středa 14. prosince 2011

Vepřové koleno

Pečené vepřové koleno


Základ

  • vepřové koleno (cca 1500 g)
  • 50 g sádla
  • 2 cibule (1 na vaření, 1 na pečení)
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 stroužky česneku
  • nové koření, celý pepř, bobkový list


 Marináda

  • 100 g dijonské hořčice
  • 70 g medu
  • 3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu
  • pepř, sladké mletá paprika, kmín


Jak na to  

- omyté koleno vložit do vroucí osolené vody s bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením a cibulí
- 2 - 2,5 hodiny povařit skoro doměkka
- kůži na vychladlém koleně naříznout do mřížky
- smíchat marinádu, důkladně potřít koleno
- koleno položit do pekáče na nakrájenou cibuli a plátky česneku
- přidat kousek sádla, podlít vodou/vývarem
- péct 30 minut při 200 °C, obrátit a péct dalších 25 - 40 minut
- často polévat, podlévat
.

Předvaření kolena

  • Do většího hrnce dáme vařit zhruba 4 litry vody.
  • Vmícháme do ní 2 čajové lžičky soli.
    Přidáme bobkový list, 6 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření a jednu rozkrojenou cibuli.

  • Vepřové koleno očistíme a opláchneme studenou vodou.
  • Vložíme ho do vroucí vody.
    Podle potřeby dolijeme do hrnce horkou vodu tak, aby bylo koleno zcela ponořené.
    Platí, že pokud chceme uvařit vývar, maso vkládáme do vody studené, pokud klademe důraz na chuť masa, vždy do vody vroucí.

  • Hrnec zakryjeme poklicí.
  • Na mírném plameni vaříme 2 až 2,5 hodiny.
    Maso by mělo být skoro měkké, držet tvar, nerozpadat se.
    Uvařené koleno vyndáme z hrnce, necháme ho částečně vychladnout.
    Vývar nevyléváme, přecedíme ho, budeme s ním podlévat maso při pečení.
    Můžeme z něho také uvařit polévku.

Pokud budeme koleno péct hned po uvaření, nebudeme ho pár hodin marinovat, zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.


Marináda


V misce smícháme:
  • 2 čajové lžičky soli, čajovou lžičku mletého pepře, čajovou lžičku sladké mleté papriky a čajovou lžičku kmínu
  • 100 g dijonské hořčice, 70 g medu, 3 stroužky utřeného česneku, polévkovou lžíci šťávy z citronu a polévkovou lžíci sójové omáčky.

Kůži na zchladlém koleni nařízneme do tvaru mřížky.
Jenom kůži, do masa neřežeme!
Koleno ze všech stran potřeme připravenou marinádou.
Důkladně ji vetřeme i do zářezů na kůži.

Koleno dáme na několik hodin nebo přes noc marinovat do chladna.
Ale můžeme ho dát péct hned.


Pečení

  • Sloupnutou cibuli a 2 oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky.
  • Nasypeme je do pekáče.
    Položíme na ně koleno.

  • Do pekáče přidáme kousek sádla.
  • Nalijeme do něho půl litru vývaru z kolena.
    Bez zakrytí dáme péct.

  • Po zhruba 30 minutách koleno obrátíme.
  • Pečeme ještě dalších 25 až 40 minut.
    Maso by mělo být úplně měkké, kůže opečená do zlatova.
    Maso musí jít snadno oddělit od kosti.

  • Koleno během pečení velice často poléváme vypečenou šťávou.
  • Podle potřeby ho podléváme vývarem.

Upečené koleno podáváme s chlebem, křenem, hořčicí, nakládanou zeleninou...
A samozřejmě také s pivem.





Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat