středa 12. listopadu 2014

Pikantní pečený lilek s česnekovozázvorovou pastou

Pikantní pečený lilek s česnekovozázvorovou pastou



Základ

  • 1 lilek (cca 300 g)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • vločky sušených chilli papriček
  • sůl


Česnekovozázvorová pasta

  • 40 g zázvoru
  • 4  stroužky česneku
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • 1 kávová lžička kmínu
  • 1/3 kávové lžičky mleté skořice
  • 1 - 2 polévkové lžíce zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu (nemusí být)


Jak na to  

- lilek rozpůlit, naříznout do mřížky, posypat solí, nechat vypotit
- setřít vodu, potřít olivovým olejem, posypat chilli vločkami
- dát do pekáče, do půlky výšky lilků zalít vodou, péct při 180 °C do zhnědnutí (30 - 40 minut)
- připravit pastu: na olivovém oleji orestovat zázvor a česnek, vmíchat kmín, skořici a citronovou šťávu
- přendat do misky, smíchat se 3 polévkovými lžícemi olivového oleje
- lilek servírovat s pastou, pokapat olivovým olejem, posypat vločkami chilli papriček
.

Příprava lilku

Lilek opláchneme a osušíme.
Podélně ho rozpůlíme.
Dužinu obou půlek opatrně nařežeme do mřížky.
Dáme pozor, abychom nenařízli slupku.

Lilky posypeme jednou vrchovatou čajovou lžičkou soli, odložíme je na talíř nebo prkýnko.
Po 20 až 30 minutách setřeme vypocenou vodu papírovou utěrkou nebo ubrouskem.
Lilek se takzvaně vypotí, s vodou ztratí i eventuální nahořklost.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Upečení lilku

Na každou půlku lilku rozetřeme jednu polévkovou lžíci olivového oleje.
Podle chuti je posypeme vločkami sušených chilli papriček.

  • Lilky položíme do pekáče řeznou stranou nahoru.
  • Nalijeme k nim vodu, hladina by měla sahat zhruba do půlky lilků.
  • Dáme péct.
  • Po 30 až 40 minutách bude lilek opečený dohněda, voda z pekáče bude pryč.
  • Částečně se odpaří, částečně ji nasaje lilek.


Česnekovozázvorová pasta

Zatímco se lilek peče, připravíme pastu.

  • Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
  • Zázvor oloupeme a najemno nastrouháme.
    Pomocí čajové lžičky jde slupka ze zázvoru odstranit velice snadno.

  • Na pánvi zahřejeme jednu polévkovou lžíci olivového oleje.
  • Přidáme zázvor a česnek, na mírném plameni promícháváme.
    Za 4 až 5 minut se začnou zbarvovat dozlatova.
    Vypneme.

  • Vmícháme kmín, mletou skořici a čerstvou šťávu z citronu.
  • Směs přendáme do misky.
    Smícháme ji se 3 polévkovými lžícemi olivového oleje.
    Kdo nemá rád celý kmín, dá drcený.


Servírování

Upečený lilek přendáme na talíř, přidáme k němu kopeček pasty a pokapeme ho olivovým olejem.
Podle chuti ještě posypeme vločkami chilli papriček.


TIP!  Do pasty můžeme vmíchat zakysanou smetanu nebo hustý jogurt. Tato kombinace je zvlášť vhodná pro toho, kdo česnek hůře snáší.







Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat