neděle 26. prosince 2021

Domácí vaječný likér

Vaječný koňak neboli ajrkoňak neboli vaječňák


  • 794 g kondenzovaného mléka - 2 ks plechovky slazeného nebo, pro méně sladkou variantu,1 ks slazeného a 1 ks neslazeného
  • 450 ml rumu
  • 6 žloutků
  • 2 polévkové lžíce vanilkového cukru 

 
Jak na to  

- žloutky v míse zasypat vanilkovým cukrem, asi 3 minuty šlehat ručně metličkou do pěny
- přidat kondenzované mléko, důkladně metličkou spojit
- nalít rum, opět dobře promíchat
- přelít do dobře uzavíratelných lahví, nechat v chladu rozležet
.

Avokádová pomazánka

Avokádová pomazánka


  • 250 g dužiny z avokáda (cca ze 2 kusů)
  • 100 g Lučiny nebo pomazánkového másla nebo tvarohu, ricotty...
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • k servírování: uvařené vejce, zelená petrželka, sladká mletá paprika...

 
Jak na to  

- vydlabat dužinu, zalít šťávou z citronu, vidličkou rozmačkat 
- přidat Lučinu/tvaroh/ricottu..., utřené stroužky česneku, sůl a pepř
- promíchat
.

středa 19. května 2021

Piškotové řezy s krémem ze šlehačky a Mascarpone

Nadýchané piškotové řezy s krémem ze šlehačky a Mascarpone


Pečeno v hlubokém plechu o rozměru 30 x 40 centimetrů.


Piškotové těsto světlé

  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice 
  • 5 vajec
  • 2 g kypřicího prášku do pečiva
  • sůl
  • rozkrojený citron na vymazání mísy na šlehání
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


Piškotové těsto tmavé

  • 150 g cukru krupice 
  • 135 g polohrubé mouky
  • 15 g kakaového prášku
  • 5 vajec
  • 2 g kypřicího prášku do pečiva
  • sůl
  • rozkrojený citron na vymazání mísy na šlehání
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


Krém ze šlehačky a Mascarpone

  • 500 ml šlehačky 33 a více procent
  • 250 g Mascarpone  
  • 3 - 4 polévkové lžíce cukru moučky 


Varianty k dozdobení

  • kakaový prášek
  • čokoláda
  • kokos
  • ořechy
  • ovoce


Jak na to  

- na světlý piškot ušlehat bílky s cukrem do pevného lesklého sněhu
- po částech krátce zašlehat žloutky, jemně spojit se směsí mouky a prášku do pečiva
- těsto rozetřít na vymazaný plech vyložený pečicím papírem
- při 180 °C péct 5 minut, snížit teplotu na 170 °C, dopéct ještě cca 8 minut
- stejně připravit a upéct tmavý piškot (část mouky nahradit kakaem)
- na krém ušlehat tuhou šlehačku, smíchat ji s Mascarpone a cukrem moučkou 
- na vychladlý tmavý piškotový plát natřít zhruba 3/4 krému, položit světlý plát, potřít zbytkem krému
.

pondělí 3. května 2021

Smažené závitky s vepřovým masem

Smažené závitky s vepřovým masem


Rozpis pro přípravu 16 až 18 závitků z kulatého rýžového papíru o průměru přibližně 20 centimetrů.


Základ

  • 150 ml piva nebo vody na namáčení
  • 16 až 18 ks rýžového papíru
  • olej na smažení
  • omáčky, dresinky, dipy.. 


Náplň

  • 500 g mletého vepřového masa, ideálně z plece
  • 250 g mrkve
  • 200 g vlasových rýžových nudlí
  • 80 g cibule
  • 80 g sušených hub
  • 4 stroužky česneku
  • 4 - 5 polévkových lžic ústřicové omáčky
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky 
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového nebo sezamového oleje
  • 2 čajová lžičky mletého koriandru
  • 2 vejce
  • 1 tenkostěnná paprika
  • zelená jarní cibulka
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na oleji na mírném plameni 5 minut promíchávat nakrájenou cibuli, přidat plátky česneku
- zvýšit teplotu, orestovat maso, osolit, opepřit
- nechat vyvařit vodu, vmíchat nastrouhanou mrkev, pár minut míchat, vypnout
- přidat pokrájené povařené houby a nudle a papriku
- ochutit mletým koriandrem, sójovou a ústřicovou omáčkou
- nechat mírně zchladit, vmíchat vejce a nakrájenou nať jarní cibulky
- rýžový papír navlhčit, nandat náplň, zabalit
- smažit okol 5 minut ve vyšší vrstvě oleje
.

neděle 11. dubna 2021

Slaný štrúdl se zelím a slaninou

Slaný štrúdl se zelím a slaninou


Základ

  • 400 g listového těsta
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce mléka
  • hrubozrnná sůl, kmín, mák, sezamová semínka. semínka slunečnice...


Na naplnění

  • 500 g kysaného zelí
  • 250 g krájeného tvrdého sýra, např. goudy, eidamu, ementálu...
  • 200 g krájené anglické slaniny
  • 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu
  • 3 polévkové lžíce nakládaných sušených krájených rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • mletý pepř


Jak na to  

- těsto rozdělit na 3 stejné díly, rozválet
- potřít protlakem nebo kečupem, posypat utřeným česnekem a mletým pepřem, poklást plátky sýra a slaniny
- urovnat vykapané zelí, posypat sekanými rajčaty, zabalit
- propíchat, potřít v mléce prošlehaným vajíčkem, posypat solí a semínky
- péct cca 20 minut při 200 °C
.

neděle 28. března 2021

Brokolice zapečená se smetanou

Brokolice zapečená se smetanou


  • 350 g brokolicových růžiček
  • 350 ml 35% smetany  
  • 150 g mozzarelly
  • 150 g parmazánu
  • 150 g anglické slaniny nebo tyrolského špeku nebo guanciale, nebo pancetty...
  • 80 g cibule
  • 30 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř


Jak na to  

- blanšírovat brokolicové růžičky, v cedníku je nechat okapat
- na suché pánvi orestovat pokrájenou slaninu, dát stranou na talířek
- z pánve v případě potřeby odebrat tuk, přidat máslo, restovat cibuli, přidat utřený česnek
- přilít smetanu, osolit, opepřit, vmíchat muškátový oříšek a podle chuti i jiné koření nebo bylinky
- povařit 3 minuty, vmíchat 1/3 nastrouhané mozzarelly, vypnout
- do smetany vmíchat opečenou slaninu a blanšírované brokolicové růžičky
- posypat zbylými 2/3 mozzarelly a nastrouhaným parmazánem 
- zapéct dozlatova pod grilem nebo v rozpálené troubě
.

pondělí 15. února 2021

Tvarohové řezy Míša

 Tvarohové řezy Míša


Rozpis pro hluboký plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.


Kakaový piškotový korpus

  • 120 g polohrubé mouky nebo hladké mouky (6 polévkových lžic)
  • 120 g cukru krupice (6 polévkových lžic)
  • 25 g kakaa (2 - 3 polévkové lžíce)
  • 4 vejce
  • 2 g kypřicího prášku do pečiva (1 čajová lžička)
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • rozpůlený citron na vymazání mísy na šlehání bílků
  • 1 polévková lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


Tvarohová náplň

  • 500 g tučného tvarohu
  • 250 g másla 
  • 200 g cukru moučky (8 vrchovatých polévkových lžic)
  • 60 g 15% zakysané smetany
  • 2 - 4 polévkové lžíce rumu
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu


Poleva

  • 200 g dobré hořké čokolády
  • 180 g 33% smetany


Jak na to  

- z bílků ušlehat pevný sníh
- šlehačem utřít žloutky s cukrem do husté pěny, přidat olej, vmíchat jednu polovinu mouky rozmíchanou s práškem do pečiva a kakaem
- po částech vařečkou nebo stěrkou lehce vmíchat třetinu sněhu, pak půlku ze zbytku mouky, druhou třetinu sněhu, zbytek mouky a nakonec zbytek sněhu
- rozetřít na vymazaný a vysypaný plech 
- péct 15 minut při 180 °C, nechat vychladnout
- prošlehat ingredience na náplň, natřít na vychladlý korpus
- smetanu přivést k varu, vypnout, nalít na rozlámanou čokoládu, promíchat
- vlažnou polevu rozetřít na náplň, ev. posypat strouhaným kokosem nebo oříšky, dát do chladna ztuhnout
.

pátek 12. února 2021

Hamburská vepřová kýta

Hamburská vepřová kýta
 

  • 1500 g vepřové kýty
  • 1000 ml vývaru nebo vody
  • 350 ml 33% smetany
  • 250 ml bílého vína
  • 250 g šunky vcelku
  • 200 g kyselých okurek
  • 150 g cibule
  • 100 g slaniny
  • 80 g másla (30 + 30 + 20)
  • 50 g hladké mouky
  • 90 g mrkve, 90 g celeru, 90 g petržele
  • 40 g plnotučné hořčice
  • 8 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 2 bobkové listy, 8 kuliček celého pepře, 4 kuličky nového koření
  • 1/2 kávové lžičky tymiánu
  • citron
  • sůl


Jak na to  

- kýtu prošpikovat okurkou, mrkví, slaninou a šunkou, svázat, orestovat, odložit
- kořenovou zeleninu, slaninu a cibuli nakrájet na kostičky
- zesklovatět slaninu, přidat cibuli, pak kořenovou zeleninu, bobkový list, pepř a nové koření, orestovat 
- na zeleninu posadit opečenou kýtu, přidat půlku oloupaného citronu, podlít do půlky masa vývarem, pekáč/pánev zakrýt
- péct 10 minut při 180 °C, pak při160 °C doměkka, na závěr 15 minut bez zakrytí při 180 °C
- maso zabalit, odložit
- zeleninu s výpekem stáhnout do hrnce, dát na sporák, vmíchat hořčici, po chvilce zalít vínem, 5 minut povařit
- ve smetaně rozmíchat mouku, vlít do základu, podle potřeby přilít vývar, 20 minut provařit, propasírovat
- omáčku dochutit, vmíchat malý kousek studeného másla
- proužky šunky a okurek lehce orestovat na másle, vmíchat do omáčky nebo je přidávat na porce na talíři 
.

sobota 6. února 2021

Sněhové pusinky

Sněhové pusinky


  • 120 g cukru krupice
  • 2 bílky pokojové teploty (60 - 65 g) 
  • rozpůlený citron
  • sůl
  • gelová barva pro obarvení


Jak na to  

- bílky pokojové teploty dát do mísy od robota vytřené rozpůleným citronem, přidat pár zrnek soli
- začít šlehat na nižší otáčky, postupně, po lžících a s intervaly přidávat cukr
- došlehat dotuha
- před vypnutím ev. vmíchat gelovou barvu pro obarvení
- sázet nebo stříkat různé tvary na plech vyložený pečicím papírem
- dát do trouby, prvních 10 minut péct při 110 °C
- snížit teplotu na 70 °C, sušit 2 až 3 hodiny, občas troubu na chvilku pootevřít pro vyvětrání páry
- hotové pusinky nechat ve vypnuté pootevřené troubě vychladnout
- skladovat ve vzduchotěsné nádobě

neděle 17. ledna 2021

Polévka z bílých fazolí

Polévka z velkých bílých fazolí

Fazole nutno den předem namočit a následně hodinu a půl až dvě vařit.


  • 1500 ml kuřecího vývaru
  • 450 g velkých bílých fazolí
  • 125 ml 30 - 33% smetany
  • 70 g cibule (1 střední)
  • 30 g hladké mouky
  • 15 g másla
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • sušená nakládaná rajčata, petrželka, opečené krutonky, parmazán, smetana... dle chuti k servírování


Jak na to  

- fazole zalít vodou, po několika hodinách doplnit vodu, vařit do měkka, osolit
- na oleji a másle orestovat cibuli, přidat česnek a mouku, usmažit jíšku
- zalít vývarem, 15 minut povařit
- přidat scezené fazole, 5 minut povařit
- přidat utřený česnek, rozmixovat
- dochutit, vmíchat smetanu, přivést k varu, vypnout
.

čtvrtek 14. ledna 2021

Křenová omáčka

Křenová omáčka


Základ

  • 1200 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml 30 - 33% smetany
  • 100 g nastrouhaného křenu
  • 15 g másla
  • 1 žloutek (nemusí být)
  • sůl, cukr, šťáva z citronu


Cibulová jíška

  • 120 g cibule
  • 80 g másla
  • 70 g hladké mouky


Jak na to  

- na másle lehce orestovat cibuli, vmíchat mouku, usmažit jíšku
- přilít vlažný vývar, 100 ml smetany a čtvrtinu nastrouhaného křenu, osolit
- povařit 20 minut
- vmíchat polovinu křenu, ještě 2 minuty povařit, scedit
- vmíchat smetanu se žloutkem, sůl, cukr a šťávu z citronu
- přivést k varu, vypnout
- vmíchat studené máslo a zbytek křenu, dochutit

středa 13. ledna 2021

Hovězí s brokolicí

Hovězí s ústřicovou omáčkou a blanšírovanou brokolicí


Základ

  • 1000 g hovězího masa (libové přední nebo zadní)
  • 600  - 700 ml vývaru
  • 500 g brokolicových růžiček
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 3 čajové lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 2 - 3 čajové lžičky sezamového semínka
  • sůl, pepř


Ústřicová omáčka

  • 100 ml ústřicové omáčky
  • 80 - 100 ml vývaru
  • 2 čajové lžičky cukru třtinového nebo klasického
  • 2 čajové lžičky kukuřičného nebo bramborového škrobu
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce sezamového nebo slunečnicového oleje
  • mletý pepř


Jak na to  

- maso nakrájet na větší proužky, orestovat dohněda
- vmíchat zázvor a česnek, promíchat, přidat sůl a pepř
- podlít vývarem, zakryté dusit doměkka
- blanšírovat růžičky brokolice, smíchat ingredience na omáčku
- k masu přilít omáčku a vmíchat brokolici
- posypat sezamovými semínky

úterý 5. ledna 2021

Pomazánka z uzeného lososa

Pomazánka z uzeného lososa


  • 200 g Mascarpone nebo Lučiny (může být i bylinková)
  • 180 g uzeného lososa
  • 80 g 15% zakysané smetany (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 50 g šalotky nebo cibule
  • šťáva z citronu
  • sůl, mletý pepř
  • čerstvé bylinky, např. kopr, petrželka, pažitka - nemusí být

 

Jak na to  

- lososa bez kůže rozmačkat s Mascarpone nebo Lučinou
- přidat nadrobno nakrájenou šalotku
- vmíchat sůl, pepř, zakysanou smetanu a čerstvou šťávu z citronu
- ev. přidat najemno nasekaný kopr, pažitku, petrželku...
.

úterý 17. listopadu 2020

Oreo cheesecake

Oreo cheesecake

Cheesecake musí pomalu a důkladně chladnout, proto ho upečeme den před plánovaným podáváním.


Rozpis pro kulatou formu s otvíracím pantem o průměru 23 až 24 centimetrů.


Sušenkový korpus

  • 280 g oblíbených sušenek, např. Bebe, Lotus, Esíčka, Club...
  • 140 g másla
  • malý kousek studeného másla na vymazání formy 


Sýrová náplň

  • 700 g Lučiny se smetanou bez příchutě
  • 300 g cukru moučky
  • 200 g 15% zakysané smetany
  • 8 ks Oreo sušenek
  • 3 celá vejce a 1 žloutek
  • 2 polévkové lžíce čerstvé šťávy z pomeranče
  • 2 polévkové lžíce pomerančové kůry
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • cca 1 cm vanilkové pasty nebo 1 - 2 čajové lžičky vanilkového extraktu


Na zdobení

  • 100 g bílé čokolády
  • 70 ml 33% smetany (50 +20)
  • 25 g tmavé čokolády (může být i na vaření)
  • 15 g másla
  • 6 - 12 ks Oreo sušenek


Jak na to  

- rozdrcené sušenky pro korpus smíchat s rozpuštěným máslem, upěchovat do formy
- 10 minut péct při 180 °C, nechat vychladnout
- Lučinu smíchat s cukrem moučkou, solí, vanilkovým extraktem, šťávou a kůrou z citronu a zakysanou smetanou
- po jednom zapracovat vejce
- vmíchat na kousky rozkrájené sušenky Oreo, nalít na vychladlý korpus
- péct 5 minut při 180 °C a 40 minut při 150 °C
- vypnout, po 15 minutách pootevřít dvířka, nechat 2 až 3 hodiny chladnout v troubě
- nechat stát na lince do úplného vychladnutí, dát na několik hodin do lednice
- vyndat z lednice a dozdobit čokoládovou polevou a Oreo sušenkami
.

neděle 15. listopadu 2020

Butter chicken

Máslové kuře neboli Butter Chicken neboli Murg Makhani

Maso se předem několik hodin marinuje, ideálně přes noc.


Základ

  • 1300 - 1400 g prsních nebo stehenních řízků
  • 300 ml kuřecího vývaru nebo vody
  • 200 g 33% smetany
  • 25 g másla
  • 3 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • smetana, mleté mandle a čerstvý koriandr - nemusí být


Marináda

  • 200 g hustého smetanového bílého jogurtu
  • 45 g jemně nastrouhaného zázvoru (2 polévkové lžíce)
  • 40 g česneku (4 velké)
  • 12 g čerstvé citronové šťávy (2 polévkové lžíce)
  • 10 g soli (1 čajová lžička)
  • 8 g Garam Masala koření (4 čajové lžičky)
  • 6 g kurkumy (2 čajové lžičky)
  • 1 g římského kmínu (1/2 čajové lžičky)
  • špetka kajenského pepře (nemusí být)


Omáčka

  • 600 g pasírovaných rajčat - passata
  • 80 g rajčatového protlaku (2 polévkové lžíce)
  • 40 g másla 
  • 20 g cukru (1 polévkové lžíce)
  • 8 ks kardamomu
  • 3 čajové lžičky Garam Masala
  • 3 čajové lžičky kurkumy
  • 3 větší stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky zázvoru
  • 2 čajové lžičky citronové šťávy
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 4cm kousek celé skořice


