pondělí 5. listopadu 2012

Dršťková polévka

Dršťková polévka


Na dršťkovou

  • 1500 ml hovězího vývaru nebo vody
  • 500 g drštěk, ideálně předvařených
  • 15 g sladké mleté papriky (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 4 g majoránky (hrst nebo půl balíčku)
  • 4 stroužky česneku
  • 3 cm dlouhý kousek zázvoru
  • 1 polévková lžíce vinného octa
  • kmín, sůl, pepř
  • chilli paprička nebo na špičku nože mletého chilli koření (nemusí být)


Na cibulovou jíšku

  • 120 g cibule (1 větší)
  • 70 g hladké mouky (3 polévkové lžíce)
  • 2 polévkové lžíce sádla


Na vývar

  • 600 g hovězího masa na vývar (žebra, hrudí, oháňka, morkové kosti)
  • 100 g mrkve, 30 g petržele, 30 g celeru
  • 60 g cibule (půlka větší)
  • 4 kuličky celého pepře, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření
  • 6 g soli (1 vrchovatá čajová lžička)


Jak na to

- do studené vody vložit suroviny na vývar, přivést k varu, táhnout na mírném plameni 4 hodiny (nebo povařit kostku bujonu)
- v osolené vodě uvařit doměkka očištěné předvařené dršťky
- cibuli zpěnit na sádle, zasypat moukou, usmažit jíšku
- přidat zázvor, dršťky, utřený česnek, ocet, kmín, pepř a podle chuti chilli, krátce orestovat
- vmíchat sladkou papriku, ihned zalít 1,5 l vlažného vývaru
- 20 minut povařit
- vypnout, nasypat v dlani promnutou majoránku
- podle potřeby přisolit, připepřit
 
.

Dršťkovka patří ke kontroverzním jídlům. Buď ji milujete nebo nesnášíte. Malá skupinka mezi těmito dvěma póly proti ní nic nemá... jen kdyby v ní ale nebyly ty dršťky, že. Pro ně by tu byla alternativní varianta připravená z hlívy ústřičné.


Uvaření vývaru
 
Uvaření vývaru můžeme vynechat, pak místo něho použijeme čistou vodu nebo vodu z vaření drštěk nebo ve vodě povařenou bujónovou kostku.
Podrobný návod na přípravu vývaru je zde.
  • Maso na opláchneme a lehce naklepeme, vložíme ho společně s očistěnou zeleninou, kořením a půlkou cibule do hrnce.
  • Zalijeme 2 litry studené vody, osolíme, přivedeme k varu.
  • Zakryjeme poklicí, snížíme teplotu na minimum.
  • Necháme 4 hodiny mírně probublávat, takzvaně táhnout.


Uvaření drštěk

Předvařené nakrájené dršťky několikrát důkladně propláchneme.
Dáme je do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byly ponořené.
Vmícháme k nim jednu čajovou lžičku soli.

Dršťky vaříme okolo 20 minut doměkka.
Scedíme je.
Čas hlídáme, aby nebyly rozvařené, budeme počítat s tím, že se  budou ještě 20 minut vařit v polévce.
Pokud máme k dispozici dršťky nepředvařené, uvaříme je podle návodu níže, viz TIP!



Příprava

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Zázvor oškrábeme a najemno nastrouháme.
Slupku ze zázvoru pohodlně seškrábneme čajovou lžičkou.


Cibulová jíška

V hrnci rozpustíme sádlo.
Nasypeme nakrájenou cibuli.
Za občasného promíchání ji necháme 6 až 8 minut na mírném plameni zesklovatět.

Vsypeme hladkou mouku.
Mícháme.
Za zhruba 3 minuty budeme mít usmaženou světlou jíšku.


Povaření a dokončení

  • Do hrnce na jíšku přidáme nastrouhaný zázvor a uvařené dršťky.
  • Přilijeme ocet, ten se po zhruba 10 vteřinách odpaří.
    Vmícháme lžičku mletého pepře, půl lžičky kmínu a utřený česnek.
    Zvýšíme teplotu, okolo půl minuty restujeme.

  • Přisypeme sladkou papriku.
  • Ihned po ní do hrnce nalijeme 1,5 litru vlažného hovězího vývaru.
    Při delším restování paprika hořkne, proto ji pár vteřin po vmíchání zaléváme.
    Pokud chceme docílit mírně pikantní chuti, přisypeme i špetku chilli koření nebo do hrnce vložíme celou lehce pálivou čerstvou papričku.

  • Důkladně promícháme, aby se jíška dobře rozpustila a nenadělaly se hrudky.
  • Přivedeme k varu, zakryjeme poklicí.
    Na mírném plameni vaříme 20 minut.
    Občas, hlavně ode dna, promícháváme.
    Vypneme.

  • Vmícháme v dlani promnutou hrst majoránky.
  • Podle potřeby dochutíme solí, pepřem.
    Hrnec zakryjeme poklicí, polévku necháme 5 minut bez vaření dojít.

Dršťkovou podáváme s čerstvým pečivem nebo chlebem.
 

TIP!  Pokud nepoužijeme hovězí vývar nebo povařenou kostku bujónu, přidáme k povaření drštěk cibuli, kořenovou zeleninu a nové koření s celým pepřem a bobkovým listem.
Malé množství mrkve, celeru a petržele také můžeme nastrouhat a přidat do polévky zároveň se zázvorem.

TIP!  Čím déle je polévka rozleželá, tím je lepší!
                                                 
m
Úprava nepředvařených drštěk
jn
Pokud polévku vaříme ze syrových nepředvařených drštěk, musíme je nejdříve dobře vyčistit a doměkka uvařit!

  Dršťky nejdříve v několika vodách pořádně vypereme.
  Před poslední vodou je posypeme solí a pečlivě je po celé ploše promneme.
  Pod tekoucí studenou vodou sůl důkladně vypláchneme.

  Čisté dršťky dáme do hrnce, zalijeme je vodou.
  Přivedeme k varu.
  •   Po 15 minutách je slijeme a znovu propereme pod tekoucí vodou.
  •   Znovu je zalijeme čistou vodou, opět 15 minut vaříme.
  •   Opět slijeme a propereme v čisté vodě.
  Dršťky po těchto 2 krátkých povaření zalijeme čistou vodu.
  Osolíme je a vaříme okolo 3 hodin doměkka.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat