neděle 26. prosince 2021

Domácí vaječný likér

Vaječný koňak neboli ajrkoňak neboli vaječňák


  • 794 g kondenzovaného mléka - 2 ks plechovky slazeného nebo, pro méně sladkou variantu,1 ks slazeného a 1 ks neslazeného
  • 450 ml rumu
  • 6 žloutků
  • 2 polévkové lžíce vanilkového cukru 

 
Jak na to  

- žloutky v míse zasypat vanilkovým cukrem, asi 3 minuty šlehat ručně metličkou do pěny
- přidat kondenzované mléko, důkladně metličkou spojit
- nalít rum, opět dobře promíchat
- přelít do dobře uzavíratelných lahví, nechat v chladu rozležet
.

Na domácí "vaječňák" není ideální doba jen v období vánočních svátků, dobrou náladu dodá kdykoliv v průběhu roku. I když, co si budeme povídat, k Vánocům asi patří nejvíc.  


Příprava a zpracování

  • Rozklepneme vejce, opatrně oddělíme žloutky a bílky.
  • Žloutky dáme do větší mísy.
    Bílky odložíme, na koňak je potřebovat nebudeme. Při oddělování dáme opravdu velký pozor, aby neobsahovaly ani kousek žloutku, aby se nám z nich při jejich dalším použití podařilo bez problémů vyšlehat sníh.

  • Na žloutky nasypeme vanilkový cukr a společně je ručně metličkou 2 až 3 minuty prošleháváme do pěny.
  • Přilijeme kondenzované mléko.
    Buď dvě plechovky slazeného Salka nebo, pro méně sladkou variantu, jednu plechovku Salka a jednu neslazenou Tatru.
    Metličkou okolo minuty promícháváme do perfektního spojení.

  • Na závěr vmícháme rum.
  • Klidně klasický český tuzemák, pokud máme, můžeme jeho menší či větší část nahradit rumem karibským.
    Koňak přelijeme do čistých, horkou vodou vypařených lahví, dobře je uzavřeme a odložíme na pár dní do chladna.

Vaječný koňak kromě decentního ucucávání pro zlepšení nálady použijeme k přípravě alžírské kávy, k ochucení krémů do dortů nebo pohárů, do jogurtů, nebo s ním přelijeme puding, palačinky, zmrzlinu, ovocný pohár... Na zasněžených svazích nás zahřeje v podobě bombardina.
Pokud si koňak nalijeme do sklenky jen tak, můžeme ho poprášit skořicí, muškátovým oříškem, kávou, kakaem, karamelem, drcenými sušenkami...


TIP! Pro obměnu chutí rum zcela nebo jeho libovolně velkou část nahradíme Amarettem, Barberem, brandy, koňakem, whisky, bourbonem, vodkou, ovocnými pálenkami...
Už při přípravě můžeme před vmícháním alkoholu přidat rozpuštěnou čokoládu, kávu, karamel, vyzkoušet různá koření...

TIP!  Pokud do několika dní nespotřebujeme bílky, uchované v lednici v uzavřené nádobě, na třeba kokosky, pusinky, Pavlovu, bílkový chlebíček..., zmrazíme je.
Nezapomeneme k nim připsat datum a počet kusů.

TIP!  Nápoje z vajec a alkoholu se pily už ve středověku, připravují se po celém světě, najdeme je pod různými známými názvy jako například eggnog, což je zkráceně egg and grog, coquito, rompope, lait de poule...
 

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat