úterý 13. prosince 2011

Bramborový salát

Bramborový salát


Brambory je fajn uvařit den předem!
Salát připravíme pár hodin před podáváním, aby se stihl rozležet!

  • 1000 g syrových neoloupaných brambor
  • 450 g kořenové zeleniny (250 g mrkve, 100 g celeru, 100 g petržele)
  • 200 g měkkého salámu např. šunkový, kvalitní Gothaj nebo dobré špekáčky
  • 150 g nakládaných kyselých okurek (4 středně velké)
  • 120 g majonézy (3 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 100 g cibule
  • 60 g plnotučné hořčice (3 zarovnané polévkové lžíce)
  • 30 g kyselejšího jablka 
  • 4 - 5 vajec
  • 1 čajová lžička kmínu
  • čerstvá šťáva z citronu
  • sůl, pepř

    Jak na to  

    - uvařit brambory ve slupce, vajíčka, očištěnou zeleninu, nechat vychladnout
    - oloupané brambory, oloupaná vejce, zeleninu, okurky, salám, cibuli a jablko nakrájet na kostičky
    - osolit, opepřit, zlehka promíchat
    - vmíchat hořčici, majonézu a šťávu z citronu
    - podle potřeby dochutit solí, pepřem, citronovou šťávou
    - nechat v chladu rozležet
    .

    Brambory na salát vybíráme stejně velké, nejlépe 5 až 6 centimetrů dlouhé.
    Nejvhodnější je typ "A", je nejméně moučnatý, brambory se po uvaření nerozpadnou.


    Uvaření brambor

    Brambory uvaříme ve slupce. 
    Omyjeme je a dáme do hrnce.
    Zalijeme je studenou nebo vlažnou vodou.
    Vody nalijeme tolik, aby byly akorát ponořené.  

    Přidáme dvě čajové lžičky soli a jednu čajovou lžičku kmínu.
    Přivedeme k varu.
    Zakryjeme pokličkou, stáhneme teplotu.
    Ale jen tolik, aby se brambory nepřestaly vařit.

    Vaříme 15 až 20 minut do změknutí.
    Uvařené brambory slijeme.
    Rozložíme je na tác nebo plech a necháme vychladnout.
    Potřebný čas záleží na velikosti a odrůdě brambor, po 15 minutách je vyzkoušíme vidličkou nebo tenkým ostrým nožem. Bez odporu by měly proniknout do středu brambory. 


    Uvaření vajec

    Vejce dáme do studené vody osolené jednou čajovou lžičkou soli.
    Zakryjeme poklicí, přivedeme k varu.
    Teplotu stáhneme.
    Ale jen tolik, aby se voda nepřestala vařit.

    Za 9 až 10 minut budou vejce uvařená natvrdo.
    Ihned je přendáme do studené vody, necháme je zcela vychladnout.


    Uvaření kořenové zeleniny

    Celer, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na větší kusy.
    Dáme je do hrnce, zalijeme studenou vodou.
    Přidáme jednu čajovou lžičkou soli.

    Zakryjeme poklicí, na mírném plameni vaříme 15 až 25 minut doměkka.
    Pro zachování jasné barvy si vedle sporáku připravíme mísu s ledovou vodou, zeleninu do ní ihned po vyndání z vroucí vody ponoříme.
    Po 2 až 3 minutách ji vyndáme, rozložíme na tác nebo talíř a necháme vychladnout.
    Po 12 minutách vaření zkusíme píchnout do menších kusů vidličkou, pokud už bude některý druh měkký, vyndáme ho dřív. 
    Zelenina by měla být uvařená na skus, neměla by se rozpadat.


    Smíchání

    • Připravíme vhodnou nádobu na míchání salátu.
    • Třeba velkou mísu nebo hrnec, při větším množství dobře poslouží pekáč nebo plech na pečení.
      Studené uvařené brambory a vejce oloupeme.

    • Všechny ingredience kromě jablka a cibule pokrájíme na stejně velké kostičky.
    • Sloupnutou cibuli pokrájíme na menší kostičky.
      Jablko oloupeme a jemně nastrouháme.

    • Na pokrájené brambory, kořenovou zeleninu, vejce, salám, okurky, cibuli a nastrouhané jablko rovnoměrně nasypeme dvě čajové lžičky soli a jednu čajovou lžičkou pepře.
    • Opatrně promícháme.

    • Přidáme plnotučnou hořčici, majonézu a šťávu z citronu.
    • Jemně, ale důkladně smícháme.
      V případě potřeby přisolíme, připepříme nebo přidáme citronovou šťávu.
      Nejlepší se salát promíchává rukou!
      Dochucujeme opatrně, po rozležení se některé chutě zvýrazní.

    Bramborový salát necháme před podáváním několik hodin rozležet v chladu.
    Nejčastěji ho servírujeme jako přílohu, třeba ke smaženým řízkům, rybám nebo smažené vinné klobáse. Hodí se také ke karbanátkům či sekané.





    TIP!  Okurky před použitím ochutnáme! Některé jsou příliš výrazné nebo rozmáčené a mohou tak negativně ovlivnit výslednou chuť salátu. Stejně tak hořčice, některé druhy jsou velice ostré.

    TIP!  Vývar po uvaření zeleniny můžeme využít na bramboračku.

    TIP!  Cibuli krájíme ručně, ne v robotu!
    Při nasekání v robotu by pustila hodně šťávy, nebyla by křupavá a mohla by zhořknout.

    TIP!  Na krájení brambor a zeleniny je fajn použít speciální drátkový kráječ.

    TIP!  Očištěnou kořenovou zeleninu můžeme rovnou pokrájet na kostičky. Nasypeme je do vroucí osolené vody, okolo 3 minut je povaříme. Ihned je přendáme do ledové vody. Tímto procesem, takzvaným blanšírováním, si zelenina zachová barvu, křupavost a většinu vitamínů. 

    TIP!  Při zpracování většího množství nemícháme vše najednou, ale nejdříve promícháme tvrdší části se solí a pepřem. Tedy brambory, salám, okurky, jablko a cibuli a pak lehce vmícháme zbytek.
    Při zpracování velkého množství, tedy tak od 3 kilogramů brambor výš, je fajn použít velký, dobře umytý lavor a tvrdší suroviny dávat po vrstvách.
    Tedy vrstvu brambor, lehce osolit a opepřit, pak část dohromady promíchaných kostek salámu, okurky, jablka a cibule, opět vrstvu brambor, lehce osolit a opepřit, znovu smíchané kostky salámu, okurky, jablka a cibule...
    Vrstvy jemně promícháme a pak přidáme nakrájené vejce a zeleninu, opět jemně promícháme a nakonec přidáme majonézu, hořčici a citronovou šťávu.
    Předejme tak tomu, že by při delším promícháváním měkké části ztratily tvar, "rozmblemcaly" by se.

    2 komentáře:

    1. My přidáváme ještě zelenou papriku a černý olivy je to pak barevnější :)

      OdpovědětVymazat
    2. Tak s olivou jsem ještě neslyšela, musím někdy na kousku vyzkoušet.
      Bramborový salát patří mezi jídla, která skoro každý dělá trochu jinak, a každý ho má zaručeně nejlepší :-)

      OdpovědětVymazat