Rozpis na 2 kachní prsa po přibližně 350 gramech.
- 2 kachní prsa s kůží
- 3 čajové lžičky medu
- 3 čajové lžičky šťávy z citronu
- tymián
- sůl
Jak na to
- kůži na prsou naříznout do mřížky
- potřít směsí z medu, citronové šťávy a tymiánu, nechat odležet
- osolit, opéct na pánvi z obou stran, nejdříve kůží dolů, odebírat tuk
- dopéct v troubě.
.
- kůži na prsou naříznout do mřížky
- potřít směsí z medu, citronové šťávy a tymiánu, nechat odležet
- osolit, opéct na pánvi z obou stran, nejdříve kůží dolů, odebírat tuk
- dopéct v troubě.
.
Kachní prsa jsou velice vhodná pro minutkovou úpravu.
Uvedené časy platí pro větší kachní prsa, každé o váze okolo 350 gramů. Pokud jsou prsa menší, je potřeba časy pro opečení i dopečení zkrátit!
Uvedené časy platí pro větší kachní prsa, každé o váze okolo 350 gramů. Pokud jsou prsa menší, je potřeba časy pro opečení i dopečení zkrátit!
Marináda a naložení
Na marinádu v misce smícháme:
Kachní prsa opláchneme studenou vodou, dobře je osušíme.
Kůži opatrně nařízneme ostrým nožem do mřížky.
Krájíme pouze kůži a tuk, dáme pozor, abychom nezařízli až do masa.
Obě strany potřeme připravenou marinádou.
Dopečení v troubě
Ihned po orestování na pánvi dáme prsa dopéct do rozehřáté trouby.
Před servírováním prsa nakrájíme na plátky.
Na marinádu v misce smícháme:
- med
- čerstvou šťávu z citronu
- lístky tymiánu
Kachní prsa opláchneme studenou vodou, dobře je osušíme.
Kůži opatrně nařízneme ostrým nožem do mřížky.
Krájíme pouze kůži a tuk, dáme pozor, abychom nezařízli až do masa.
Obě strany potřeme připravenou marinádou.
Snažíme se ji dostat co nejvíce do zářezů na kůži.
Prsa dáme do uzavíratelné misky.
Odložíme je do chladna.
Marinujeme je minimálně 30 minut, ale klidně i 24 hodin.
Pokud je připravujeme chvilku před podáváním, do lednice je samozřejmě nedáváme. Necháme je klidně půl hodiny marinovat v pokojové teplotě.
Marinujeme je minimálně 30 minut, ale klidně i 24 hodin.
Pokud je připravujeme chvilku před podáváním, do lednice je samozřejmě nedáváme. Necháme je klidně půl hodiny marinovat v pokojové teplotě.
Příprava
Půl hodiny až hodinu před zahájením vaření vyndáme namarinovaná prsa z lednice.
Necháme je stát v pokojové teplotě.
Pokud jich máme naložených víc a byla v lednici celou noc, vyndáme je tak hodinu předem.
Pokud máme jedno nebo dvě a byla v lednici kratší dobu, tak bude stačit 30 minut.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Půl hodiny až hodinu před zahájením vaření vyndáme namarinovaná prsa z lednice.
Necháme je stát v pokojové teplotě.
Pokud jich máme naložených víc a byla v lednici celou noc, vyndáme je tak hodinu předem.
Pokud máme jedno nebo dvě a byla v lednici kratší dobu, tak bude stačit 30 minut.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Orestování na pánvi
- Prsa z obou stran posolíme. Položíme je kůží dolů na studenou nevymazanou pánev.
Je fajn použít pánev, která je vhodná k použití do trouby.
- Na mírném plameni začneme zahřívat. Z prsou se ihned začne uvolňovat sádlo, lžící ho z pánve odebíráme do hrnku.
Po zhruba 3 minutách zvýšíme teplotu.
- Za 8 až 9 minut bude kůže křupavá a krásně zbarvená dozlatova. Prsa obrátíme.
Druhou stranu opékáme 3 až 5 minut.
- Pokud jsou prsa vysoká, opečeme i boky. Pomocí dvou vařeček je na půl minutky postavíme na jeden a pak i na druhý bok.
Při obracení do masa nepícháme, vytekla by šťáva!
Dopečení v troubě
Ihned po orestování na pánvi dáme prsa dopéct do rozehřáté trouby.
Pouze pro případ, že dáváme přednost úpravě rare, dopečení vynecháme.
Pro tuto variantu je necháme jen na teplé pánvi na vypnutém sporáku okolo 8 minut dojít.
Pokud nemáme pánev vhodnou k použití v troubě, přendáme je po orestování do pekáčku.
Dobu pobytu v troubě zvolíme podle míry propečení, které chceme dosáhnout.
Určitě by ale neměla být delší než 10 minut, aby prsa nebyla vysušená a tuhá.
Určitě by ale neměla být delší než 10 minut, aby prsa nebyla vysušená a tuhá.
Servírování
Prsa po vyndání z trouby přendáme na prkýnko nebo na talíř, překryjeme je alobalem, aby nechladla.
Před krájením je necháme okolo 8 minut odpočinout.
V mase se rozloží šťáva, při porcování nevyteče.
V mase se rozloží šťáva, při porcování nevyteče.
Před servírováním prsa nakrájíme na plátky.
Kachní prsa podáváme se zeleninou, s bramborem, zeleninovým salátem, pečivem... Chuť velice dobře doplní nakládané brusinky nebo rybíz v podobné úpravě.
TIP! Pokud jsme úpravu časově přepískli, mohou být prsa tvrdá. V takovém případě nezbyde nic jiného, než je zcela dopéct. Zalijeme je odebraným sádlem, zakryjeme a v troubě dopečeme hodinu až hodinu a půl při 150 °C do měkka.
TIP! Odebrané sádlo po restování uschováme v chladu pro další použití, třeba na konfitování nebo pečení zeleniny, například růžičkové kapusty.
Děkuji za recept, včera vyzkoušeno a povedlo se. Mooc jsme si pochutnali :)
OdpovědětVymazatZdraví Jana
Jano, děkuji za vyzkoušení a za napsání komentáře! Mám radost, že chutnalo. Taky zdravím :)
VymazatTaky jsme zkoušely a je to jeden z nejlepších receptů co jsem kdy vařil.A rádi a často se k němu vracíme.
OdpovědětVymazatDěkuji za návštěvu, vyzkoušení a milý komentář. Moc mě těší, když si někdo najde chvilku a napíše svoji zkušenost s recepty.
VymazatZkoušel jsem tento recept a opravdu nemá chybu
OdpovědětVymazatDěkuji moc za milý komentář!
VymazatOpravdu si velice vážím, když si někdo udělá čas a napíše zkušenost s receptem.
Díky!
Moc děkuji za jednoduchý a výtečný recept ;). Kachnu jsem podával s orestovanou zeleninou (mrkev, cibule, petržel, celer) s bílým pepřem, drceným kmínem, solí a troškou Japonské sojovky. Pokrm byl doplněn o doporučený brusinky a musím uznat, že to bylo fakt výtečný.
OdpovědětVymazatDěkuji moc za milý komentář, mám velkou radost, že recept zaujal a chutnalo! A jsem ráda, že jste vyzkoušeli ty brusinky, dobře si spolu s kachním masem rozumějí.
VymazatTedy to byla opravdu bomba. Díky. Musím říct, že podle Vašich receptů se fakt dobře vaří.
OdpovědětVymazatJirka M.
Jirko, moc děkuji za milá slova!
VymazatNěkdy mám pochybnosti, jestli píšu postupy srozumitelně. Tak snad ano a mám radost, že podle nich chutná.
Děkuji!
Vyzkoušela jsem a je to naprostá bomba. Moc jsme si pochutnali.
OdpovědětVymazatDěkuji za milý komentář! Moc mě potěšil!
Vymazatuděla jsem přesně podle receptu a maso bylo tuhé, musela jsem to nechat ještě 45 min. v troubě dojít.
OdpovědětVymazatTak to je mně líto, ale pokud se připravují kachní prsa jako minutka, tak v podstatě stačí jen úprava na pánvi.
VymazatJestliže se doba prodlouží nad doporučovaný čas přípravy, tak maso začne tuhnout a teprve dalším pečením opět změkne.
Je to podobné jako například s hovězími steaky. Aby nebyly tuhé, musí se opékat jen pár minut.
Ale těžko říct, co bylo příčinou u Vás. V každém případě mě mrzí, že Vás recept zklamal.
Marta- marinuji a za půl hodiny jdou prsa na pánev. Doufám že se zadaří. Napíšu jak to dopadlo.
OdpovědětVymazatMarta- tak mě to chutnalo a manželovi ne. Trochu se mi to připeklo, chce to dělat na malé pánvi(2 prsa) a opravdu nepřidávat oheň.
OdpovědětVymazatMarto, moc děkuji za komentář a popsání zkušeností. Mám radost, že Vám chutnalo a mrzí mě, že manželovi ne. Ale co naděláme, kolik lidí, tolik chutí.
VymazatDíky, Hana
Vyzkoušeno dnes a naprosto úžasné! Měla jsem poradny strach, aby to dopadlo, a ne jako moje steaky, co se nedají jíst �� Ale bylo to tak akorad, mnamka. Dali jsme si to s kaší z brambor a dýně hokaido, k tomu osmahnuta mrkev, celer a červená řepa, podobné, jak se dělá k hovězím lickum. Bašta největší!
OdpovědětVymazatDěkuji za milý komentář a vyzkoušení receptu! Velice mě těší, že chutnalo a moc si vážím, že jste si našla chvilku a napsala. :)
VymazatNaprostá dobrůtka, vařím doma ted pravidelně... hlavně skoro každé návštěvě nechávám odkaz na tuto stránku s receptíkem a pak mi píšou jak se jim to povedlo :-)))
OdpovědětVymazatDěkuji za milý komentář a propagaci :-) Těší mě, že chutná a daří se!
VymazatDnes jsem Váš recept vyzkoušela a moc se mi to povedlo :) Bála jsem se, aby to nebylo uvnitř syrové, protože prsa byla celkem vysoká, ale hlídala jsem ten čas, jak píšete a bylo to šťavnaté a chuťově výborné. Bylo to poprvé, co jsem dělala kachnu a určitě to zase někdy zopakuji. Kachnu znám jenom pečenou, většinou suchou.
OdpovědětVymazatDěkuji moc za milý komentář! Mám radost, že jste měla s receptem úspěch. Jsem ráda, že jste si našla chvilku a napsala. Až se pustíte do pečené kachny, tak zkuste připravit podle tohoto receptu:
Vymazathttp://nejedle-recepty.blogspot.cz/2013/11/kachna-pecena.html
Suchá nebude určitě.
Díky! :)
Nejlepší kachní prsa na světě,upravená na minutku.Těžce na nich ujíždím,je to velká zavislost.Velký dík za tento famozní recept.��
OdpovědětVymazatTo mám velkou radost, že je recept u vás oblíbený. Děkuji moc za milý komentář!
VymazatMám kachní prsa z Maďarska dovezená, jsou obrovská a tak mám trochu obavu, zda se mi propečou. Zkusím to a dám vědět. Zaujaly mne pozitivní ohlasy, a tak zkusím i ty brusinky.
OdpovědětVymazatDěkuji za napsání, doufám, že se povedlo a chutnalo. Jsem napnutá, jestli bylo potřeba upravit časy.
VymazatPokud byste si vzpomněl/a, napište kolik prsa vážila. Děkuji!
jediný co se nepovedlo byla kůže kterou jsem spálil ze začátku, nakonci odřízl-pak už v pohodě
OdpovědětVymazatAjaj, to mě mrzí. Milane, měl jste pánev se silnějším dnem a plamen na minimum? A prsa nebyla menší? Ale pokud to nakonec bylo v pohodě, tak fajn.
VymazatDěkuji moc za napsání komentáře!