- 500 g polohrubé mouky (může být i hrubá)
- 250 ml vlažné vody nebo mléka
- 20 g droždí
- 1 kávová lžička cukru
- 1 vejce
- 1 den starý rohlík (42 g)
- sůl
Jak na to
- prosetou mouku smíchat se solí, udělat důlek, nalít 125 ml vlažné vody
- vodu osladit, rozdrobit droždí, promíchat
- po vzejití droždí přidat zbytek vody a vejce, dobře prohníst v skoro nelepivé těsto
- zapracovat na kostky nakrájené pečivo
- rozpůlit, nejdříve zpracovat bochánek, pak zformovat na 20 cm dlouho šišku
- poprášit, zakrýt utěrkou, nechat 45 minut kynout, 2x - 3x během kynutí otočit
- vařit v osolené vroucí vodě 15 minut, jednou otočit
- hotové po vyndání propíchat, aby unikla pára
.
- prosetou mouku smíchat se solí, udělat důlek, nalít 125 ml vlažné vody
- vodu osladit, rozdrobit droždí, promíchat
- po vzejití droždí přidat zbytek vody a vejce, dobře prohníst v skoro nelepivé těsto
- zapracovat na kostky nakrájené pečivo
- rozpůlit, nejdříve zpracovat bochánek, pak zformovat na 20 cm dlouho šišku
- poprášit, zakrýt utěrkou, nechat 45 minut kynout, 2x - 3x během kynutí otočit
- vařit v osolené vroucí vodě 15 minut, jednou otočit
- hotové po vyndání propíchat, aby unikla pára
.
Svíčková a knedlo zelo vepřo, to jsou zástupci tradiční české kuchyně, ke které nejčastěji podáváme právě houskový kynutý knedlík.
Knedlík také výborně doplní guláš a různé omáčky, jako třeba koprovou, rajskou, okurkovou, křenovou... A samozřejmě nesmí chybět k pečené kachně nebo huse.
Krájení knedlíků
TIP! Pokud máme jen čerstvý rohlík nebo housku, nakrájíme na kostičky, dáme na pánev, zlehka zahříváme. Přibližně 2 minuty promícháváme, vypneme, na teplé pánvi necháme oschnout.
TIP! Jestliže vaříme knedlík na okamžitou spotřebu nebo maximálně na druhý den, můžeme vodu nahradit mlékem. V dalších dnech ale knedlík zadělaný mlékem už nebude tak chutný, pro tento případ zvolíme raději vodu.
TIP! Je důležité, aby knedlíky vařené v jednom hrnci byly váhově i rozměrově stejné, aby se nestalo, že jeden bude nedovařený a druhý převařený.
TIP! Knedlíky vařením nabydou, musí mít proto v hrnci dostatek prostoru. Po celou dobu je vaříme zakryté poklicí. Přívod tepla regulujeme tak, aby se voda nepřestávala vařit, ale na duhou stranu, aby se nevařila příliš prudce a "neutíkala" z hrnce.
TIP! Pokud vaříme ve dvou hrncích najednou, vkládáme knedlíky do druhého se zpožděním 5 až 10 minut. Nestane se, že než vyndáme, rozkrojíme a propícháme knedlíky z prvního hrnce, budou ty v druhém převařené.
TIP! Knedlík raději vyndáme o pár vteřin dřív. Nedovařený knedlík zachráníme, převařený bude nevzhledný a tuhý, v podstatě na vyhození.
TIP! Teplé čerstvě uvařené knedlíky na plátky nožem nerozkrájíme. Proto použijeme bílou niť. Barevná by mohla pouštět!
Šišku knedlíku nití podvlékneme, nad knedlíkem ji překřížíme a zatáhneme každý konec na opačnou stranu.
TIP! Čerstvě uvařený knedlík, který budeme hned podávat, rozkrájíme nití na plátky. Pokud ho plánujeme na další dny, dobře propíchanou šišku necháme vcelku. Studený knedlík půjde před ohříváním dobře nakrájet nožem.
TIP! Pro pěkný nadýchaný knedlík je důležité jeho rychlé propíchání na několika místech ihned po vytažení z vody.
Jeho uvaření není nic složitého.
Příprava a kvásek
Příprava a kvásek
- Den starý rohlík nebo housku nakrájíme na kostičky. Necháme je chvilku na prkýnku oschnout.
Pokud bychom měli rohlík čerstvý, drobil by se a nenatáhl by vlhkost z těsta.
- Do mísy prosejeme 500 gramů polohrubé mouky. Smícháme ji se 2 čajovými lžičkami soli.
- Uprostřed uděláme důlek. Nalijeme do něho 125 mililitrů vlažné vody.
Do vody v důlku vmícháme jednu kávovou lžičku cukru a 20 gramů rozdrobeného droždí.
Opatrně promícháme tak, abychom do vody vmíchali co nejméně mouky.
Po chvilce droždí vzejde, začne se na hladině spojovat v souvislou vrstvu.
Zpracování těsta
Přidáme vejce a přilijeme zbytek vody.
Nejdříve vařečkou dobře promícháme v míse, pak těsto přendáme na pracovní desku a hněteme.
Zformování knedlíků a kynutí
Pokud nemáme dostatečně široký hrnec na vaření, rozdělíme těsto na třetiny a připravíme knedlíky tři.Přidáme vejce a přilijeme zbytek vody.
Nejdříve vařečkou dobře promícháme v míse, pak těsto přendáme na pracovní desku a hněteme.
- Z těsta uděláme bochánek, dlaní ho promáčkneme, přeložíme, pootočíme.
- Takto stále dokola, dokud se těsto skoro nelepí.
- Může to trvat 5 minut i více!
Zformování knedlíků a kynutí
- Těsto rozdělíme na stejně vážící poloviny, jedna bude mít okolo 420 gramů. Každou zpracujeme nejdříve v kulatý bochánek.
Protilehlé strany lehce vytahujeme, nad středem je spojujeme, pootáčíme.
To vše několikrát zopakujeme.
- Z každého bochánku vytvarujeme šišku, přibližně 20 centimetrů dlouhou. Těsto na koncích vmáčkneme dovnitř, aby vznikla menší prohlubeň.
Ta se následným kynutím vyplní, knedlík bude mít hezký tvar.
- Knedlíky jemně posypeme moukou, aby neokoraly a přikryjeme utěrkou, aby nechladly. V pokojové teplotě je necháme okolo 45 minut kynout.
Alespoň 2x je během kynutí otočíme, aby byly pěkně nadýchané.
Příprava na vaření
Ještě než začneme knedlíky vařit, připravíme si k ruce:
Uvaření knedlíků
Ještě než začneme knedlíky vařit, připravíme si k ruce:
- velké prkýnko
- bílou nit na krájení (barevnou ne, mohla by pouštět)
- 2 dezertní talířky na vyndání knedlíků z vody
- hodinky
- vidlici nebo tenký ostrý nůž na propíchání uvařených knedlíků
- čistou mísu na hotové knedlíky.
Uvaření knedlíků
- Do většího širšího hrnce nalijeme 3 litry vody, vmícháme jednu polévkovou lžíci soli. Přivedeme k varu.
- Nakynuté knedlíky jemně potřeme rukou namočenou v teplé vodě, vložíme je do vroucí vody. Zakryjeme poklicí.
Jakmile se voda začne znovu vařit, zmírníme teplotu.
Ale jen tolik, aby se vařit nepřestala!
- Po 8 minutách knedlíky ve vodě otočíme a vaříme ještě 7 minut. Celková doba vaření bude tedy 15 minut.
