středa 6. listopadu 2013

Vepřové plátky na houbách

Vepřové plátky na houbách


  • 600 - 700 g vepřového masa bez kosti (pečeně, krkovice)
  • 200 g čerstvých hub
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 25 g másla 
  • 500 ml vývaru nebo kostky bujonu povařené v 500 ml vody
  • 150 g cibule (1 velká)
  • 1 vrchovatá polévková lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř 


Jak na to  

- plátky masa lehce naklepat, naříznout, osolit, opepřit, obalit v mouce
- zprudka opéct na oleji/sádle, dát stranou, přidat olej, nasypat cibuli, orestovat dozlatova
- na cibuli vrátit maso, zalít vývarem, podusit doměkka
- houby nakrájet na plátky, na pánvi podusit ve vlastní šťávě, osmahnout
- vmíchat k měkkým vepřovým plátkům, společně 5 minut podusit
.

Cibuli nakrájíme na kostičky, maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na přibližně centimetr a půl silné plátky.
Ideální je použít krkovici nebo pečeni neboli karé, ale můžeme sáhnout i po plecku nebo kýtě.

Plátky lehce naklepeme, stačí klouby prstů.
Na několika místech nařízneme tukovou vrstvu, tak půlcentimetrovým řezem, plátky se nebudou kroutit.
Osolíme a opepříme.

Do talíře nasypeme vrchovatou polévkovou lžíci hladké mouky.
Maso jemně obalíme z obou stran. Oklepeme, aby opadala přebytečná mouka.




V nižším širším hrnci nebo hlubší pánvi hodně rozehřejeme 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla.
Plátky z obou stran zprudka a krátce opečeme. Mouka se osmahne a maso zatáhne.
Přendáme do mísy nebo na talíř.

Do hrnce přidáme 1 polévkovou lžíci oleje/sádla, snížíme teplotu, nasypeme pokrájenou cibuli. Zvolna a za občasného promíchání restujeme dozlatova.
Za 8 - 10 minut bude hotová.

Na cibuli vrátíme maso i se šťávou, kterou pustilo.
Zalijeme 500 mililitry vlažného vývaru, ode dna promícháme, zvýšíme teplotu.




Jakmile dosáhneme bodu varu, teplotu opět snížíme.
Stačí, když bude vývar s masem jen zvolna probublávat. 
Zakryjeme poklicí, občas promícháme.
Za 20 - 25 minut by měly být plátky měkké.

Připravíme houby.
Očistíme je a nakrájíme na plátky 3 - 4 milimetry silné.
Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme rozkrájené houby. Promícháváme, houby pustí vodu. Snížíme teplotu, přibližně 10 minut se budou dusit ve vlastní šťávě.

Po vyvaření vody z pánve ještě chvíli restujeme, plátky hub získají zlatavou barvu.
Přidáme do hrnce k měkkým plátkům a ještě 5 minut zvolna společně podusíme.
Podle chuti přisolíme.




Podáváme s rýží, knedlíkem, bramborem ...



TIP!  Můžeme použít jakékoliv čerstvé houby, ale hřiby jsou v tomto případě nejlepší. Anebo lišky!

TIP!!  Pokud houby pustí málo vody, dodáme jim přibližně 100 mililitrů.

TIP!!!  Pokud nemáme vývar, můžeme zalít pouze vodou nebo si předem uvaříme v 500 mililitrech vody kostku bujonu.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat