíky houskové. Nebo ji servírujeme s bramborovou kaší, bez špenátu.
Pokud jsme maso před pečením svázali provázkem, před rozkrájením na porce ho odstraníme.
Hovězí pečeni na česneku podáváme s klasickou kombinací, kterou jsou bramborové knedlíky a špenát. Hodí se i knedlíky houskové. Nebo ji servírujeme s bramborovou kaší, bez špenátu.
Žádné komentáře:
Okomentovat