středa 6. června 2012

Koprová omáčka

Rychlá koprová omáčka


  • 100 g másla
  • 1 střední cibule (100 g)
  • 70 g hladké mouky (3 polévkové lžíce)
  • 400 g 12% smetany (2 kelímky)
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1500 ml hovězího vývaru nebo vody
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 zarovnaná polévková lžíce cukru
  • 2 zarovnané čajové lžičky soli
  • 3 kuličky nového koření
  • 6 celých pepřů
  • 3 žloutky
  • svazek kopru


Jak na to  

- na másle zesklovatět cibuli a stonky kopru, přidat nové koření a pepř
- zasypat moukou, usmažit světlou jíšku
- vmíchat cukr a ocet
- zalít vývarem, osolit, 30 minut povařit
- zcedit, přivést k varu, vmíchat žloutky prošlehané ve smetaně, zakysanou smetanu a kopr, povařit
- dochutit, položit plátek másla
.

Cibuli a stonky kopru nakrájíme, dáme do hrnce společně s máslem.
Za občasného zamíchání necháme na mírném ohni okolo 5 minut zesklovatět.
Přidáme nové koření, pepř a postupně nasypeme mouku.
Na mírném ohni usmažíme světlou jíšku.
Občas promícháme, za 4 - 5 minut bude hotová.
Přidáme ocet, nasypeme cukr a ještě tak půl minutky restujeme.



Zalijeme 1500 mililitry studeného vývaru nebo vody, osolíme.
Za stálého míchání přivedeme k varu.
Pokud bychom nemíchali, nadělaly by se z mouky hrudky.
Snížíme teplotu a pod pokličkou 30 minut provaříme.
Občas zamícháme, dáme pozor na přichycení na dně hrnce.
Omáčku přecedíme, vrátíme na sporák.
Jakmile se začne vařit, přilijeme smetanu, ve které jsme rozšlehali žloutky.
Pro doladění chuti vmícháme 2 polévkové lžíce zakysané smetany.
Vsypeme nadrobno nasekaný kopr a krátce povaříme, stačí 1 - 2 minuty.


Podle potřeby dochutíme solí, cukrem nebo octem.
Pěkně si chuť vymazlíme.
Po vypnutí položíme na omáčku malý plátek másla.

Servírujeme s bramborem a vařeným nebo ztraceným vejcem, vhodnou přílohou jsou i houskové knedlíky.
Místo vajíčka můžeme uvařit kousek hovězího masa.
Příprava ztraceného vejce je popsána níže. 



Jak uvařit ztracené neboli pošírované vejce

Správně připravené ztracené vejce má oblý tvar, pevný obal z bílku a uvnitř tekutý nebo polotekutý žloutek.
Použijeme ho do polévek (třeba do kulajdy), do omáček, na saláty, na bruschettu ... Nejznámější je určitě servírované jako vejce Benedikt.
Zárukou úspěchu jsou čerstvá vejce. Čím jsou vajíčka starší, tím je bílek řidší, takže při ponoření do vroucí vody těžko drží při sobě. Z vajec, jejichž použitelnost se chýlí ke konci, dobrého výsledku nedosáhneme. 

1) Do širšího vyššího hrnce dáme vařit vodu, na jeden litr přidáme také jednu polévkovou lžíci vinného octa.

2) Vejce opatrně rozklepneme do hrnku nebo misky.

3) Jakmile voda začne vřít, stáhneme plamen, zamícháme lžící a tím vytvoříme ve vodě vír. Tak 5 vteřin počkáme až nebude tak prudký a vlijeme opatrně vejce. Ne úplně do středu, umístíme ho na okraj "kráteru", který vír vytvořil. Z hrnku nebo misky necháme pomalu sklouznout těsně nad hladinou.

4) Po 10 - 15 vteřinách, až bílek lehce ztuhne, opatrně lžící nebo vařečkou upravíme případné roztřepené kousky, které se po ponoření do vody uvolnily. Nabalíme je zpět.

5) Za 3 minuty vyndáme děrovanou naběračkou, na okamžik položíme na ubrousek nebo čistou utěrku, aby se vsákla voda z povrchu vajíčka, a ihned podáváme. 

TIP!  Pokud chceme mít opravdu krásný tvar, před servírováním opatrně odřízneme roztřepené kousky bílku.

TIP!!  V případě, že potřebujeme servírovat více kusů najednou, po vyndání z hrnce ponoříme na pár vteřin do studené vody. Přerušíme tím proces varu.
Hotová vejce pak do podávání uchováme v teplé vodě (ne vroucí!), aby nevychladla.





Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Koprovka vyzkoušená,je vynikající,zajímavý recept,takto jsem ji nikdy nezkoušela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za milý komentář! Jsem ráda, že chutnalo.

      Vymazat