- 1200 g vepřové panenky
- 100 g cibule (1 větší)
- 20 g másla
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 - 2 čajové lžičky hladké mouky
- hrubozrnná sůl, čerstvě mletý pepř
- tymián
Jak na to
- panenku odblanit, opláchnout, osušit
- vetřít sůl, popepřit
- zprudka krátce opéct ze všech stran
- na alobal nasypat kolečka cibule a plátky česneku, položit panenku, posypat tymiánem
- zabalit, péct 20 - 25 minut při 200 °C
- před krájením nechat odpočinout
.
- panenku odblanit, opláchnout, osušit
- vetřít sůl, popepřit
- zprudka krátce opéct ze všech stran
- na alobal nasypat kolečka cibule a plátky česneku, položit panenku, posypat tymiánem
- zabalit, péct 20 - 25 minut při 200 °C
- před krájením nechat odpočinout
.
Vepřová panenka se hodí k rychlým úpravám na pánvi nebo ke krátkému pečení.
Také se jí říká panenská svíčková nebo vepřová svíčková.
Příprava
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na tenká kolečka.
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky.
Panenku očistíme/odblaníme, opláchneme pod studenou vodou a důkladně ji osušíme.
Pokud je příliš dlouhá a nevešla by se na pánev, rozpůlíme ji.
Jestliže je potřeba, odřízneme tenké konce, aby byla panenka po celé délce přibližně stejně silná.
Z odříznutých konců můžeme připravit třeba medailonky.
Do panenky vetřeme hrubozrnnou sůl.
Posypeme ji čerstvě mletým pepřem ze všech stran.
Opečení
Na pánvi rozehřejeme olivový olej.
Maso krátce zprudka opečeme ze všech stran do hněda
Do masa nepícháme, k obracení použijeme třeba 2 vařečky.
Pánev nemyjeme, i s výpekem ji odložíme stranou.
Po upečení na ní dokončíme sos!
Pečení
- Na kus alobalu velký tak, aby se panenka dala zabalit, nasypeme nakrájenou cibuli a česnek. Položíme opečenou panenku, posypeme ji tymiánem.
Lepší je samozřejmě čerstvý.
- Panenku zabalíme, položíme na plech a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme 20 až 25 minut.
Vyšší kousek pečeme déle, nižšímu by mělo 20 minut stačit.
- Vyndáme z trouby, zabalenou panenku necháme ještě 5 minut dojít. Po 5 minutách alobal opatrně rozevřeme, maso vyndáme.
V alobalu bude šťáva, tu přilijeme do pánve, na které jsme panenku opékali.
Panenku zabalíme zpět do alobalu, aby zůstala teplá a aby se v mase rozložila šťáva a nevytekla při krájení.
Dobře upečená panenka by měla být ve středu narůžovělá, šťáva nesmí být krvavá!
Sos
Sos
V hladké mouce obalíme zhruba dvacetigramový kousek studeného másla.
Na talířek nasypeme 1 až 2 čajové lžičky mouky, máslo v ní obalíme ze všech stran.
Na talířek nasypeme 1 až 2 čajové lžičky mouky, máslo v ní obalíme ze všech stran.
Zbytek mouky, který se na máslo neuchytil, vyhodíme.
Na pánev, ve které jsme opékali maso a do které jsme slili vypečenou šťávu z alobalu přilijeme 100 mililitrů horké vody.
Za 2 až 3 minuty povolí výpek.
Stáhneme ho i ze stěn pánve!
Za 2 až 3 minuty povolí výpek.
Stáhneme ho i ze stěn pánve!
Sos přivedeme k varu.
Vhodíme do něj obalený kousek másla.
Na mírném plameni za častého míchání 5 minut povaříme.
Panenku servírujeme s opečeným bramborem, zeleninovým salátem, pečivem...
Jako doplněk se výborně hodí rajčatové čatný nebo brusinky nebo rybíz připravený na stejný způsob jako brusinky.
TIP! Panenku můžeme také upéct plněnou.
Vynikající je s náplní se špenátem, sušenými rajčaty, mozzarellou a česnekem.
Nebo ji upečeme zabalenou v anglické slanině.
Přejít na seznam receptů
Panenku servírujeme s opečeným bramborem, zeleninovým salátem, pečivem...
Jako doplněk se výborně hodí rajčatové čatný nebo brusinky nebo rybíz připravený na stejný způsob jako brusinky.
TIP! Panenku můžeme také upéct plněnou.
Vynikající je s náplní se špenátem, sušenými rajčaty, mozzarellou a česnekem.
Nebo ji upečeme zabalenou v anglické slanině.
Přejít na seznam receptů
)
OdpovědětVymazat¨
¨
¨¨¨))¨¨
Jdeme na to :)
OdpovědětVymazatDoufám, že se povedlo a chutnalo!
Vymazatgenialne. mnam.
VymazatDěkuji a dobrou chuť!
VymazatDěkuji za recept, zítra ji takto udělám:-)
OdpovědětVymazatJitka
Určitě bude chutnat :-). Panenka nezklame. Včera jsem dělala plněnou s nakládanými sušenými rajčaty, mozzarellou a špenátem a byla taky výborná. Dobrou chuť!
Vymazatuž se peče, tak uvidíme:-)
OdpovědětVymazatTak doufám, že chutnalo! :)
VymazatO víkendu budu vařit.Splašila jsem konečně čerstvý tymián,tak zkusím,atˇ nemusím slintat
OdpovědětVymazatPřeji dobrou chuť!
Vymazatnasla sem dnes tyto recepty a jako nadhera opravdu hledala sem skvareni sadla narazila na vsecky tyto poklady dekuji Martina......vsecky recepty vypadaj fakt uzasne
OdpovědětVymazatDěkuji moc!
VymazatDnes jsem dělala a je to naprosto famózní recept, manžel si to velmi pochvaloval :-)
OdpovědětVymazatDěkuji za milý komentář! Mám radost, že chutnalo :-)
VymazatZkusila jsem a musim rict ze je to asi to nejlepší jídlo co jsem kdy uvarila.. :))) DOKONALÝ !!
OdpovědětVymazatDěkuji velice za milý komentář a vyzkoušení! Moc si vážím popsaných zkušeností s recepty, zvlášť když se povedlo a chutnalo :)
VymazatPřeji v novém roce hodně zdraví a štěstí :)
velmi chutne, povedlo se! doporucuji dat jeste v posledni fazi do vypeku s maslem trochu cesneku, aby stavicka mela lepsi chut!
OdpovědětVymazatMám radost, že chutnalo! A velice děkuji za tip na přidání česneku, moc mě těší, když si někdo najde chvilku a napíše svoje zkušenosti a vylepšení!
Vymazatzrovna masíčko pečeme tak uvidíme
OdpovědětVymazatTak doufám, že se povedlo a chutnalo!
VymazatUž se masíčko peče tak uvidíme :) místo tymiánu jsem dala bazalku a sušená rajčata :) děkuji moc za receptík :)
OdpovědětVymazatJá děkuji za komentář!
VymazatSušená rajčata a bazalka je dobrá kombinace, místo čerstvé bazalky doporučuji použít bazalkové pesto.
Dobrou chuť! :-)