čtvrtek 1. listopadu 2012

Tvarožník

Tvarožník


Pečeno v kulaté formě s pantem o průměru 26 centimetrů.


Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 80 g cukru moučky
  • 1 vejce
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • nastrouhaná kůra z limetky nebo citronu


Tvarohová náplň

  • 750 g tučného tvarohu (3 balíčky)
  • 500 ml mléka
  • 190 g zakysané smetany (1 kelímek)
  • 150 g cukru krupice
  • 3 žloutky a 1 celé vejce
  • 3 čajové lžičky rumu
  • 3 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 čajové lžičky šťávy z limetky nebo citronu
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 sáček vanilkového pudingu (37 g) 


Jak na to

- z uvedených ingrediencí zpracovat těsto, nechat v chladu odpočinout
- rozmíchat tvarohovou náplň
- formu vymazat máslem
- těsto rozválet a vyplnit s ním formu
- nalít tvarohovou náplň
- v troubě rozehřáté na 170 °C péct
 10 minut, pak snížit teplotu na 150 °C
- dopéct cca 50 minut dozlatova 
- v pootevřené vypnuté troubě ponechat ještě 30 minut dojít
.

Těsto

  • Mouku a cukr moučku prosejeme do mísy.
  • Vmícháme k nim prášek do pečiva a nastrouhanou kůrou z dobře omyté limetky.
    Směs vysypeme na pracovní desku.

  • Přidáme celé vajíčko a studené máslo nakrájené na kousky.
  • Nejdříve máslo nožem do mouky rozkrajujeme na co nejdrobnější kousky.
    Neustále ho nožem vracíme zpět na hromádku a krájíme.
    Na závěr chladnými konečky prstů lehce prohněteme v kompaktní těsto.
    Zpracování těsta nožem je na fotkách u Hraběnčiných řezů.
    Nevadí, když v těstě zůstanou malé kousky másla.

  • Těsto zabalíme do fólie a alespoň půl hodiny ho necháme v chladnu odpočinout.
  • Klidně si ho připravíme den předem.


Tvarohová náplň

V míse rozmícháme tvarohy se zakysanou smetanou, cukrem, rumem, vanilkovým extraktem a šťávou z limetky.
Po jednom vmícháme žloutky.
Další přidáváme, až když je ten předchozí dokonale spojen s tvarohem.

V mléku rozmícháme pudingový prášek a vanilkové cukry.
Rozklepneme do něho celé vejce, prošleháme vidličkou.
Směs nalijeme do mísy k tvarohu.
Důkladně vše promícháme. 


Příprava na pečení

Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.

Formu vymažeme kouskem studeného másla. 
Utrhneme kus obalu, odloupneme s ním malý kousek másla a formu po celé ploše pomažeme.
Odpočinuté těsto rozválíme na kolo o průměru, který se rovná součtu průměru dna a 2x výšky formy.
Těsto pomocí válečku přeneseme do formy.
Uhladíme ho a jemně přitiskneme ke stěnám.
Těsto můžeme rozválet jen na průměr dna, pak bude mít tvarožník silnější spodní korpus a "nahaté" boky.


Pečení

  • Na těsto ve formě nalijeme tvarohovou náplň.
  • Vložíme do rozehřáté trouby.

  • Po 10 minutách snížíme teplotu na 150 °C.
  • Pečeme ještě dalších 50 minut.
    Kraje náplně budou pevné, ale střed tvarožníku se bude lehce třást.
    Povrch upečeného tvarožníku může být zbarven dozlatova, mohou se na něm objevit hnědé "puchýřky".

  • Troubu vypneme, pootevřeme dvířka a ještě 30 minut v ní necháme tvarožník zvolna chladnout.
  • Dvířka zajistíme proti zavření třeba vařečkou.
    Tvarožník vyndáme z trouby.
    Před krájením ho necháme vychladnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat