neděle 3. února 2013

Španělský ptáček

Španělský ptáček


  • 1200 g hovězí roštěné nebo hovězí kýty
  • 750 ml hovězího vývaru nebo vody
  • 300 g cibule 
  • 150 g špeku
  • 4 čajové lžičky plnotučné nebo dijonské hořčice
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 2 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 2 polévkové lžíce másla (pouze pokud použijeme olej, do sádla ne)
  • 2 kyselé okurky
  • 1 vejce
  • 1 nožička vídeňského párku
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- plátky z roštěné rozklepat, osolit a opepřit, potřít hořčicí
- na každý plátek položit kousek okurky, špeku, párku, cibule a vařeného vejce

- pevně zabalit, zajistit provázkem
- zprudka opéct na sádle nebo oleji s máslem, naskládat do pekáče na cibuli
- na pánvi po mase orestovat cibuli a špek, přisypat do pekáče

- zalít vývarem 
- zakrýt, péct 30 minut na 180 °C, ptáčky obrátit, snížit teplotu na 160 °C, péct dalších 60 minut
- upečené ptáčky vyndat, šťávu přelít do hrnce, vmíchat hořčici, zahustit moukou, 20 minut povařit
- omáčku scedit nebo rozmixovat nebo propasírovat
,

Česká výborná klasika, která toho ovšem se Španělskem nemá moc společného. 


Příprava

Na vaření budeme potřebovat hovězí vývar.
Pokud ho nemáme, povaříme kostku bujonu v 750 mililitrech vody nebo použijeme jen vodu.

  • Vejce vaříme 9 až 10 minut.
  • Zchladíme ho ve studené vodě, oloupeme a rozkrájíme na 6 dílů.

  • Jednu cibuli nakrájíme na kolečka, rozložíme je na dno hlubokého pekáče. 
  • Druhou cibuli rozpůlíme, odkrojíme 6 menších klínků na naplnění ptáčků, zbytek pokrájíme na kostičky.

  • Okurku i párek rozkrájíme na 6 hranolků.
  • Ze špeku jich odkrojíme také 6, zbytek rozkrájíme na kostičky.

  • Roštěnou opláchneme a osušíme, nakrájíme ji na plátky, rozklepeme je.
  • Na několika místech nařízneme kraje, aby se maso nekroutilo.
    Jeden plátek by měl mít přibližně 200 gramů.
    Kraje nařízneme do hloubky maximálně jednoho centimetru.


Naplnění ptáčků

Naklepané plátky roštěné z obou stran opepříme a lehce osolíme.
Jednu stranu potřeme tenkou vrstvou hořčice.
Na potřenou stranu k jednomu kraji urovnáme párek, špek, vejce, okurku a cibuli.
Na uvedené množství masa by měly stačit celkem 2 vrchovaté čajové lžičky hořčice, plnotučné nebo dijonské.
K náplni můžeme přidat také malý kousek anglické slaniny.

Plátky smotáme, začneme od strany, kde je náplň.
Pevně je utahujeme.
Smotané ptáčky zajistíme provázkem.


Orestování

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 

  • Na větší pánvi rozehřejeme 4 polévkové lžíce oleje a 2 polévkové lžíce másla.
  • Zabalené ptáčky zprudka a krátce opečeme ze všech stran do hněda, maso se na povrchu zatáhne.
    Přendáme je do pekáče na kolečka cibule.
    Pokud použijeme sádlo, máslo nepřidáváme.
    Obracíme opatrně, do ptáčků nepícháme, použijeme třeba 2 vařečky.

  • Pod pánví zmírníme teplotu.
  • Nasypeme do ní na kostičky nakrájenou cibuli.
    Okolo 3 minut ji restujeme.
    Přidáme pokrájený špek.
    Zhruba 10 minut promícháváme do zhnědnutí cibule.
    Pozor ale na přepálení, cibule by zhořkla!
    Vše stáhneme do pekáče k ptáčkům.

  • Na pánev nalijeme 150 mililitrů vývaru, promícháváme, aby se uvolnil výpek.
  • Přelijeme ho do pekáče.
    Dolijeme vývarem tak, aby byly ptáčci ponořené zhruba do půlky.
    Místo vývaru klidně použijeme jen vodu.


Upečení

Pekáč zakryjeme, dáme do rozehřáté trouby péct.

  • Po 30 minutách každého ptáčka obrátíme.
  • Teplotu stáhneme na 160 °C.
  • Po dalších 30 minutách ptáčky opět obrátíme.
  • Pečeme je dalších 30 minut.
  • Celkem tedy pečeme hodinu a půl. Pokud ale není po této době maso ještě měkké, dobu pečení podle potřeby prodloužíme.

Upečené ptáčky vyndáme, zakryjeme je alobalem, aby nechladly.
Můžeme je nandat do víka od pekáče, zakrýt alobalem a dát do vypnuté pootevřené trouby.


Zahuštění omáčky

Obsah pekáče přelijeme do hrnce.
Pekáč ještě vypláchneme 200 mililitry vývaru a také přilijeme do hrnce.
Přidáme 2 plné čajové lžičky hořčice, promícháme, přivedeme k varu.

Ve 150 mililitrech
studené vody pořádně rozmícháme 2 polévkové lžíce polohrubé mouky.
Za 
stálého míchání vlijeme do hrnce.

Jakmile se omáčka začne vařit, snížíme teplotu na minimum.
Na 
mírném plameni ji 20 minut provaříme.
Podle potřeby přisolíme nebo připepříme.


Dokončení a servírování

Na dokončení omáčky zvolíme jednu ze tří variant:

  • Ponorným mixérem ji dohladka rozmixujeme.
  • Pak bude omáčka hutnější a světlejší.
  • Omáčku jen přecedíme přes jemné síto.
  • Bude řidší a jemná.
  • Anebo zvolíme propasírování, přes cedník vše protlačujeme obrácenou naběračkou nebo kvedlačkou, získáme tím omáčku rustikálnější a chuťově nejvýraznější.
  • Tato varianta je i na fotkách.

Před servírováním z ptáčků odstraníme provázek, jednotlivé porce šikmo rozkrojíme na půlku.
Španělské ptáčky podáváme s knedlíkem kynutým, houskovým, vařeným bramborem nebo rýží.


TIP!  Do hotové omáčky můžeme přidat na kostičky nakrájené okurky, vejce a párek.

TIP!  Jako příloha se výborně hodí máslová kaparová rýže.
Do 100 g uvařené rýže vmícháme 40 g másla a 2 čajové lžičky kaparů.







Žádné komentáře:

Okomentovat