neděle 3. února 2013

Španělský ptáček

Španělský ptáček


  • 1200 g hovězí roštěné nebo kýty
  • 150 g špeku
  • 1 vejce
  • 2  - 3 větší cibule (cca 300 g)
  • 1 nožička vídeňského párku
  • 2 kyselé okurky
  • hovězí vývar (cca 750 ml)
  • 4 čajové lžičky plnotučné nebo dijonské hořčice
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 2 polévkové lžíce másla (k oleji, do sádla nepoužijeme)
  • sůl, pepř
  • 2 polévkové lžíce polohrubé mouky

Jak na to
 

- plátky z roštěné rozklepat, osolit a opepřit, potřít hořčicí
- na každý plátek položit kousek okurky, špeku, párku, cibule a vařeného vejce

- pevně zabalit, zajistit provázkem
- zprudka opéct na sádle nebo oleji s máslem, naskládat do pekáče na cibuli
- na pánvi po mase orestovat cibuli a špek, přisypat do pekáče

- zalít vývarem 
- zakrýt, péct 30 minut na 180 °C, ptáčky obrátit, snížit teplotu na 160 °C, péct dalších 60 minut
- upečené ptáčky vyndat, šťávu přelít do hrnce, vmíchat hořčici, zahustit moukou, 15 minut povařit
- omáčku zcedit nebo rozmixovat nebo propasírovat
,

Na vaření budeme potřebovat hovězí vývar, pokud nemáme, povaříme kostku bujonu v 750 mililitrech vody.


Vejce vaříme 9 - 10 minut, zchladíme ve studené vodě.
Jednu cibuli nakrájíme na kolečka, rozložíme na dno hlubokého pekáče.
Druhou rozpůlíme, odkrojíme 6 menších klínků na naplnění ptáčků, zbytek pokrájíme na kostičky.
Ze špeku odkrojíme 6 malých hranolků, zbytek také rozkrájíme na kostičky.
Z okurky a párku vytvoříme 6 hranolků na naplnění.
Vychladlé vejce podélně rozkrojíme na šestiny.
Roštěnou opláchneme a osušíme, nakrájíme na plátky.
Jeden by měl mít přibližně 200 gramů.
Plátky rozklepeme, na několika místech nařízneme kraje, aby se maso nekroutilo.
Nařízneme maximálně jeden centimetr.


Z obou stran opepříme a lehce osolíme.
Potřeme tenkou vrstvou hořčice.
Na uvedené množství masa by měly stačit celkem 2 vrchovaté čajové lžičky. Hodí se hořčice plnotučná nebo dijonská.
Na každý plátek k jednomu kraji urovnáme párek, špek, vejce, okurku a cibuli.
Můžeme přidat také kousek anglické slaniny.
Smotáme, začneme od strany, kde je náplň.
Pevně utahujeme, zajistíme provázkem.



Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 

Na větší pánvi rozehřejeme 4 polévkové lžíce oleje a 2 polévkové lžíce másla.
Pokud použijeme sádlo, máslo nepřidáváme.
Zabalené závitky opečeme zprudka a krátce ze všech stran, maso se zatáhne.
Hotové přendáme do pekáče na cibuli.
Obracíme opatrně, do ptáčků nepícháme, použijeme třeba 2 vařečky.



Zmírníme teplotu, do pánve po opékání nasypeme na kostičky nakrájenou cibuli, okolo 3 minut restujeme.
Přidáme pokrájený špek, 10 minut smažíme do zhnědnutí, promícháváme.
Vše přendáme do pekáče k ptáčkům.
Na pánev nalijeme 150 mililitrů vývaru, promícháváme, aby se uvolnil výpek.
Přelijeme do pekáče, doplníme vývarem.
Závitky by měly být ponořené do půlky.
Místo vývaru klidně použijeme jen vodu.




Pekáč zakryjeme, vložíme do trouby.
Po 30 minutách ptáčky otočíme, teplotu stáhneme na 160 °C. Po dalších 30 minutách opět otočíme a ještě necháme dalších 30 minut péct.
Upečené ptáčky vyndáme, zakryjeme alobalem, aby nechladly.
Můžeme nandat do víka od pekáče, zakrýt alobalem a dát do vypnuté pootevřené trouby.


Připravíme omáčku.
Vše přelijeme do hrnce, pekáč vypláchneme 200 mililitry vývaru a také přilijeme do hrnce.
Přidáme 2 plné čajové lžičky hořčice, promícháme, přivedeme k varu.
Ve 150 mililitrech studené vody pořádně rozmícháme 2 polévkové lžíce polohrubé mouky.
Za stálého míchání vlijeme do hrnce.
Jakmile se omáčka začne vařit, snížíme teplotu na minimum, 15 minut provaříme.
Podle potřeby přisolíme nebo připepříme.

Na dokončení zvolíme jednu ze tří variant.
Ponorným mixérem můžeme vše dohladka rozmixovat, pak bude omáčka hutnější a výraznější.
Nebo jen přecedíme přes jemné síto, pak bude výsledná omáčka řidší a jemná.
Anebo zvolíme propasírování. Přes cedník protlačujeme obrácenou naběračkou.

Z ptáčků odstraníme provázek, jednotlivé porce šikmo rozkrojíme na půlku.
Podáváme s knedlíkem, vařeným bramborem nebo rýží.



TIP!  Do hotové omáčky můžeme přidat na kostičky nakrájené okurky, vejce a párek.

TIP!!  Jako příloha se výborně hodí máslová kaparová rýže. Do 100 g uvařené rýže vmícháme 40 g másla a 2 čajové lžičky kaparů.


 Přejít na seznam receptů


Žádné komentáře:

Okomentovat