čtvrtek 6. listopadu 2014

Pečená dýně Hokkaidó plněná mletým masem

Pečená dýně Hokkaidó plněná mletým hovězím masem

Stando, díky moc za letošní dýni!


Množství masové směsi vystačí na naplnění 2 dýní Hokkaidó. 


Základ

  • dýně Hokkaidó
  • 2 menší brambory na případné podložení dýně
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • rozmarýn


Náplň

  • 1000 g mleté hovězí kýty nebo plece
  • 425 ml sekaných rajčat v konzervě (1 plechovka)
  • 200 g mrkve
  • 200 ml červeného vína
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 190 g 15% zakysané smetany (1 kelímek)
  • 180 g cibule šalotky
  • 80 g Pancetty
  • 20 g másla
  • 5 stroužků česneku
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • sůl, pepř 


Jak na to  

- na oleji a másle orestovat šalotku, postupně přidávat česnek, Pancettu, mrkev a řapíkatý celer
- shrnout ke kraji, po částech krátce a zprudka opéct mleté hovězí, promíchat
- přilít červené víno, krátce povařit
- vmíchat sůl, pepř, utřený česnek, sójovou omáčku a celý obsah plechovky se sekanými rajčaty, 15 minut povařit
- odstavit, vmíchat zakysanou smetanu
- dýni ve vrchní části rovně odříznout, vydlabat, potřít olejem
- naplnit směsí, položit větvičku rozmarýnu, vrátit zpět odříznutý kus dýně
- postavit na pekáč, podlít vodou
- péct 30 minut na 180 °C a 20 minut na 200 °C
.

Příprava

Hovězí plec nebo kýtu nameleme.
Pancettu pokrájíme na kostičky.
Můžeme ji nahradit anglickou slaninou.

Zeleninu očistíme a opláchneme.
Šalotky, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na kostičky.
Tři sloupnuté stroužky česneku nakrájíme na plátky.
Zbývající 2 stroužky utřeme nebo prolisujeme.


Náplň - orestování

  • Ve větší hlubší pánvi rozehřejeme 4 polévkové lžíce olivového oleje a 20 gramů másla.
  • Nasypeme pokrájené šalotky a plátky česneku.
    Na mírném plameni 6 až 8 minut promícháváme.

  • Přidáme Pancettu, okolo 3 minut společně restujeme.
  • Lehce zvýšíme teplotu, do pánve přihodíme mrkev a řapíkatý celer.
    Po přibližně 2 minutách shrneme obsah ke kraji pánve.
    Teplotu ještě více zvýšíme.

  • Na uvolněné půlce pánve začneme po částech zprudka a krátce restovat mleté maso.
  • Mícháme.
    Jakmile je jedna dávka opečená, promícháme ji s odloženou zeleninou na kraji pánve.
    Opět vše shrneme ke kraji, uděláme místo pro opečení další části masa.


Náplň - podušení

Po opečení celého množství masa vše dobře promícháme.
Do směsi vlijeme 200 mililitrů červeného vína, minutu dvě povaříme.
Odpaří se alkohol.

Vmícháme dvě čajové lžičky pepře, dvě zarovnané čajové lžičky soli, dva utřené stroužky česneku, tři polévkové lžíce sójové omáčky a celý obsah plechovky se sekanými rajčaty.
Přivedeme k varu, stáhneme teplotu.
Bez zakrytí povaříme okolo 15 minut do zhoustnutí. 

Vypneme, vmícháme zakysanou smetanu.
Ochutnáme, podle potřeby přisolíme.


Příprava dýně 

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

  • Hokkaidó dobře omyjeme, neloupeme ji!
  • Na straně kde byla stopka odřízneme vrchní části dýně.
    Opatrně, abychom vzniklou "pokličku" mohli po naplnění přiklopit zpět.

  • Vydlabeme vnitřní měkkou část se semeny a vlákny, vyhodíme ji.
  • Dovnitř dýně nalijeme jednu polévkovou lžíci olivového oleje, mašlovačkou potřeme vnitřní strany.

  • Do dýně urovnáme připravenou masovou směs.
  • Navrch položíme snítku rozmarýnu.
    Odříznutou "pokličku" přiklopíme zpět.
    Pokud nemáme rozmarýn čerstvý, směs poprášíme jednou zarovnanou čajovou lžičkou sušeného.


Upečení

Naplněnou dýni posadíme do pekáče.
Pokud je hodně šišatá, rozkrojíme jednu až dvě menší brambory a podle potřeby s nimi dýni podložíme, aby stála rovně.
Mírně posuneme pokličku, uděláme malou, tak třímilimetrovou mezeru, aby mohla unikat pára a dýně při pečení nepraskla.
Do pekáče k dýni nalijeme do výšky 2 až 3 centimetrů horkou vodu.

  • Dáme do rozehřáté trouby péct.
  • Po 30 minutách zvýšíme teplotu na 200 °C.
  • Dopečeme dalších 20 minut.

Zapečenou dýni s mletým masem podáváme teplou i studenou. 







TIP!  Pokud nám zbyde masová směs, můžeme ji zamrazit na příště. Nebo ji na pánvi podusíme a podáváme třeba s těstovinami, rýží nebo bramborem.

TIP!  V případě, že dáváme přednost pevnější náplni, po zpracování na pánvi a vychladnutí do masové směsi vmícháme 2 celá vejce a 2 až 3 polévkové lžíce strouhanky. 
Náplň bude po upečení méně drobivá, bude kompaktní jako sekaná.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Jéé to je super nápad podávat jako dortík :)))))) To se mi moc líbí, díky za recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, je to neskutečně dobrý :). V teplém i studeném stavu.

      Vymazat