Jak na to  

- z uvedených ingrediencí připravit marinádu, naložit nakrájené maso
- na oleji nebo ghí orestovat naložené kousky masa, odložit stranou
- v pánvi po restování rozpustit máslo a olej, prohřát utřený česnek, nastrouhaný zázvor, celou skořici, kardamom, Garam Masala koření a kurkumu
- přidat cukr a protlak, orestovat
- přilít pasírovaná rajčata a šťávu z citronu, okolo 8 minut povařit
- míchat, směs zhoustne
- vložit osmažené kousky kuřete, zředit vývarem nebo vodou, 8 minut povařit do měkka
- dochutit, přilít smetanu, přivést k varu, vypnout
- vmíchat kousek studeného másla
 

sobota 14. listopadu 2020

Podmáslový chléb

Podmáslový chléb


Upečený chleba váží přibližně 850 gramů.


Základ

  • 450 g podmáslí
  • 300 g hladké pšeničné mouky 00
  • 200 g žitné chlebové mouky
  • 13 g octa
  • plus mouka na podsypávání


Kvásek

  • 15 g droždí
  • 1 čajová lžička hladké mouky
  • 1 kávová lžička cukru krupice
  • 1 polévková lžíce vlažné vody


Směs koření

  • 15 g soli
  • 3 g celého kmínu
  • 1 kávová lžička drceného kmínu
  • 1 kávová lžička drceného koriandru
  • 1 kávová lžička celého anýzu
  • 1 kávová lžička celého fenyklu


Jak na to  

- do malého hrnku dát vodu, vmíchat mouku, cukr a droždí, nechat vzejít kvásek
- proseté mouky smíchat se solí a kořením, přidat podmáslí, ocet a kvásek
- okolo 8 minut hníst v robotu, přendat na prkýnko, poprášit moukou, zakrýt utěrkou
- po cca 50 minutách zpracovat bochánek, posadit ho do pomoučněné ošatky
- nechat cca 80 minut kynout
- vyklopit na rozpálený plech, naříznout, dát do rozehřáté trouby
- péct 10 minut na 250 °C, stáhnout na 225 °C, po dalších 10 minutách na 190 °C
- péct ještě cca 15 minut, celkem tedy 35 až 40 minut dozlatova
- upečený chleba nechat na mřížce vychladnout
 

pondělí 22. června 2020

Vepřové závitky

Vepřové závitky


Základ

  • 1000 g vepřové pečeně
  • 200 g cibule
  • 40 g slaniny nebo špeku bez kůže
  • 8 polévkových lžic slunečnicového oleje nebo sádla
  • sůl, pepř



Náplň

  • 200 g krájené šunky nebo burgundské kýty nebo anglické slaniny...
  • 60 g slaniny nebo špeku bez kůže
  • 3 - 4 ks kyselé okurky
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 1 menší cibule
  • hořčice plnotučná nebo dijonská
  • sladká mletá paprika
  • sůl


Sos

  • 40 g másla
  • 1 čajová lžička hladké mouky


Jak na to  

- plátky masa rozklepat, osolit, opepřit
- potřít hořčicí, položit plátek šunky
- ke kraji položit 1/4 uvařeného vejce, kousek cibule, okurky a slaniny
- vejce poprášit mletou paprikou
- pevně zabalit, orestovat do hněda
- kostičky cibule smažit 5 minut na mírném plameni, přisypat kostičky slaniny a ještě 10 minut promíchávat
- do hrnce na cibuli se slaninou urovnat závitky, zalít vodou s povoleným výpekem
- zakryté dusit na mírném plameni do měkka
sos zahustit kouskem másla obaleným v mouce
.

pátek 19. června 2020

Kuřecí roláda plněná vaječnou směsí se sýrem

Kuřecí roláda plněná vaječnou směsí se sýrem, pečená ve formě na srnčí hřbet


Pečeno ve formě na srnčí hřbet o rozměrech 10 x 30 centimetrů.


Základ

  • 1000 g kuřecích prsních nebo stehenních řízků 
  • 250 g na tenké plátky pokrájené anglické slaniny
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 1 čajová lžička slunečnicového nebo olivového oleje nebo másla nebo sádla na vymazání formy


Náplň


  • 100 g sýru čedar vcelku nebo jiný tvrdý
  • 60 g sterilované kapie
  • 60 g sterilovaného hrášku
  • 20 g másla nebo 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 5 vajec
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 1 zarovnaná čajová lžička soli
  • pepř


Sos

  • 30 g másla
  • 10 g hladké mouky
  • sůl, pepř


    Jak na to  

    - vymazanou formu na srnčí hřbet vyložit plátky anglické slaniny
    - na anglickou položit plátky lehce naklepaných kuřecích řízků
    - opepřit, potřít hořčicí a utřeným česnekem, naplnit, zabalit
    - do pekáče posadit formu, vedle nasypat plátky cibule
    - péct nezakryté 20 minut při 200 °C, vyklopit z formy
    - podlít 200 ml horké vody, vrátit do trouby
    - stáhnout teplotu na 150 °C, péct cca 35 minut, polévat výpekem
    - sos zahustit kouskem másla obaleným v mouce
    .

    úterý 28. dubna 2020

    Peposo - hovězí pečené na pepři

    Peposo neboli hovězí pečené na pepři a červeném víně


    • 750 g hovězí plece nebo krku  (může být i kližka, oháňka, masitá žebra, líčka)
    • 500 - 700 ml červeného vína (ideálně Chianti)
    • 50 g rajčatového protlaku
    • 10 stroužků česneku
    • 10 g soli (1 čajová lžička)
    • 10 kuliček celého pepře
    • 5 g mletého pepře (1 polévková lžíce)
    • 2 bobkové listy
    • 1 čajová lžička rozmarýnu nebo pár snítek čerstvého
    • snítka šalvěje - nemusí být


    Jak na to  

    - kusy masa obalit ve směsi česneku a protlaku
    - poté obalit ve směsi soli, pepře a rozmarýnu, naskládat na dno hrnce
    - přidat celý pepř, stroužky česneku, bobkové listy, ev. snítky rozmarýnu a lístky šalvěje 
    - zalít vínem, zakryté dusit několik hodin na velice mírném plameni
    - maso vyndat z hrnce, omáčku povařit do zhoustnutí, odstraňovat tuk
    - podávat natrhané na opečeném toastu nebo vcelku s bramborovou kaší
    .

    sobota 25. dubna 2020

    Toastový chléb

    Toastový bílý chléb


    Pečeno v chlebíčkové formě o rozměru 30 x 11 x 7 centimetrů.

    • 500 g hladké mouky
    • 300 ml mléka nebo 12% smetany
    • 30 g másla
    • 20 g droždí
    • 10 g soli (1 čajová lžička)
    • 1 kávová lžička cukru krupice
    • vejce, mléko nebo voda na potření
    • kousek másla na vytření formy


    Jak na to  

    - zlehka rozpustit máslo, odstavit
    - ve vlažném mléce rozmíchat cukr, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
    - zpracovat těsto, dát na cca 50 minut kynout
    - nakynuté těsto zpracovat, vytvarovat, dát do vymazané formy, nechat opět cca 45 minut kynout
    - před pečením ev. potřít
    - péct při 220 °C 10 minut, stáhnout teplotu na 190 °C a dopéct 25 - 30 minut dozlatova 
    .

    středa 22. dubna 2020

    Okurková omáčka

    Okurková omáčka s vařeným hovězím masem


    Okurková omáčka

    • 750 ml vývaru nebo vody
    • 200 g kyselých nakládaných okurek
    • 200 g 12% smetany
    • 85 g másla (50 na jíšku + 20 na okurky + 15 do omáčky)
    • 80 g cibule
    • 50 g hladké mouky 
    • 1 polévková lžíce oleje
    • 1 čajová lžička cukru
    • 1 čajová lžička octa
    • sůl, ocet, cukr - na dochucení


    Maso a vývar

    • 800 g hovězího krku nebo plece nebo kýty
    • 100 g cibule (1 střední)
    • 90 g mrkve (jedna větší)
    • 90 g celeru
    • 10 g soli (1 čajová vrchovatá lžička)
    • 2 bobkové listy, 8 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření


    Jak na to  

    - dát vařit mrkev a celer s cibulí, bobkovým listem, solí, celým pepřem a novým kořením
    - do vroucí vody vložit maso, uvařit do měkka
    - na másle a oleji usmažit cibulovou jíšku, přidat cukr a ocet, zalít vývarem nebo vodou
    - 25 minut povařit, scedit
    - do omáčky vmíchat smetanu a orestované nudličky kyselých okurek
    - dochutit, přivést k varu, vypnout
    - vmíchat kousek studeného másla
    .

    pondělí 20. dubna 2020

    Vepřová směs na kari a hořčici

    Vepřová směs na kari a hořčici


    • 1300 g vepřové plece nebo kýty
    • 670 g sterilizovaného leča (1 sklenice)
    • 300 ml vývaru nebo vody
    • 150 g cibule
    • 70 g plnotučné hořčice (3 polévkové lžíce)
    • 50 g silnostěnné papriky
    • 50 g sádla
    • 5 g kari koření (1 polévková lžíce)
    • 4 větší stroužky česneku
    • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
    • sůl, kmín, pepř


    Jak na to  

    - na sádle osmažit cibuli, nasypat nakrájené maso, krátce orestovat do hněda, přidat česnek
    - vmíchat sůl, pepř, kmín a kari koření
    - přilít sójovou omáčku, vmíchat hořčici, pár vteřin restovat
    - podlít 150 ml vody/vývaru, okolo 20 minut dusit doměkka
    - přidat zeleninové lečo a 150 ml vody/vývaru
    - povařit do zhoustnutí, vmíchat nakrájenou papriku
    .

    čtvrtek 16. dubna 2020

    Vepřová krkovice pečená s bramborem a zelím

    Vepřová krkovice pečená s bramborem a zelím


    • 1000 g vepřové krkovice 
    • 1000 g brambor
    • 1000 g kysaného zelí
    • 300 g cibule
    • 70 g sádla (40 pod maso + 25 pod zelí + 5 na vymazání) nebo oleje
    • 10 g hladké mouky
    • ocet, cukr
    • sůl, kmín


    Jak na to  

    - na sádle jemně osmažit cibuli, přidat maso nakrájené na kostky, krátce orestovat do hněda
    - osolit, okmínovat, odložit
    - na sádle orestovat cibuli, zaprášit moukou, po chvilce přidat zelí, ochutit, minutu povařit
    - maso smíchat se zelím, přidat 100 ml vody s výpekem z pánve po restování masa
    - oloupané brambory pokrájet na plátky, rozložit do vymazaného pekáče, osolit, okmínovat
    - urovnat maso se zelím, zakrýt
    - péct cca 80 minut při 170°C do změknutí masa a brambor
    - odkrýt, zvýšit teplotu, dopéct dozlatova
    .

    úterý 14. dubna 2020

    Sněhový máslový krém

    Sněhový máslový krém neboli Swiss meringue buttercream


    Množství na naplnění a ozdobení jednoho dortového korpusu o průměru 23 centimetrů.
    Je fajn mít po ruce teploměr!

    • 300 g másla
    • 180 g cukru krupice
    • 110 g bílků (cca ze čtyř vajec velikosti M nebo tří velikosti L)
    • citron na vymazání mísy
    • sůl
    • gelové barvy pro eventuální obarvení


    Jak na to  

    - rozkrájet máslo, nechat v pokojové teplotě povolit
    - bílky s cukrem a solí promíchávat metličkou ve vodní lázni do dosažení teploty 69 °C, odstavit
    - ušlehat pevný lesklý sníh
    - šleháním spojit sníh s kostičkami másla
    .

    pondělí 13. dubna 2020

    Koláč z litého kynutého těsta

    Kynutý koláč z jednoduchého litého těsta


    Rozpis pro hluboký plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.


    Těsto

    • 400 g hladké nebo polohrubé mouky
    • 400 ml mléka
    • 140 g cukru krupice
    • 100 g másla nebo Hery
    • 22 g droždí (půl kostky) 
    • 1 žloutek
    • 1 čajová lžička citronové kůry
    • 1 čajová lžička soli (6 g)


    Drobenka

    • 140 g hrubé nebo polohrubé mouky
    • 70 g másla
    • 70 g cukru krupice


    Náplň

    • ovoce čerstvé, kompotované, mrazené
    • tvaroh, marmeláda, povidla, mák...
    • podle potřeby cukr, vanilkový cukr, skořice 


    Jak na to  

    - rozpustit máslo, odstavit
    - ve vlažném mléce rozmíchat lžičku mouky a cukru, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
    - mouku smíchat se solí, cukrem a citronovou kůrou
    - přidat za stálého prošlehávání kvásek, žloutek a tuk
    - nechat cca hodinu kynout
    - těsto vylít na plech, rozetřít, nechat ještě 15 - 20 minut kynout
    - urovnat ovoce, posypat drobenkou
    - péct při 180 °C zhruba 30 minut dozlatova
    .

    středa 8. dubna 2020

    Cibulový quiche se žampiony a špenátem

    Cibulový qiuche se žampiony a špenátem


    Pečeno v kulaté formě o průměru 24 centimetrů.


    Křehké těsto

    • 200 g hladké mouky ideální je s menším obsahem lepku
    • 100 g studeného másla
    • 8 g soli (1 čajová lžička)
    • 3 - 4 polévkové lžíce studené vody
    • 1 žloutek


    Náplň

    • 300 g 15% zakysané smetany
    • 250 g cibule
    • 40 g másla
    • 4 stroužky česneku
    • 3 větší vejce
    • 1 ks 425ml konzervy plátkovaných žampionů
    • 1 čajová lžička kurkumy
    • sůl, mletý pepř


    Na posypání

    • 100 g mrazených špenátových listů
    • 70 g tvrdého sýra

    Pro předpečení korpusu ještě budeme potřebovat přibližně 3 hrsti suchého neuvařeného hrachu nebo fazolí na zatížení těsta, aby se nevyboulilo.


    Jak na to  

    - smíchat mouku se solí, zpracovat se studeným máslem na sypkou drobenku
    - rychle smíchat se žloutkem a studenou vodou, jemně promnout a zmáčknout do koule
    - nechat v lednici odležet
    - cibuli rozkrájet, oddělit plátky, na másle na mírném plameni 20 - 25 minut restovat
    - těsto rozválet, upravit do formy, propíchat vidličkou, zatížit luštěninami na pečicím papíře
    - předpéct při 190 °C 12 - 15 minut
    - smíchat suroviny na náplň, použít do ní půlku orestované cibule
    - náplň nalít na předpečený korpus, vmáčknout hromádky špenátu, posypat druhou půlkou orestované cibule a strouhaným sýrem
    - péct 30 - 35 minut při 180 °C dozlatova
    .

    úterý 7. dubna 2020

    Rychlý jogurtový ovocný koláč

    Rychlý jogurtový ovocný koláč


    Rozpis je na kulatou koláčovou formu o průměru 24 centimetrů.
    Rozpis pro upečení na velkém plechu o rozměru 30 x 40 je zde Borůvkový koláč.


    Těsto

    • 200 g smetanového bílého jogurtu (1 kelímek)
    • 180 g polohrubé mouky (1 kelímek)
    • 80 g cukru krupice (1/2 kelímku)
    • 70 g rozpuštěného másla nebo Hery nebo slunečnicového oleje (1/2 kelímku)
    • 1 vejce
    • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva (6 g)
    • 1/2 polévkové lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


    Drobenka

    • 80 g polohrubé mouky (necelá půlka kelímku)
    • 40 g cukru krupice (1/4 kelímku)
    • 40 g nerozpuštěného másla nebo Hery nebo slunečnicového oleje (1/4 kelímku)


    Ovoce

    • čerstvé
    • mrazené
    • kompotované


    Jak na to  

    - ovoce omýt a osušit, velké kusy pokrájet, kompotované scedit, mrazené nechat povolit
    - na drobenku prsty promačkat mouku s cukrem a máslem
    - na těsto smíchat mouku, prášek do pečiva, cukr, jogurt, vejce a zchladlé máslo
    - těsto rozetřít do formy, urovnat ovoce, posypat drobenkou
    - péct 20 - 25 minut při 180 °C
    .

    neděle 5. dubna 2020

    Veka

    Veka chlebíčková


    • 500 g hladké mouky
    • 250 ml mléka
    • 20 g slunečnicového oleje (3 polévkové lžíce)
    • 15 g droždí 
    • 15 g cukru
    • 10 g soli 
    • 1 vejce na potření - nemusí být


    Jak na to  

    smíchat mouku se solí, udělat důlek, nalít vlažné mléko
    - do mléka vmíchat cukr a rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
    - přilít olej, důkladně zpracovat těsto, nechat 45 minut kynout
    - rozválet nakynuté těsto, smotat veku, zakrýt, nechat 15 až 20 minut kynout
    - potřít teplou vodou nebo rozšlehaným vejcem, dát do rozehřáté trouby 
    - péct okolo 30 minut při 180 °C
    .

    sobota 4. dubna 2020

    Rohlíky sádlové ze sušeného droždí

    Rohlíky sádlové ze sušeného droždí


    Rozpis na 10 kusů rohlíků.

    • 500 g hladké mouky
    • 300 ml vlažné vody
    • 60 g sádla
    • 10 g soli (1 vrchovatá čajová lžička)
    • 7 g instantního neboli sušeného droždí (1 sáček)
    • hrubozrnná sůl, kmín, mák, slunečnicová nebo sezamová semínka...


    Jak na to  

    smíchat mouku se solí a droždím, přidat vlažnou vodu a sádlo
    - důkladně zpracovat těsto, nechat 80 - 90 minut kynout
    - rozdělit na 10 stejných dílů, zpracovat do koulí, zakrýt, nechat 10 minut kynout
    - vytvarovat rohlíky, zakrýt, nechat 15 minut kynout
    - potřít teplou vodou, posypat, dát do rozpálené trouby 
    - péct 12 - 15 minut při 225 °C
    .