středa 6. června 2012

Koprová omáčka

Rychlá koprová omáčka a Jak uvařit ztracené vejce


  • 1500 ml hovězího vývaru nebo vody
  • 400 g 12% smetany (2 kelímky)
  • 100 g másla
  • 100 g cibule (1 střední)
  • 70 g hladké mouky (3 polévkové lžíce)
  • 3 žloutky
  • 3 kuličky nového koření, 6 celých pepřů
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 zarovnaná polévková lžíce cukru
  • sůl
  • svazek kopru


Jak na to  

- na másle zesklovatět cibuli a stonky kopru, přidat nové koření a pepř
- zasypat moukou, usmažit světlou jíšku
- vmíchat cukr a ocet
- zalít vývarem, osolit, 30 minut povařit
- scedit, přivést k varu, vmíchat žloutky prošlehané ve smetaně, zakysanou smetanu a kopr, povařit
- dochutit, položit plátek másla
.

Cibulová jíška

Stonky kopru rozkrájíme na menší kousky.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.

V hrnci rozpustíme máslo.
Přisypeme pokrájené stonky kopru a cibuli.
Za občasného zamíchání necháme na mírném plameni okolo 5 minut zesklovatět.

Vmícháme mouku, nové koření a pepř.
Promícháváme, za 3 až 4 minuty usmažíme jíšku.


Uvaření

  • K jíšce přilijeme ocet, během pár vteřin se odpaří, vyčpí.
  • Nasypeme cukr a ještě tak půl minutky promícháváme.
  • Do hrnce přilijeme jeden a půl litru studeného vývaru nebo vody.
  • Podle chuti vmícháme 1 až 2 čajové lžičky soli.
  • V případě vody vmícháme 2 zarovnané čajové lžičky soli.
    V případě vývaru množství soli upravíme podle slanosti vývaru.
  • Za stálého míchání, aby se nenadělaly hrudky, přivedeme k varu.
  • Snížíme teplotu.
  • Zakryjeme poklicí, 30 minut provaříme.
  • Občas zamícháme.
  • Hlavně dáme pozor na přichycení na dně hrnce.


Dokončení

  • Ve dvanáctiprocentní smetaně rozšleháme vidličkou žloutky.
  • Opláchnutý a osušený kopr nasekáme nadrobno.

  • Hrnec odstavíme, omáčku přecedíme.
  • Vrátíme na sporák, přivedeme k varu.
    Vmícháme smetanu se žloutky a 2 polévkové lžíce zakysané smetany.
    Vsypeme nadrobno nasekaný kopr.
    Okolo minuty povaříme.

  • Podle potřeby dochutíme solí, cukrem nebo octem.
  • Zkrátka si chuť pěkně vymazlíme.
    Vypneme.
    Na omáčku položíme plátek studeného másla, jemně ho do ní vmícháme.

Koprovku servírujeme s bramborem a vařeným nebo ztraceným vejcem. Vhodnou přílohou jsou i kynuté nebo houskové kynuté knedlíky.
Místo vajíčka můžeme uvařit kousek hovězího masa.
Příprava ztraceného vejce je popsána níže v boxu. 






Jak uvařit ztracené neboli pošírované vejce

Správně připravené ztracené vejce má oblý tvar, pevný obal z bílku a uvnitř tekutý nebo polotekutý žloutek.
Použijeme ho do polévek, do omáček, třeba do kulajdyna bruschettu, na saláty... 
Nejznámějším jídlem se ztraceným vejcem je určitě Vejce Benedikt. 
Mistrovským kouskem pak Skotské neboli Pštrosí vejce, kdy lehounce předvařené vejce zabalíme do ochuceného mletého masa, obalíme v trojobalu a usmažíme. Pokud je po rozkrojení maso dobře usmažené a žloutek tekutý, může si kuchař přidělit hvězdičku :)  



*  Do širšího vyššího hrnce dáme vařit vodu. Vody nalijeme tolik, aby mělo vejce po ponoření ještě 3 až 4 centimetry vody nad sebou.
Vmícháme vinný ocet, na jeden litr vody připadne jedna polévková lžíce octa.

*  Vejce opatrně rozklepneme do hrnku nebo misky.

*   Jakmile se voda začne blížit k bodu varu, začnou se dělat ode dna bubliny, zmírníme teplotu. Zamícháme lžící a tím vytvoříme ve vodě vír.
Tak 3 až 5 vteřin počkáme až nebude tak prudký, hrnek dáme těsně nad hladinu a vejce necháme pomalu sklouznout.
Nelijeme ho úplně do středu víru, umístíme ho na okraj "kráteru", který vír vytvořil.

*   Po 10 až 15 vteřinách, až bílek lehce zatuhne, opatrně lžící nebo vařečkou upravíme případné roztřepené kousky, které se po ponoření do vody uvolnily. Nabalíme je zpět.

*  Za 3 minuty vejce vyndáme děrovanou naběračkou, na okamžik ho položíme na ubrousek nebo čistou utěrku, aby se vsákla voda z povrchu vajíčka.
Ihned podáváme



TIP!  Pokud chceme mít opravdu krásný tvar, před servírováním opatrně odřízneme roztřepené kousky bílku.

TIP!  V případě, že potřebujeme servírovat větší množství vajec najednou, po vyndání z hrnce je ponoříme na pár vteřin do studené vody.
Přerušíme tím proces varu, zabráníme tomu, že než z hrnce vyndáme další, bude v těch prvních žloutek do tuha.


TIP!  Ideálně by mělo být ztracené vejce na talíři pár vteřin po vyndání z vody a osušení.
Ale při servírování většího množství porcí se to těžko podaří.
Hotová vejce proto do podávání uchováme v teplé vodě (ne vroucí!), aby nevychladla. 


TIP!  Jednodušším postupem je uvařit vejce v potravinářské fólii.
Menší hrníček vyložíme fólií, vyklepneme do ní vejce, opatrně zamotáme a ponoříme do mírně vroucí vody.

TIP!  Zárukou úspěchu jsou čerstvá vejce. 
Čím jsou vajíčka starší, tím je v nich více vzduchu, bílek je řidší. Při ponoření do vroucí vody těžko drží při sobě. Z vajec, jejichž doba použitelnost se chýlí ke konci dobrého výsledku nedosáhneme. 

.
.


2 komentáře:

  1. Koprovka vyzkoušená,je vynikající,zajímavý recept,takto jsem ji nikdy nezkoušela

    OdpovědětVymazat