To platí pro 2 knedlíky vytvarované na délku 20 centimetrů, pokud děláme o 5 a více centimetrů kratší a tím pádem o větším průměru, minutu přidáme, aby se dobře provařily.
- Uvařený knedlík vyndáme z vody pomocí 2 talířků. Jedním šišku knedlíku podebereme, druhým ho z vrchu přidržíme, lehce stiskneme, přendáme na prkýnko.
Krájení knedlíků
- Knedlík ihned rychle pomocí bílé nitě v půlce rozřízneme. Zkontrolujeme střed, musí být dobře uvařený, nemazlavý.
Pokud je knedlík hotový, na několika místech ho rychle propíchneme nožem nebo vidlicí.
Propícháním z knedlíku uvolníme páru, knedlík se nesrazí a nebude tuhý.
- Musíme pracovat rychle, aby se druhý knedlík zatím nepřevařil! Pokud je první knedlík uvařený, ihned vyndáme druhou šišku a nití ji rozkrájíme na plátky.
- V případě, že první knedlík ještě není hotový, rychle vrátíme obě půlky zpět do vody a další půl minuty až minutu je povaříme. Nedovařený knedlík poznáme podle syrového mazlavého těsta ve středu knedlíku.
V případě, že knedlík nebudeme hned servírovat, můžeme ho nechat vcelku, ale nezapomeneme ho hned po vytažení propíchat, aby z něho rychle unikla pára.
Vhodnější je ale šišky nití rozpůlit.
Knedlík podáváme ke kančímu se šípkovou omáčkou, hovězímu guláši, vepřovému, segedínskému, rajské omáčce, svíčkové, koprovce, houbové, okurkové, křenové, hamburské kýtě, vepřovému se zelím, kachně, plátkům na smetaně, plátkům na houbách, sekané, kančímu guláši, dančí kýtě, hovězí pečeni na česneku, španělským ptáčkům, bratislavské pleci, moravskému vrabci, uzenému se zelím, vepřovému na paprice...
TIP! Pokud máme jen čerstvý rohlík nebo housku, nakrájíme na kostičky, dáme na pánev, zlehka zahříváme. Přibližně 2 minuty promícháváme, vypneme, na teplé pánvi necháme oschnout.
TIP! Jestliže vaříme knedlík na okamžitou spotřebu nebo maximálně na druhý den, můžeme vodu nahradit mlékem. V dalších dnech ale knedlík zadělaný mlékem už nebude tak chutný, pro tento případ zvolíme raději vodu.
TIP! Je důležité, aby knedlíky vařené v jednom hrnci byly váhově i rozměrově stejné, aby se nestalo, že jeden bude nedovařený a druhý převařený.
TIP! Knedlíky vařením nabydou, musí mít proto v hrnci dostatek prostoru. Po celou dobu je vaříme zakryté poklicí. Přívod tepla regulujeme tak, aby se voda nepřestávala vařit, ale na duhou stranu, aby se nevařila příliš prudce a "neutíkala" z hrnce.
TIP! Pokud vaříme ve dvou hrncích najednou, vkládáme knedlíky do druhého se zpožděním 5 až 10 minut. Nestane se, že než vyndáme, rozkrojíme a propícháme knedlíky z prvního hrnce, budou ty v druhém převařené.
TIP! Knedlík raději vyndáme o pár vteřin dřív. Nedovařený knedlík zachráníme, převařený bude nevzhledný a tuhý, v podstatě na vyhození.
TIP! Teplé čerstvě uvařené knedlíky na plátky nožem nerozkrájíme. Proto použijeme bílou niť. Barevná by mohla pouštět!
Šišku knedlíku nití podvlékneme, nad knedlíkem ji překřížíme a zatáhneme každý konec na opačnou stranu.
TIP! Čerstvě uvařený knedlík, který budeme hned podávat, rozkrájíme nití na plátky. Pokud ho plánujeme na další dny, dobře propíchanou šišku necháme vcelku. Studený knedlík půjde před ohříváním dobře nakrájet nožem.
TIP! Pro pěkný nadýchaný knedlík je důležité jeho rychlé propíchání na několika místech ihned po vytažení z vody.
Horká pára musí z knedlíku pryč. Pokud bychom toto neprovedli, zůstala by uvnitř a knedlík by se vlastně ještě dále vařil. Použijeme ostrý dlouhý špičatý nůž nebo velkou dlouhou vidlici.
TIP! Pokud zároveň pečeme maso, můžeme na zahuštění sosu použít vodu z vaření knedlíků.
TIP! Studené plátky knedlíků ohřejeme na pařáku v hrnci s malým množstvím vody. Nebo je naskládáme do mikroténového sáčku a ohřejeme v mikrovlnce.
TIP! Zbylé knedlíky, které nespotřebujeme, dáme po vychladnutí bez obav zmrazit. Nebo připravíme rychlou večeři - knedlík s vajíčkem.
TIP! Místo kynutého houskového můžeme připravit knedlíky hrnkové nebo kynuté bez pečiva.
Přejít na seznam receptů
TIP! Pokud zároveň pečeme maso, můžeme na zahuštění sosu použít vodu z vaření knedlíků.
TIP! Studené plátky knedlíků ohřejeme na pařáku v hrnci s malým množstvím vody. Nebo je naskládáme do mikroténového sáčku a ohřejeme v mikrovlnce.
TIP! Zbylé knedlíky, které nespotřebujeme, dáme po vychladnutí bez obav zmrazit. Nebo připravíme rychlou večeři - knedlík s vajíčkem.
TIP! Místo kynutého houskového můžeme připravit knedlíky hrnkové nebo kynuté bez pečiva.
Přejít na seznam receptů
Tak musím se přiznat, že knedlík jsem ještě nikdy nedělala :D Já jim teda nějak moc neholduju a kdyžtak si ho koupím v obchodě. Ale domácí je domácí a tenhle vypadá fakt úžasně :-)
OdpovědětVymazatDík. Ono se na něm moc zkazit nedá. Pokud je vpořádku droždí a dobře se prohněte těsto, tak jediný problém může nastat u převaření. Což se mně taky už samozřejmě stalo, asi každýmu :-).
VymazatTak ho právě zkouším, protože vypadá úžasně. Knedlíky u nás moc nevedou, ale zrovna dnes na něj máme chuť a do obchodu jsem líná chodit (než toho našeho kojence oblíknu, vyvezu kočár... No znáte to). Takže už kynou a uvidím. Neznám ten trik s propícháváním. To bude možná ten trabl, proč byly vždycky tak hutné. Ale vařívala jsem na páře. Tentokrát zkusím tedy vodu.
OdpovědětVymazatTak ať se povedou!
VymazatPokud by se nepropíchaly, pára by knedlíky vpodstatě i po vyndání z vody ještě chvíli "vařila". A po zchladnutí se znovu přemění na vodu, která tím pádem zůstane zavřená uvnitř. Knedlík je pak hutný, mazlavý, prostě nic moc.
Dobrou chuť přeju :-)
Povedly se!!! Super! Děkuji za super recept i návod. Vypadají stejně, jako máte Vy na obrázku. Tak, a už jen tu husičku k tomu. :-)
VymazatNino,
Vymazattak to mám velkou radost!!
Děkuji :-)
Dobrý den,
OdpovědětVymazatknedlík podle vašeho receptu je výborný, myslím, že ke kupovanému už se nevrátíme. Moc děkuji za celý blog.
Já moc děkuji za milý komentář! Mám velkou radost, že se knedlík povedl a chutnal.
VymazatKnedlíky vařím jen podle Vašeho receptu a super :-)
OdpovědětVymazatZ takových komentářů mám velkou radost! Děkuji za zpětnou vazbu a přeji, ať se daří :)
Vymazat