neděle 5. dubna 2020

Veka

Veka chlebíčková


  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 20 g slunečnicového oleje (3 polévkové lžíce)
  • 15 g droždí 
  • 15 g cukru
  • 10 g soli 
  • 1 vejce na potření - nemusí být


Jak na to  

smíchat mouku se solí, udělat důlek, nalít vlažné mléko
- do mléka vmíchat cukr a rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- přilít olej, důkladně zpracovat těsto, nechat 45 minut kynout
- rozválet nakynuté těsto, smotat veku, zakrýt, nechat 15 až 20 minut kynout
- potřít teplou vodou nebo rozšlehaným vejcem, dát do rozehřáté trouby 
- péct okolo 30 minut při 180 °C
.


Příprava a kvásek

Mléko zahřejeme na tělovou teplotu.
Mouku prosejeme do mísy, vmícháme do ní sůl.
V mouce uděláme důlek, nalijeme do něj vlažné mléko.
Nemícháme!

Do mléka nasypeme cukr a rozdrobíme droždí.
Droždí v mléce opatrně promícháme tak, abychom co nejméně zajížděli do mouky. 
Přes mísu přehodíme utěrku, za zhruba 10 minut vzejde kvásek.
Droždí se na hladině mléka spojí v nesouvislou hrbolatou vrstvu.


Těsto a kynutí

Ke kvásku nalijeme olej.
Vše nejprve dobře promícháme vařečkou, pak rukou prohněteme nahrubo.

Těsto přendáme na pracovní desku a důkladně ho zpracujeme.
Nejdřív z něho uděláme bochánek.
Ten pak dlaní promáčkneme, těsto v půlce přeložíme, mírně ho pootočíme.
Tyto tři kroky opakujeme stále dokola.
  • Promáčknout, přeložit, pootočit.
Během pár minut se v mouce začne uvolňovat lepek, těsto začne být hladké a pružné.
Nepřestáváme, hněteme klidně 10 minut i déle!
Pokud máme po ruce kuchyňského robota, bude těsto zpracované raz dva. 

Dobře zpracované hladké nelepivé těsto vytvarujeme do bochánku, přendáme ho do mísy.
Velice jemně ho poprášíme moukou, aby neokoralo.
Zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
Při pokojové teplotě na místě bez průvanu necháme 45 až 60 minut kynout.
Těsto přibližně dvakrát zvětší svůj objem.


Vyválení veky a druhé kynutí

Nakynuté těsto přendáme na nepodsypanou pracovní desku.
Z povrchu sfoukneme mouku.
Těsto nejdříve zpracujeme do bochánku.
Stačí párkrát oběma rukama naproti sobě těsto ze spodu povytáhnout a nahoře ho spojit,  jako bychom chtěli svázat raneček. 
  • Bochánek rozválíme na obdélník vysoký okolo půl centimetru a dlouhý zhruba 30 až 35 centimetrů.
  • Rozválené těsto smotáme.
  • Konce mírně zatlačíme dovnitř.
  • Vzniklá prohlubeň se vyplní při kynutí i pečení.

Plech vyložíme pečicím papírem.
Veku na něho položíme.
Zakryjeme ji utěrkou, necháme ještě zhruba 20 minut kynout.

5 minut před koncem kynutí zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Upečení

Nakynutou veku buď potřeme v hrníčku rozšlehaným vajíčkem, bude mít po upečení hezkou barvu.
Nebo ji potřeme rukama namočenýma do teplé vody.

  • Plech s vekou dáme ihned do rozehřáté trouby.
  • Za zhruba 30 minut bude veka upečená dozlatova.
  • Přendáme ji na prkýnko nebo mřížku a před krájením necháme vychladnout.


TIP!  Pokaždé, když nějaký recept zkoušíme poprvé, pečlivě hlídáme čas. Obzvláště, když je uvedena krátká doba pečení.
Přeci jen, každá trouba peče jinak. Je fajn si po prvním vyzkoušení receptu čas poznamenat.




Žádné komentáře:

Okomentovat