čtvrtek 6. března 2014

Hovězí pečeně na česneku

Hovězí pečeně na česneku


  • 1200 g zadního hovězího masa
  • 250 g cibule (2 větší)
  • 100 g slaniny
  • 80 g másla
  • 50 g sádla nebo oleje
  • 10 stroužků česneku
  • hovězí vývar
  • sůl, pepř
  • 1 polévková lžíce hladké nebo polohrubé mouky


Jak na to  

- na sádle rozpustit slaninu, orestovat cibuli, přendat do pekáče
- maso zprudka opéct ze všech stran, osolit, opepřit, dát do pekáče, přidat utřený česnek
- zalít vývarem, poklást máslem
- péct 15 minut na 200 °C, pak snížit na 160 °C, dopéct doměkka
- lehce zahustit sos
.

Výborná česká klasika. 


Příprava

Maso opláchneme studenou vodou, dobře ho osušíme.
Pokud nemá tvar pevného válečku, stáhneme ho provázkem.
Slaninu  a sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.

Místo hovězího vývaru, můžeme povařit kostku bujonu ve 300 mililitrech vody. 
Nebo vývar nahradíme čistou vodou.


Orestování slaniny a cibule

Na pánvi rozehřejeme sádlo.
Přidáme pokrájenou slaninu.
Tři minuty ji na mírném plameni promícháváme.

Přisypeme cibuli.
Stále na mírném plameni okolo 10 minut restujeme.
Slanina se rozpustí, zbydou z ní malé kousky, cibule změkne a bude zlehka opečená.

Celý obsah pánve přendáme do menšího pekáče nebo litinového hrnce.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.


Orestování masa

  • Neomytou pánev vrátíme na sporák.
  • Zvýšíme teplotu, tuk nepřidáváme.

  • Do dlaně si nalijeme necelou jednu polévkovou lžíci oleje, potřeme s ním povrch masa.
  • Položíme ho na rozpálenou pánev, zprudka a krátce ho ze všech stran opečeme dohněda.
    Hovězí se zatáhne, bílkovina na povrchu se srazí, maso zůstane uvnitř pěkně šťavnaté. V žádném případě do něho nepícháme, obracíme třeba pomocí 2 vařeček.

  • Opečené maso dáme do pekáče na cibuli a slaninu.
  • Ze všech stran ho osolíme jednou čajovou lžičkou soli a podle chuti opeříme.
    Přidáme k němu utřený česnek.

  • Do pekáče přilijeme hovězí vývar nebo vodu. 
  • Hladina by měla dosahovat přibližně do tří čtvrtin masa.
    Na maso položíme máslo pokrájené na menší kousky.
    Pekáč s masem zakryjeme, dáme péct.


Pečení

  • Po 15 minutách snížíme teplotu na 160 °C.
  • Během pečení maso každých 20 až 25 minut poléváme sosem z pekáče.
    Zároveň stahujeme přípeky ze stěn, promícháváme je se šťávou v pekáči.
    Přispějí k lepší chuti a barvě sosu.

  • Po 60 minutách pečení hovězí obrátíme.
  • Celkem pečeme přibližně 2 hodiny do měkka.
    Měkké maso vyndáme z pekáče a zabalíme do alobalu. Před krájením ho necháme 8 až 10 minut odpočinout.
    Šťáva se v mase rovnoměrně rozloží, nebude při porcování vytékat.
    Můžeme ho dát do pootevřené vypnuté chladnoucí trouby.


Úprava sosu

Šťávu z pekáče přelijeme do hrnce.
Pečlivě do ní stáhneme i všechny přípeky ze stěn pekáče.
Na její úpravu zvolíme jednu ze dvou možností.

  • Šťávu povaříme a tím ji zredukujeme.
  • Hrnec postavíme na sporák.
    Na středním plameni přivedeme k varu, snížíme teplotu.
    Okolo 10 až 15 minut povaříme do požadované hustoty sosu.

  • Nebo ji zahustíme moukou.
  • Hrnec postavíme na sporák, na středním plameni přivedeme šťávu k varu.
    V 50 mililitrech studené vody pečlivě rozmícháme jednu zarovnanou polévkovou lžíci hladké nebo polohrubé mouky, vmícháme ji do hrnce.
    Okolo 15 minut na mírném plameni povaříme.

Do sosu nezapomeneme přilít i šťávu z alobalu, kterou pustilo upečené hovězí.
Pokud jsme maso před pečením svázali provázkem, před rozkrájením na porce ho odstraníme.

Hovězí pečeni na česneku podáváme s klasickou kombinací, kterou jsou bramborové knedlíky a špenát. Hodí se i knedlíky houskové. Nebo ji servírujeme s bramborovou kaší, bez špenátu.


TIP!  Hovězí můžeme před pečením prošpikovat proužky slaniny.



Žádné komentáře:

Okomentovat