Pečeno v kulaté formě s pantem o průměru 26 centimetrů.
Těsto
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 80 g cukru moučky
- 1 vejce
- 1/2 kypřicího prášku do pečiva
- nastrouhaná kůra z limetky nebo citronu
Tvarohová náplň
- 750 g tučného tvarohu (3 balíčky)
- 500 ml mléka
- 190 g zakysané smetany (1 kelímek)
- 150 g cukru krupice
- 3 žloutky a 1 celé vejce
- 3 čajové lžičky rumu
- 3 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 2 čajové lžičky šťávy z limetky nebo citronu
- 2 vanilkové cukry
- 1 sáček vanilkového pudingu (37 g)
Jak na to
- z uvedených ingrediencí zpracovat těsto, nechat v chladu odpočinout
- rozmíchat tvarohovou náplň
- formu vymazat máslem
- těsto rozválet a vyplnit s ním formu
- nalít tvarohovou náplň
- v troubě rozehřáté na 170 °C péct 10 minut, pak snížit teplotu na 150 °C
- dopéct cca 50 minut dozlatova
- v pootevřené vypnuté troubě ponechat ještě 30 minut dojít
.
.
Těsto
- Mouku a cukr moučku prosejeme do mísy. Vmícháme k nim prášek do pečiva a nastrouhanou kůrou z dobře omyté limetky.
Směs vysypeme na pracovní desku.
- Přidáme celé vajíčko a studené máslo nakrájené na kousky. Nejdříve máslo nožem do mouky rozkrajujeme na co nejdrobnější kousky.
Neustále ho nožem vracíme zpět na hromádku a krájíme.
Na závěr chladnými konečky prstů lehce prohněteme v kompaktní těsto.
Zpracování těsta nožem je na fotkách u Hraběnčiných řezů.
Nevadí, když v těstě zůstanou malé kousky másla.
- Těsto zabalíme do fólie a alespoň půl hodiny ho necháme v chladnu odpočinout. Klidně si ho připravíme den předem.
Tvarohová náplň
V míse rozmícháme tvarohy se zakysanou smetanou, cukrem, rumem, vanilkovým extraktem a šťávou z limetky.
Po jednom vmícháme žloutky.
Další přidáváme, až když je ten předchozí dokonale spojen s tvarohem.
V mléku rozmícháme pudingový prášek a vanilkové cukry.
Rozklepneme do něho celé vejce, prošleháme vidličkou.
Směs nalijeme do mísy k tvarohu.
Směs nalijeme do mísy k tvarohu.
Důkladně vše promícháme.
Příprava na pečení
Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.
Formu vymažeme kouskem studeného másla.
Příprava na pečení
Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.
Formu vymažeme kouskem studeného másla.
Utrhneme kus obalu, odloupneme s ním malý kousek másla a formu po celé ploše pomažeme.
Odpočinuté těsto rozválíme na kolo o průměru, který se rovná součtu průměru dna a 2x výšky formy.
Odpočinuté těsto rozválíme na kolo o průměru, který se rovná součtu průměru dna a 2x výšky formy.
Těsto pomocí válečku přeneseme do formy.
Uhladíme ho a jemně přitiskneme ke stěnám.
Těsto můžeme rozválet jen na průměr dna, pak bude mít tvarožník silnější spodní korpus a "nahaté" boky.
- Na těsto ve formě nalijeme tvarohovou náplň. Vložíme do rozehřáté trouby.
- Po 10 minutách snížíme teplotu na 150 °C. Pečeme ještě dalších 50 minut.
Kraje náplně budou pevné, ale střed tvarožníku se bude lehce třást.
Povrch upečeného tvarožníku může být zbarven dozlatova, mohou se na něm objevit hnědé "puchýřky".
- Troubu vypneme, pootevřeme dvířka a ještě 30 minut v ní necháme tvarožník zvolna chladnout. Dvířka zajistíme proti zavření třeba vařečkou.
Tvarožník vyndáme z trouby.
Před krájením ho necháme vychladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat