Čočku musíme před vařením namočit, nejlépe den předem!
Z uvedeného množství připravíme 4 až 6 porcí hlavního jídla.
Základ
- 500 g čočky
- 100 g cibule (1 střední)
- 25 g polohrubé mouky (2 polévkové lžíce)
- 4 stroužky česneku
- 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
- cukr, sůl, majoránka, ocet
Pro servírování
Čočku bychom měli v průběhu roku připravovat často, ale v jeden den, na Nový rok, bychom si neměli zahrávat a nezapomenout na ni.
Protože podle lidových tradic šupinka ze štědrovečerního kapra uložená v peněžence přinese štěstí a o dostatek peněz v nadcházejícím roce se postará právě čočka servírovaná na sváteční stůl první den nového roku.
- 200 g anglické slaniny nebo uzené, klobása, párek...
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 1 větší cibule
- vejce, kyselá okurka
Jak na to
- několik hodin nechat máčet čočku
- dolít vodu, osolit, vařit 15 - 20 minut doměkka
- na pánvi nalít olej/sádlo, osmahnout cibuli, nasypat mouku, usmažit jíšku
- do čočky vmíchat jíšku, cukr, ocet a majoránku
- povařit 10 - 15 minut, vmíchat utřený česnek
.
- několik hodin nechat máčet čočku
- dolít vodu, osolit, vařit 15 - 20 minut doměkka
- na pánvi nalít olej/sádlo, osmahnout cibuli, nasypat mouku, usmažit jíšku
- do čočky vmíchat jíšku, cukr, ocet a majoránku
- povařit 10 - 15 minut, vmíchat utřený česnek
.
Čočku bychom měli v průběhu roku připravovat často, ale v jeden den, na Nový rok, bychom si neměli zahrávat a nezapomenout na ni.
Protože podle lidových tradic šupinka ze štědrovečerního kapra uložená v peněžence přinese štěstí a o dostatek peněz v nadcházejícím roce se postará právě čočka servírovaná na sváteční stůl první den nového roku.
A také mějte na paměti, že podle další pranostiky nesmí být 1.
ledna k jídlu nic, co létá nebo rychle běhá, uteklo by nám štěstí.
Příprava čočky
- Čočku přebereme. Výjimečně se totiž může se stát, že v ní bude zapomenutý malý kamínek.
A opravdu nechcete, abyste do něho nechtěně kousli. Ideální je čočku vysypat na utěrku položenou na kraj stolu, pod jeho hranu umístit hrnec a zkontrolovanou čočku do hrnce shazovat.
- Zkontrolovanou čočku přendáme do cedníku, pod tekoucí vodou ji propláchneme. Vysypeme ji do širšího hrnce a zalijeme studenou vodou.
Vody by mělo být 3 až 4 centimetry nad čočkou.
- Před vařením necháme čočku minimálně 2 hodiny máčet. Ale ideálně přes celou noc.
Slupka změkne, čočka nabobtná, dobře se pak uvaří.
Po zalití vodou ji uložíme do chladna, v teple by po několika hodinách mohla začít kvasit.
Uvaření
Vodu z nabobtnalé čočky neslíváme.
Naopak, v případě potřeby ji ještě přilijeme, aby byla hladina zhruba 2 centimetry nad čočkou.
Pokud jsme čočku nechali máčet dostatečně dlouhou dobu, vmícháme do ní 2 čajové lžičky soli.
Pokud by ale byla po krátkém namočení málo nabobtnalá, osolíme ji až krátce před dovařením.
Pokud jsme čočku nechali máčet dostatečně dlouhou dobu, vmícháme do ní 2 čajové lžičky soli.
Pokud by ale byla po krátkém namočení málo nabobtnalá, osolíme ji až krátce před dovařením.
Sůl totiž zpomaluje bobtnání luštěnin a tím pádem prodlužuje čas vaření potřebný k jejich změknutí.
Hrnec zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni vaříme 15 až 20 minut doměkka.
Čočku musíme ochutnávat, různé druhy potřebují rozdílné časy k uvaření do změknutí.
Cibulová jíška
Sloupnutou cibuli pokrájíme nadrobno.
V pánvi rozehřejeme olej nebo sádlo.
Přidáme pokrájenou cibuli.
Na mírném plameni ji okolo 6 minut restujeme.
Na orestovanou cibuli přisypeme mouku.
Stále na mírném plameni 3 až 4 minuty promícháváme.
Jíška by měla být jemně zbarvená do zlatova.
Zahuštění čočky
V hrnci s měkkou uvařenou čočkou by mělo zůstat množství vody tak akorát zároveň s čočkou nebo těsně pod ní.
Pokud je potřeba, vodu doplníme, můžeme použít i vývar.
Hrnec zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni vaříme 15 až 20 minut doměkka.
Čočku musíme ochutnávat, různé druhy potřebují rozdílné časy k uvaření do změknutí.
Cibulová jíška
Sloupnutou cibuli pokrájíme nadrobno.
V pánvi rozehřejeme olej nebo sádlo.
Přidáme pokrájenou cibuli.
Na mírném plameni ji okolo 6 minut restujeme.
Na orestovanou cibuli přisypeme mouku.
Stále na mírném plameni 3 až 4 minuty promícháváme.
Jíška by měla být jemně zbarvená do zlatova.
Zahuštění čočky
V hrnci s měkkou uvařenou čočkou by mělo zůstat množství vody tak akorát zároveň s čočkou nebo těsně pod ní.
Pokud je potřeba, vodu doplníme, můžeme použít i vývar.
- Na mírném plameni přivedeme čočku k varu.
- Za stálého míchání do ní přidáme jíšku. Z kraje mícháme bez přestání. I když se nejdříve může zdát, že jíška vytvoří v čočce hrudky, promícháváním se krásně rozloží a rovnoměrně čočku zahustí.
- Přisypeme 2 čajové lžičky v dlani rozemnuté majoránky.
- Vmícháme cukr a ocet. Nedáváme celé množství najednou, chuť si postupně vymazlíme.
- Bez zakrytí na mírném plameni a za občasného promíchání okolo 15 minut povaříme. Mícháme hlavně ode dna, aby se čočka nepřipalovala.
Začneme jednou polévkovou lžící octa a jednou lžící cukru, po zamíchání počkáme pár desítek vteřin, než se chutě rozloží, znovu ochutnáme, podle potřeby přidáme.
Závěrečné dochucení uděláme až po provaření jíšky.
Na závěr vmícháme prolisované nebo utřené stroužky česneku.
Podle potřeby přisolíme, přisladíme nebo přikyselíme, můžeme ještě přidat další česnek nebo majoránku.
Důkladně promícháme, vypneme.
Čočku nakyselo servírujeme s uzeným masem, opečenou uzeninou nebo párkem. Vhodně ji doplní i vejce připravené jako volské oko nebo uvařené natvrdo. A také osmažená cibulka se slaninou nebo špekem a kyselá okurka.
Nebo jen plátek chleba.
- Čočku v hrnci zalijeme studenou vodou.
- Předem ji nesolíme.
- Na mírném plameni ji pomalu přivedeme k varu.
- Často hlídáme vodu, pokud ji čočka vstřebala, malé množství přidáme, aby se nepřipálila.
TIP! Přebírání čočky je jednoduché. Na kraj stolu rozložíme čistou utěrku, vysypeme na ni čočku. Pod hranou stolu držíme jednou rukou hrnec a druhou do něho shazujeme zkontrolovanou čočku.
Je to raz dva hotové.
TIP! K servírování můžeme připravit slaninu společně s cibulkou.
Na pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje, přidáme nadrobno nakrájenou větší cibuli a 200 g anglické slaniny nakrájené na kostičky. Na mírném plameni a za občasného míchání opékáme 15 až 20 minut dozlatova.
Nebo můžeme slaninu nakrájet na třímilimetrové plátky a bez použití oleje je opéct na rozehřáté pánvi z obou stran dozlatova.
TIP! Novoroční čočku můžeme připravit i v jiných variantách. Třeba ji zapéct - čočka zapečená s anglickou slaninou. Po bouřlivých oslavách konce roku možná kromě česnečky přijde vhod i čočkový salát se zavináčem.
A pro případ, že na nic z výše uvedeného nebude chuť ani nálada, tak bychom mohli den předem uvařit čočkovou polévku.
Nebo mít ve špajzu alespoň tu pytlíkovou :)
Přejít na seznam receptů
TIP! K servírování můžeme připravit slaninu společně s cibulkou.
Na pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje, přidáme nadrobno nakrájenou větší cibuli a 200 g anglické slaniny nakrájené na kostičky. Na mírném plameni a za občasného míchání opékáme 15 až 20 minut dozlatova.
Nebo můžeme slaninu nakrájet na třímilimetrové plátky a bez použití oleje je opéct na rozehřáté pánvi z obou stran dozlatova.
TIP! Novoroční čočku můžeme připravit i v jiných variantách. Třeba ji zapéct - čočka zapečená s anglickou slaninou. Po bouřlivých oslavách konce roku možná kromě česnečky přijde vhod i čočkový salát se zavináčem.
A pro případ, že na nic z výše uvedeného nebude chuť ani nálada, tak bychom mohli den předem uvařit čočkovou polévku.
Nebo mít ve špajzu alespoň tu pytlíkovou :)
Přejít na seznam receptů
Vynikající :) Vynikající :) jen mě trošku zaskočila informace o dvouhodinovém namočení čočky. Čímžtopádem jsem obědval až ve čtyři. Ale co, důležitý je, že budou peňauze :)
OdpovědětVymazatTak ale hlavně, že se povedla a čekání se vyplatilo! Šikula :-)
VymazatInformaci doplním, díky!
Uvařeno, snědeno. Mňam:)
OdpovědětVymazatTak to je jasný, tradice naplněna :-), hodně štěstí v novém roce! Ať se Vám vše, co si přejete, splní!!
Vymazat