pondělí 3. května 2021

Smažené závitky s vepřovým masem

Smažené závitky s vepřovým masem


Rozpis pro přípravu 16 až 18 závitků z kulatého rýžového papíru o průměru přibližně 20 centimetrů.


Základ

  • 150 ml piva nebo vody na namáčení
  • 16 až 18 ks rýžového papíru
  • olej na smažení
  • omáčky, dresinky, dipy.. 


Náplň

  • 500 g mletého vepřového masa, ideálně z plece
  • 250 g mrkve
  • 200 g vlasových rýžových nudlí
  • 80 g cibule
  • 80 g sušených hub
  • 4 stroužky česneku
  • 4 - 5 polévkových lžic ústřicové omáčky
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky 
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového nebo sezamového oleje
  • 2 čajová lžičky mletého koriandru
  • 2 vejce
  • 1 tenkostěnná paprika
  • zelená jarní cibulka
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na oleji na mírném plameni 5 minut promíchávat nakrájenou cibuli, přidat plátky česneku
- zvýšit teplotu, orestovat maso, osolit, opepřit
- nechat vyvařit vodu, vmíchat nastrouhanou mrkev, pár minut míchat, vypnout
- přidat pokrájené povařené houby a nudle a papriku
- ochutit mletým koriandrem, sójovou a ústřicovou omáčkou
- nechat mírně zchladit, vmíchat vejce a nakrájenou nať jarní cibulky
- rýžový papír navlhčit, nandat náplň, zabalit
- smažit okol 5 minut ve vyšší vrstvě oleje
.

Příprava sušených hub

Houby nasypeme do misky.
Zalijeme je vlažnou vodou a necháme 20 až 30 minut máčet.
Změklé houby i s vodou přendáme do menšího hrnce.
Pokud jsou ve vodě po namáčení menší nečistoty jako jsou například zbytky jehličí a větviček, houby scedíme, propláchneme a zalijeme čistou vodou.

Na mírném plameni je 3 až 5 minut povaříme.
Scedíme je, lehce z nich vymačkáme vodu a pokrájíme je na proužky.
V případě, že chceme mít závitky laděné do intenzivní houbové chuti, scezenou vodu odložíme stranou a jednu až dvě lžíce později vmícháme do masové směsi.
Pro případ, že uvítáme jen malý dotek houbové vůně, můžeme je před nakrájením ještě propláchnout vodou a důkladně vyždímat.


Příprava rýžových nudlí

Pokud se neliší návod na obalu nudlí, připravíme je takto:

  • Nudle dáme do misky, zalijeme je vlažnou vodou.
  • Po zhruba 4 minutách scedíme.
    Pokrájíme je na přibližně čtyřcentimetrové kousky.
    Nebo je před namočením nalámeme.

  • Do hrnce dáme vařit zhruba 2 litry vody.
  • Pokrájené nudle vhodíme do vroucí vody.
    Čtyři minuty je povaříme.
    Scedíme je a propláchneme pod tekoucí studenou vodou.


Příprava

Vepřové maso nameleme. 
Mrkev oškrábeme a nastrouháme nahrubo.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Papriku opláchneme, zbavíme jadřince a pokrájíme ji na tenké malé proužky.
Asi deseticentimetrový kousek natě jarní cibulky pokrájíme na kolečka nebo proužky.
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky.


Orestování cibule, česneku, masa a mrkve

  • Na pánvi rozehřejeme dvě polévkové lžíce oleje.
  • Nasypeme cibuli, okolo 5 minut ji na mírném plameni promícháváme.
    Přidáme plátky česneku, minutu ho necháme rozvonět.

  • Zvýšíme teplou.
  • K cibuli a česneku přidáme namleté maso.
    Osolíme ho jednou čajovou lžičkou soli a podle chuti přidáme i mletý pepř.
    Zprudka za častého promíchávání restujeme.
    Za zhruba 8 minut se vyvaří voda, kterou maso pustilo, maso ze začne opékat.
    Ještě minutu dvě mícháme.

  • K masu vmícháme nastrouhanou mrkev
  • Okolo 3 minut promícháváme.
    Vypneme.


Příprava směsi na plnění

Do směsi v pánvi přidáme pokrájené houby, papriku a vlasové rýžové nudle.
Ochutíme sójovou a ústřicovou omáčkou a pro dosažení silnější houbové chuti i jednou až dvěma lžícemi vody vývaru z hub, který máme pro tento případ odložený.

Důkladně vmícháme mletý koriandr a v hrnku lehce prošlehaná vejce.
Ochutnáme.
Podle potřeby doladíme sójovou nebo ústřicovou omáčkou nebo dalším česnekem.
Na závěr do směsi jemně vmícháme pokrájenou nať jarní cibulky.


Naplněné závitků

  • Do kulaté misky, hrnce nebo pánvičky nalejeme pivo nebo vodu.
  • Průměr by měl být o fous větší než jsou kola rýžového papíru.
    V případě máčení v pivu budou mít závitky po osmažení lehký karamelový nádech.

  • Rýžový papír smočíme na pár vteřin do piva.
  • Stačí jen dvakrát protáhnout, papír změkne.
    Umístíme ho na pracovní desku, ideálně na dřevěné prkýnko.

  • Do spodní třetiny urovnáme necelé dvě lžíce masové směsi.
  • Jednou zarolujeme tak, aby byla náplň schovaná.
    Směrem ke středu přehneme levou i pravou stranu papíru a směrem od sebe závitek srolujeme.


Smažení závitků

V hlubším hrnku nebo pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje.
Závitky smažíme okolo 5 minut dozlatova.

Vyndáváme je kuchyňskými kleštěmi nebo dvěma vidličkami, nad hrncem necháme okapat olej.
Na chvilku je položíme na papírovou utěrku, aby nebyly příliš mastné.

Závitky podáváme s různými omáčkami, dipy nebo dresinky.


TIP!  Nuoc cham

Tuto nejrozšířenější vietnamskou omáčku k namáčení rolek, závitků, ale i doplněk zelných salátů připravíme smícháním:
  • 125 ml teplé vody
  • 4 - 5 polévkových lžic rybí omáčky
  • 2 - 3 polévkových lžic limetkové nebo citronové šťávy nebo octa
  • 2 - 3 polévkových lžic cukru
  • 1 stroužku prolisovaného česneku 
  • malé chilli papričky nebo chilli vloček






Žádné komentáře:

Okomentovat