sobota 9. listopadu 2013

Kachna pečená

Pečená kachna pětihodinová


  • kachna bez drobů (cca 2 500 g)
  • jablko
  • sůl
  • kmín


Jak na to  

- kačenu očistit, odříznout krk a biskupa, opláchnout, osušit, nasolit a pokmínovat
- položit do pekáče na plátky z jablka, prsy nahoru
- zakryté péct 5 hodin na 120 °C
- odebrat sádlo, kačenu polít sádlem, dopéct bez zakrytí 10 - 15 minut na 200 °C dozlatova
.

Sice k půlce listopadu, přesněji k 11.11., patří podle tradice svatomartinská husa a mladé víno, ale proč si neupéct kachnu a proč ji nezapít pivem :)

Zapneme troubu, nastavíme na 120 °C. 

Kachnu pečlivě zbavíme zbytků peří, odřízneme krk a biskupa.
Biskup je trojúhelníková měkká část, která zakončuje hřbet. Nacházejí se v ní tukové žlázky, které obsahují maz, kterým si kachna, ale i ostatní drůbež, promašťuje peří. 
Odstraňujeme kvůli pachu, který by maz při pečení uvolňoval.
Pokud máme droby neboli vnitřnosti, můžeme je společně s krkem použít na polévku.

Kachnu důkladně opláchneme a osušíme papírovou utěrkou.
Ostrou vidličkou párkrát propíchneme kůži pod křídly, bude se snadněji uvolňovat tuk.
Nasolíme. I zevnitř!
Posypeme kmínem.
Použijeme jednu až dvě čajové lžičky soli. 

Z omytého jablka z prostřední části ukrojíme 2 kola, půl až centimetr silná.


Na dno pekáče dáme plátky jablek, položíme na ně kachnu, prsy nahoru.
Zakryjeme víkem, dáme péct.
Nepodléváme, neotvíráme, vydržíme!
Po 5 hodinách pomalého pečení vyndáme z trouby, kachna by měla být krásně měkká.

Teplotu zvýšíme na 200 °C.

Do hrníčku odebereme sběračkou vypečené kachní sádlo.
Odstraníme jablka, kachnu polijeme 2 - 3 polévkovými lžícemi sádla z hrníčku.
Vrátíme do trouby, pečeme bez zakrytí dalších 10 - 15 minut dokud nebude kůžička hezky zlatá a křupavá.
Během této doby ještě několikrát polijeme 1 - 2 polévkovými lžícemi sádla.

Hotovou kachnu necháme před porcováním 10 - 15 minut odpočinout.
Šťáva se v mase rozloží, při porcování nevyteče. 

Podáváme se zelím hlávkovým červeným nebo bílým, kysaným, knedlíkem bramborovým nebo houskovým.




TIP!  Před dopečením dozlatova můžeme kachnu nakrájet na jednotlivé porce a dát dodělat zpět do trouby. 

TIP!!  Na potírání při závěrečném pečení můžeme smíchat část sádla s 1 polévkovou lžící medu.

TIP!!!  A ještě spíš poznámka než tip.
Zkoušela jsem také péct kachnu na 80 °C po dobu 12 hodin. Test byl proveden jeden víkend. První kačena se pekla přes noc, druhá se začala péct ráno a na oběd byly obě zároveň. Obě byly výborné, řekla bych, že chuťově vyšly nastejno. Akorát ta déle pečená se rozpadala a na talíři nevypadala tak hezky jako ta pětihodinová.

TIP!!!!  Zbytky peří - brka se nejlépe vytahují pinzetou.

TIP!!!!!  Odebrané sádlo nevyhazujeme, používáme jako sádlo vepřové.


Přejít na seznam receptů

6 komentářů:

  1. Možná záleží i na velikosti kachny. Už jsem jí dělala, ne 5, ale 4 hodiny, a myslím, že mohlo být i méně, úplně se rozpadala, a byla opravdu výborná, takže doporučuji. Hlavně nepodlévat vodou!! Vím, že plno hospodyněk se toho bojí, a pak se diví, že kachna byla tvrdá ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že poprvé je trochu obava, co se s kačenou stane, když nebude podlitá a nebude se kontrolovat. Chce to vyzkoušet a pak je jasno :-). Záleží na velikosti, ale i na tom, jak byla krmená a jak je stará. Ale dodržením nastavené teploty a času by měla být každá výborná.

      Vymazat
  2. podobně "káču" dělám již několik let a nemá to chybu.
    Pod kachnu používám jako podložku mřížku (aby se nekoupala v sádle)
    jablka - 2 středně velké, raději sladší odrůdy, napůlky dovnitř kačeny.
    Na menší kusy cca do 2200 g stačí fakt 3 hoďky, na půlku jen pro dva cca 2- 2,5 hod. max.
    Taky půl hodiny před dokončením otevřu pekáč a kačenu potřu medem který rozpustím v horkém výpeku.
    Dopeču na vyšší teplotu nebo pod grilem podle stavu kůrčičky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a popsané zkušenosti!
      Mřížka je fajn a pokud není k dispozici, tak právě silnější plátky jablka (ale třeba i mrkve) ji velice dobře nahradí.
      A med udělá krásnou závěrečnou tečku, o tom žádná :)

      Vymazat
  3. Děkuji Vám za skvělý tip na kachnu. Já jsem sice vegetarián, takže nedokážu plně docenit, ale rodině moc chutnalo :-)
    Takto do měkka upečnou "kačku" jsme ještě neměli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář a použití receptu! Mám radost, že se povedlo a chutnalo :)

      Vymazat