čtvrtek 6. března 2014

Hovězí pečeně na česneku

Hovězí pečeně na česneku


  • 1200 g zadního hovězího
  • 250 g cibule (2 větší)
  • 100 g slaniny
  • 50 g sádla
  • 8 - 10 stroužků česneku
  • 80 g másla
  • hovězí vývar
  • sůl, pepř
  • 1 polévková lžíce polohrubé mouky


Jak na to  

- na sádle rozpustit slaninu, orestovat cibuli, přendat do pekáče
- maso zprudka opéct ze všech stran, osolit, opepřit, dát do pekáče, přidat utřený česnek
- zalít vývarem, poklást máslem
- péct 15 minut na 200 °C, pak snížit na 160 °C, dopéct doměkka
- lehce zahustit sos
.

Výborná česká klasika, nenáročná na přípravu. 

Maso očistíme, krátce opláchneme studenou vodou a osušíme. Pokud nemá tvar pevného válečku, stáhneme provázkem.
Slaninu a oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme pokrájenou slaninu. Tři minuty na mírném ohni promícháváme. Přisypeme cibuli.
Stále na mírném ohni okolo 10 minut restujeme.
Slanina bude rozpuštěná, zbudou malé kousky, cibule změklá a zlehka opečená.
Celý obsah pánve přendáme do menšího pekáče nebo litinového hrnce.



Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Pánev vrátíme na sporák, zvýšíme teplotu, tuk nepřidáváme.
Maso zprudka krátce ze všech stran opečeme.
Hovězí se zatáhne, bílkovina na povrchu se srazí, zůstane uvnitř pěkně šťavnaté. V žádném případě do něho nepícháme, obracíme pomocí 2 vařeček.
Přendáme do pekáče na slaninovocibulový základ, osolíme, opeříme a přidáme utřený česnek.
Zalijeme hovězím vývarem. Hladina by měla dosahovat přibližně do tří čtvrtin masa.
Poklademe kousky másla.
Pokud nemáme vývar, povaříme kostku bujonu v 300 mililitrech vody. Nebo zalijeme jen vodou.




Pekáč zakryjeme, dáme péct.
Po 15 minutách snížíme teplotu na 160 °C. Maso často, tak jednou za 20 minut, poléváme sosem z pekáče.
Zároveň neostrým náčiním stahujeme přípeky ze stěn, promícháváme je se šťávou v pekáči.  
Přispějí k lepší chuti a barvě.
Po 60 minutách hovězí obrátíme.
Celkem pečeme přibližně 2 hodiny.
Měkké maso vyndáme z pekáče, zabalíme do alobalu, necháme před krájením odpočinout.
Šťáva se v mase rovnoměrně rozloží, nebude při porcování vytékat.
Můžeme dát do pootevřené vypnuté chladnoucí trouby.
Připravíme sos.
Veškerý obsah pekáče přelijeme do hrnce, dobře stáhneme také všechny přípeky ze stěn. Postavíme na sporák, na středním plameni přivedeme k varu.
Pro zahuštění pečlivě rozmícháme v 50 mililitrech studené vody 1 polévkovou lžíci polohrubé mouky, vmícháme do hrnce, 12 - 15 minut na mírném ohni povaříme.
Před krájením masa nezapomeneme do hrnce přilít i šťávu z alobalu, kterou upečené hovězí pustilo. A pokud jsme použili, tak odstranit provázek.
Klasickou kombinací k podávání jsou bramborové knedlíky a špenát.
Hodí se i knedlíky houskové.
Nebo servírujeme s bramborovou kaší, bez špenátu.




Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat