pondělí 5. prosince 2016

Vepřové plátky na houbách a se smetanou

Vepřové plátky na houbách a smetaně


  • 600 g vepřových plátků 
  • 200 g 12% smetany
  • 70 g cibule (1 menší)
  • 50 g sádla
  • 25 g hladké mouky (2 polévkové lžíce)
  • 20 g sušených hub (vrchovatá hrst)
  • 1/4 čajové lžičky kmínu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- plátky masa jemně naklepat, osolit a opepřit, obalit v mouce
- nakrájenou cibuli smažit na sádle na mírném plameni okolo 10 minut do zrůžovění
- plátky orestovat
- do hrnce k masu přidat předem namočené scezené sušené houby, okmínovat, zalít 250 ml vlažné vody
- zakryté nechat jemně probublávat do změknutí
- vmíchat 12% smetanu, okolo 2 minut povařit
.

Rychlý a jednoduchý oběd nebo večeře. Plátky můžeme nakrájet z krkovice, pečeně neboli kotlety, plecka, kýty. Maso může být s kostí i bez. 


Příprava a orestování cibule

  • Několik desítek minut předem namočíme sušené houby.
  • V hrnku nebo misce je zalijeme studenou vodou.

  • Cibuli zbavíme slupky, nakrájíme ji na drobné kostičky.
  • V hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej.
    Nasypeme cibuli.
    Za občasného promíchání ji na mírném plameni restujeme do jemného zrůžovění.
    Než bude tak za 8 až 10 minut akorát, připravíme plátky.

  • Centimetr až centimetr a půl silné plátky masa opláchneme studenou vodou, dobře je osušíme.
  • Každý jemně naklepeme paličkou nebo klidně klouby prstů.
    Po obvodu je na několika místech mírně nařízneme, aby se při tepelném zpracování nekroutily.
    Stačí tak centimetrový řez.

  • Plátky z obou stran osolíme a opepříme.
  • Do talíře nasypeme dvě polévkové lžíce mouky.
    Plátky v ní tenkou vrstvou obalíme.
    Zbytek mouky ze dna talíře vyhodíme.


Orestování plátků, podušení a dokončení

  • Pod hrncem s cibulí zvýšíme teplotu.
  • Plátky z obou stran zprudka krátce orestujeme.
    Pro případ, že se nám plátky do hrnce nevejdou najednou tak, aby byly vedle sebe, rozehřejeme na pánvi přibližně 30 gramů sádla nebo oleje a plátky, které se nevešly, orestujeme zvlášť.
    Pokud bychom je v hrnci restovali postupně, připálili bychom cibuli. Pokud bychom je nechali na sobě, málo by se opekly, spíš by se začaly dusit.
    Další možností je orestovat je všechny na pánvi, zatímco se v hrnci smaží cibule.

  • Houby scedíme, nasypeme je do hrnce na maso.
  • Přidáme kmín.
    Přilijeme 250 mililitrů vlažné vody, ode dna promícháme, aby se uvolnily připečené kousky z restování.
    Přivedeme k varu.

  • Zakryjeme poklicí, stáhneme teplotu.
  • Na mírném plameni necháme probublávat, tak jednou za 10 minut promícháme.
    Za 30 až 40 minut by měly být plátky měkké.
    Na závěr vlijeme smetanu, ještě okolo 2 minut povaříme.
    Podle potřeby přisolíme, vypneme.

Jako příloha se hodí brambor vařený nebo pečený, hranolky, rýže, pečivo, těstoviny.   Nebo knedlík kynutý nebo houskový nebo bramborový.

TIP!  Plátky můžeme podávat i bez přidání smetany, místo sušených můžeme dát houby čerstvé.

Žádné komentáře:

Okomentovat