Základ
- vepřová kotleta, krkovice nebo kýta, kuřecí prsní nebo stehenní
- sůl
- slunečnicový olej nebo sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení
- plátky citronu k servírování
Na trojobal
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
Jak na to
- maso nakrájet na plátky, jemně naklepat, osolit
- obalit v klasickém trojobalu - mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance
- osmažit z obou stran dozlatova
.
- maso nakrájet na plátky, jemně naklepat, osolit
- obalit v klasickém trojobalu - mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance
- osmažit z obou stran dozlatova
.
Obalované smažené řízky připravujeme nejčastěji z vepřového nebo kuřecího masa, ale také z krůtího nebo rybího. A proslavený Vídeňský řízek z masa telecího.
Z vepřového masa volíme krkovici, kotletu nebo kýtu. Někdo nedá dopustit na prorostlou šťavnatou krkovici, pro jiného je ideální libové, ale sušší maso z kýty.
A kotleta je zlatá střední cesta.
Stejně jako řízky masové můžeme připravit také řízky z čerstvých hub nebo různé zeleniny.
Příprava
Maso opláchneme a osušíme.
Nakrájíme ho na plátky okolo jednoho centimetru silné.
Z vepřového masa krájíme plátky vždy přes vlákno, aby se řízky na talíři dobře krájely a hlavně, aby nebyly tuhé.
Kuřecí maso naopak krájíme po vlákně, aby se nerozpadalo.
Plátky lehce naklepeme.
Kuřecí postačí pouze klouby ruky, vepřové paličkou, ale jemně a rozhodně ne stranou s hroty, maso musí zůstat neporušené.
Trojobal
Připravíme klasický trojobal:
Těsně před smažením začneme obalovat.
Smažení
Na pánvi rozpálíme takové množství tuku, aby dosahoval zhruba do jedné třetiny řízků.
Řízky smažíme zvolna na středním plameni.
Příprava
Maso opláchneme a osušíme.
Nakrájíme ho na plátky okolo jednoho centimetru silné.
Z vepřového masa krájíme plátky vždy přes vlákno, aby se řízky na talíři dobře krájely a hlavně, aby nebyly tuhé.
Kuřecí maso naopak krájíme po vlákně, aby se nerozpadalo.
Plátky lehce naklepeme.
Kuřecí postačí pouze klouby ruky, vepřové paličkou, ale jemně a rozhodně ne stranou s hroty, maso musí zůstat neporušené.
Trojobal
Připravíme klasický trojobal:
- do jedné misky nebo do hlubokého talíře nasypeme hladkou mouku
- do druhé nasypeme strouhanku
- ve třetí rozšleháme vejce
Těsně před smažením začneme obalovat.
- Plátky masa z obou stran lehce osolíme.
- Nejdříve je obalíme v mouce, jen lehce přitlačíme, přebytečnou mouku oklepeme.
- Namočíme v rozšlehaném vajíčku, nad miskou necháme okapat.
- Na závěr obalíme ve strouhance, jemně ji přimáčkneme a opět oklepneme, aby se odpadlé drobečky při smažení nepřipalovaly. Pokud bychom strouhanku do masa natlačili silou, byl by obal po usmažení příliš tvrdý.
Smažení
Na pánvi rozpálíme takové množství tuku, aby dosahoval zhruba do jedné třetiny řízků.
Řízky smažíme zvolna na středním plameni.
Každou stranu 4 až 6 minut dozlatova.
S pánví občas zatřeseme, trojobal bude po usmažení nadýchaný.
Hotové řízky položíme na okamžik na papírovou utěrku nebo ubrousek.
Vsákne se přebytečný tuk.
Řízek servírujeme s bramborovou kaší, bramborovým salátem, vlašským salátem nebo vařeným bramborem maštěným máslem nebo bramborem šťouchaným, bramborovou lepenicí...
Řízek servírujeme s bramborovou kaší, bramborovým salátem, vlašským salátem nebo vařeným bramborem maštěným máslem nebo bramborem šťouchaným, bramborovou lepenicí...
Nebo zeleninovým salátem.
A také s chlebem, bez řízku s krajícem chleba si určitě hodně lidí nedovede představit výlety nebo delší cestování :-)
Na talíři řízek doplníme plátkem citronu.
Citronová šťáva napomáhá při konzumaci smažených jídel k lepšímu trávení.
TIP! Můžeme připravit také mini řízečky pro konzumaci za studena jako součást obložených mís.
TIP! Při smažení většího množství hlídáme tuk. Pokud je v něm hodně drobečků, které se začínají připalovat, vyměníme ho .
TIP! Zbylou použitou strouhanku a mouku vyhodíme.
TIP! Pokud připravujeme větší množství řízků, usmažené je dáváme do mírně rozehřáté trouby, aby zůstaly teplé.
Na talíři řízek doplníme plátkem citronu.
Citronová šťáva napomáhá při konzumaci smažených jídel k lepšímu trávení.
TIP! Tuk musí být dostatečně rozehřátý, aby se ihned po vložení na pánev začal řízek smažit.
Pokud by byl rozehřátý málo, vsákne se ho zbytečně velké množství do strouhanky.
Pokud by byl rozehřátý málo, vsákne se ho zbytečně velké množství do strouhanky.
Proto také nedáváme smažit větší množství řízků najednou. Tuk bychom ochladili, řízky by se přestaly smažit a ochlazený tuk by se do obalu příliš vsáknul.
Ale dáme pozor i na přepálení tuku, nesmí se z něho kouřit!
Ale dáme pozor i na přepálení tuku, nesmí se z něho kouřit!
TIP! Řízky smažíme těsně před podáváním, obal tak zůstane křehký!
TIP! Maso by mělo být na krajích i uprostřed stejně vysoké, aby se rovnoměrně usmažilo.
Proto hlavně kuřecí a krůtí prsa upravujeme vodorovným podélným rozříznutím.
TIP! Můžeme připravit také mini řízečky pro konzumaci za studena jako součást obložených mís.
TIP! Při smažení většího množství hlídáme tuk. Pokud je v něm hodně drobečků, které se začínají připalovat, vyměníme ho .
TIP! Zbylou použitou strouhanku a mouku vyhodíme.
TIP! Pokud připravujeme větší množství řízků, usmažené je dáváme do mírně rozehřáté trouby, aby zůstaly teplé.
TIP! Kuřecí prsní řízky předem naložíme do jogurtu, nebudou po usmažení suché.
TIP! Vynikající alternativou je obalení a usmažení řízků v sýrovém těstíčku.
TIP! Vynikající alternativou je obalení a usmažení řízků v sýrovém těstíčku.
Žádné komentáře:
Okomentovat