pátek 3. ledna 2014

Pečená dančí kýta

Dančí kýta pečená na černém pivu a jalovci, špikovaná slaninou a česnekem

Ivi a Oto, díky za daňka!


  • 1800 g dančí kýty bez kosti
  • 250 g dobré slaniny
  • 8 - 10 stroužků česneku
  • 500 ml černého piva
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 50 g másla
  • 3 polévkové lžíce sádla/oleje
  • 15 kuliček jalovce
  • 4 bobkové listy
  • sůl, pepř


Jak na to  

- omyté a osušené maso prošpikovat slaninou, naříznout malé kapsy, vložit celé stroužky česneku
- osolit, svázat provázkem, opepřit, zprudka krátce orestovat, přendat do pekáče
- osmahnout pokrájenou slaninu a česnek, přendat k masu
- na pánvi prohřát drcený jalovec a bobkový list, zalít pivem, přidat ocet a cukr
- minutu povařit, nalít k masu
- rozpuštěným máslem potřít maso, které není ponořené 
- péct cca 2,5 hodiny na 180 °C, polévat a během pečení obrátit
.


Slanina, kterou použijeme, by měla být voňavá a lahodná na chuť. Dobrou volbou je například oravská nebo kvalitní anglická. Nakrájíme ji na proužky silné kolem jednoho centimetru.
Pokud ji dáme na chvíli do mrazáku, usnadníme si krájení i špikování.
Oloupeme stroužky česneku. Dva kousky pokrájíme na plátky, ostatní necháme celé.
V hmoždíři rozdrtíme jalovec.
Nebo najemno rozsekáme nožem.


Maso opláchneme studenou vodou a dobře osušíme.
Upravíme na stejně velké kusy, z jedné celé kýty budou ideálně 3.
Pokud máme kus s kostí, kýtu odkostíme a odblaníme. Ostrým nožem řízneme až ke kosti, rozevřeme a postupně maso od kosti oddělíme. 
Tenkým nožem prořízneme povlak - blánu na povrchu masa a co nejvíce bílých částí odstraníme.
Pomocí nože nebo špikovací jehly kýtu protáhneme slaninou. Slaninu, která zbyde, pokrájíme na kostičky.
Ostrým nožem naděláme v mase několik kapes. Stačí tak centimetr široký a 2 až 2,5 centimetru hluboký řez. Vmáčkneme celé stroužky česneku.
Všechny strany osolíme.
Sůl odsypeme do misky a rukou mírným tlakem vetřeme. Na 600 g masa použijeme zhruba 1 čajovou lžičku soli.
Jednotlivé kusy svážeme provázkem.
Na závěr ještě opepříme. 


Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Na pánvi rozehřejeme sádlo nebo olej. Připravené válečky kýty zprudka krátce opečeme ze všech stran.
Vyvarujeme se píchání do masa!
Jak se povrch masa začne stahovat, budou mít česnek a slanina snahu "vylézat". Vařečkou nebo obrácenou lžičkou natlačíme hezky zpátky. 


Opečené maso přendáme do pekáče.
Zmírníme plamen, do pánve nasypeme zbytek slaniny pokrájené na kostičky a plátky česneku. Okolo 4 minut zvolna restujeme. Přendáme k masu.
Na pánev dáme bobkové listy a rozdrcený jalovec, kolem 30 vteřin promícháváme. Zalijeme pivem, přidáme ocet a cukr.
Minutu povaříme, vypneme, nalijeme ke kýtě do pekáče.


Rozpustíme máslo, potřeme jím maso, které není ponořené. Pekáč zakryjeme a vložíme do trouby.
Celkem pečeme asi 2,5 hodiny, během pečení maso 2x obrátíme, poléváme sosem.
Měkkou kýtu vyndáme z pekáče, zakryjeme alobalem.
Před podáváním necháme minimálně 10 minut odpočinout, aby se rozložila šťáva uvnitř masa a při porcování nevytekla.
Sos slijeme do hrnku, přivedeme k varu a 10 - 15 minut povaříme, zredukujeme ho tím, lehce zhoustne.
Před krájením na porce nezapomeneme z masa odstranit provázek.
Podáváme přelité sosem, s bramborem, pečivem, zeleninou ...  Hodí se i bramborový knedlík, třeba se špenátem.
Nebo na talíř dáme porce masa bez polití, sos naservírujeme zvlášť v omáčníku.
K dančí pečené kýtě můžeme podávat také brusinky, šípkovou omáčku nebo šípkový džem.
Anebo křen, dresinky ....


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Hmm vypadá to moc pěkně, dančí kýtu jsme ještě nechutnala

    OdpovědětVymazat
  2. Díky! Chutná velice dobře, maso bylo krásně měkké a jalovec mu dodal pikantní chuť. Myslím, že by výborně chutnalo v téhle úpravě i hovězí.

    OdpovědětVymazat