Smažené závitky s vepřovým masem
Rozpis pro přípravu 16 až 18 závitků z kulatého rýžového papíru o průměru přibližně 20 centimetrů.
Základ
- 150 ml piva nebo vody na namáčení
- 16 až 18 ks rýžového papíru
- olej na smažení
- omáčky, dresinky, dipy..
Náplň
- 500 g mletého vepřového masa, ideálně z plece
- 250 g mrkve
- 200 g vlasových rýžových nudlí
- 80 g cibule
- 80 g sušených hub
- 4 stroužky česneku
- 4 - 5 polévkových lžic ústřicové omáčky
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 2 polévkové lžíce slunečnicového nebo sezamového oleje
- 2 čajová lžičky mletého koriandru
- 2 vejce
- 1 tenkostěnná paprika
- zelená jarní cibulka
- sůl, pepř
Jak na to
- na oleji na mírném plameni 5 minut promíchávat nakrájenou cibuli, přidat plátky česneku
- na oleji na mírném plameni 5 minut promíchávat nakrájenou cibuli, přidat plátky česneku
- zvýšit teplotu, orestovat maso, osolit, opepřit
- nechat vyvařit vodu, vmíchat nastrouhanou mrkev, pár minut míchat, vypnout
- přidat pokrájené povařené houby a nudle a papriku
- ochutit mletým koriandrem, sójovou a ústřicovou omáčkou
- nechat mírně zchladit, vmíchat vejce a nakrájenou nať jarní cibulky
- rýžový papír navlhčit, nandat náplň, zabalit
- smažit okol 5 minut ve vyšší vrstvě oleje
.
Příprava sušených hub
Houby nasypeme do misky.
Zalijeme je vlažnou vodou a necháme 20 až 30 minut máčet.
Změklé houby i s vodou přendáme do menšího hrnce.
Pokud jsou ve vodě po namáčení menší nečistoty jako jsou například zbytky jehličí a větviček, houby scedíme, propláchneme a zalijeme čistou vodou.
Na mírném plameni je 3 až 5 minut povaříme.
Scedíme je, lehce z nich vymačkáme vodu a pokrájíme je na proužky.
V případě, že chceme mít závitky laděné do intenzivní houbové chuti, scezenou vodu odložíme stranou a jednu až dvě lžíce později vmícháme do masové směsi.
Pro případ, že uvítáme jen malý dotek houbové vůně, můžeme je před nakrájením ještě propláchnout vodou a důkladně vyždímat.
Příprava rýžových nudlí
Pokud se neliší návod na obalu nudlí, připravíme je takto:
- Nudle dáme do misky, zalijeme je vlažnou vodou. Po zhruba 4 minutách scedíme.
- Do hrnce dáme vařit zhruba 2 litry vody. Pokrájené nudle vhodíme do vroucí vody.
Pokrájíme je na přibližně čtyřcentimetrové kousky.
Nebo je před namočením nalámeme.
Čtyři minuty je povaříme.
Scedíme je a propláchneme pod tekoucí studenou vodou.
Příprava
Vepřové maso nameleme.
Mrkev oškrábeme a nastrouháme nahrubo.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Papriku opláchneme, zbavíme jadřince a pokrájíme ji na tenké malé proužky.
Asi deseticentimetrový kousek natě jarní cibulky pokrájíme na kolečka nebo proužky.
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky.
Orestování cibule, česneku, masa a mrkve
- Na pánvi rozehřejeme dvě polévkové lžíce oleje. Nasypeme cibuli, okolo 5 minut ji na mírném plameni promícháváme.
Přidáme plátky česneku, minutu ho necháme rozvonět.
- Zvýšíme teplou. K cibuli a česneku přidáme namleté maso.
Osolíme ho jednou čajovou lžičkou soli a podle chuti přidáme i mletý pepř.
Zprudka za častého promíchávání restujeme.
Za zhruba 8 minut se vyvaří voda, kterou maso pustilo, maso ze začne opékat.
Ještě minutu dvě mícháme.
- K masu vmícháme nastrouhanou mrkev Okolo 3 minut promícháváme.
Vypneme.
Příprava směsi na plnění
Do směsi v pánvi přidáme pokrájené houby, papriku a vlasové rýžové nudle.
Ochutíme sójovou a ústřicovou omáčkou a pro dosažení silnější houbové chuti i jednou až dvěma lžícemi vody vývaru z hub, který máme pro tento případ odložený.
Důkladně vmícháme mletý koriandr a v hrnku lehce prošlehaná vejce.
Ochutnáme.
Podle potřeby doladíme sójovou nebo ústřicovou omáčkou nebo dalším česnekem.
Na závěr do směsi jemně vmícháme pokrájenou nať jarní cibulky.
Naplněné závitků
- Do kulaté misky, hrnce nebo pánvičky nalejeme pivo nebo vodu. Průměr by měl být o fous větší než jsou kola rýžového papíru.
V případě máčení v pivu budou mít závitky po osmažení lehký karamelový nádech.
- Rýžový papír smočíme na pár vteřin do piva. Stačí jen dvakrát protáhnout, papír změkne.
Umístíme ho na pracovní desku, ideálně na dřevěné prkýnko.
- Do spodní třetiny urovnáme necelé dvě lžíce masové směsi. Jednou zarolujeme tak, aby byla náplň schovaná.
Směrem ke středu přehneme levou i pravou stranu papíru a směrem od sebe závitek srolujeme.
Smažení závitků
V hlubším hrnku nebo pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje.
Závitky smažíme okolo 5 minut dozlatova.
Vyndáváme je kuchyňskými kleštěmi nebo dvěma vidličkami, nad hrncem necháme okapat olej.
Na chvilku je položíme na papírovou utěrku, aby nebyly příliš mastné.
Závitky podáváme s různými omáčkami, dipy nebo dresinky.
TIP! Nuoc cham
Tuto nejrozšířenější vietnamskou omáčku k namáčení rolek, závitků, ale i doplněk zelných salátů připravíme smícháním:
- 125 ml teplé vody
- 4 - 5 polévkových lžic rybí omáčky
- 2 - 3 polévkových lžic limetkové nebo citronové šťávy nebo octa
- 2 - 3 polévkových lžic cukru
- 1 stroužku prolisovaného česneku
- malé chilli papričky nebo chilli vloček
Žádné komentáře:
Okomentovat