- 600 - 700 g vepřového masa bez kosti (pečeně, krkovice, plec, kýta)
- 500 ml vývaru nebo vody
- 200 g čerstvých hub
- 150 g cibule (1 velká)
- 25 g másla
- 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
- 1 vrchovatá polévková lžíce hladké mouky
- sůl, pepř, kmín
Jak na to
- plátky masa lehce naklepat, naříznout, osolit, opepřit, obalit v mouce
- zprudka opéct na oleji/sádle, dát stranou, přidat olej, nasypat cibuli, orestovat dozlatova
- na cibuli vrátit maso, zalít vývarem, podusit doměkka
- houby nakrájet na plátky, na pánvi podusit ve vlastní šťávě, osmahnout
- vmíchat k měkkým vepřovým plátkům, společně 5 minut podusit
.
- plátky masa lehce naklepat, naříznout, osolit, opepřit, obalit v mouce
- zprudka opéct na oleji/sádle, dát stranou, přidat olej, nasypat cibuli, orestovat dozlatova
- na cibuli vrátit maso, zalít vývarem, podusit doměkka
- houby nakrájet na plátky, na pánvi podusit ve vlastní šťávě, osmahnout
- vmíchat k měkkým vepřovým plátkům, společně 5 minut podusit
.
Příprava
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Pokud nemáme vývar, v půl litru vody povaříme kostku bujonu.
Nebo použijeme jen čistou vodu.
Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na centimetr až centimetr a půl silné plátky.
Lehce je naklepeme, stačí klouby prstů.
Na 2 až 3 místech mírně nařízneme tukovou vrstvu, aby se plátky nekroutily.
Osolíme je a opepříme z obou stran.
Do talíře nasypeme vrchovatou polévkovou lžíci hladké mouky.
Plátky v ní jemně z obou stran obalíme.
Orestování masa a cibule
- V nižším širším hrnci nebo větší hlubší pánvi dobře rozehřejeme 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla. Plátky z obou stran zprudka krátce opečeme dozlatova.
Přendáme je na talíř.
- Do hrnce přidáme jednu polévkovou lžíci oleje nebo sádla, snížíme teplotu. Nasypeme pokrájenou cibuli.
Za občasného promíchání ji na mírném plameni 8 až 10 minut restujeme dozlatova.
Podušení plátků
Na orestovanou cibuli vrátíme plátky.
Přilijeme i šťávu ze dna talíře, kterou pustily.
Nasypeme čtvrt čajové lžičky kmínu.
Plátky zalijeme půl litrem vlažného vývaru nebo vody.
Plátky zalijeme půl litrem vlažného vývaru nebo vody.
Přivedeme k varu, zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni za občasného promíchání 20 až 25 minut dusíme doměkka.
Podušení hub
Podušení hub
- Houby očistíme a nakrájíme na plátky zhruba 4 milimetry silné. Můžeme použít jakékoliv čerstvé houby, výborné budou hřiby a ještě lepší lišky. Ale fajn jsou i pevné poddoubáky, křemenáče, kozáci...
- Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme rozkrájené houby. Promícháváme, houby pustí vodu.
Pokud jsme houby posbírali za hodně suchého počasí, zřejmě jí pustí málo.
V tom případě podle potřeby 50 až 100 mililitrů na pánev přilijeme.
- Snížíme teplotu. Plátky hub dusíme 8 až 10 minut ve vlastní šťávě.
Po jejím úplném vyvaření ještě pár minut promícháváme, dokud nejsou houby opečené dozlatova.
Vypneme.
Dokončení
Dozlatova opečené plátky hub přidáme k měkkému masu.
Na pánev nalijeme dvě až tři polévkové lžíce vývaru nebo vody.
Stěrkou uvolníme případné přípeky ze stěn pánve a vše stáhneme do hrnce.
Za občasného promíchání 3 až 5 minut na mírném plameni společně podusíme.
Podle chuti přisolíme.
Plátky na houbách podáváme s rýží, knedlíkem, bramborem...
Podle chuti přisolíme.
Plátky na houbách podáváme s rýží, knedlíkem, bramborem...
Žádné komentáře:
Okomentovat