Na dršťkovou
Na cibulovou jíšku
- 1500 ml hovězího vývaru nebo vody
- 500 g drštěk, ideálně předvařených
- 15 g sladké mleté papriky (1 vrchovatá polévková lžíce)
- 4 g majoránky (hrst nebo půl balíčku)
- 4 stroužky česneku
- 3 cm dlouhý kousek zázvoru
- 1 polévková lžíce vinného octa
- kmín, sůl, pepř
- chilli paprička nebo na špičku nože mletého chilli koření (nemusí být)
- 120 g cibule (1 větší)
- 70 g hladké mouky (3 polévkové lžíce)
- 2 polévkové lžíce sádla
Na vývar
Dršťkovka patří ke kontroverzním jídlům. Buď ji milujete nebo nesnášíte. Malá skupinka mezi těmito dvěma póly proti ní nic nemá... jen kdyby v ní ale nebyly ty dršťky, že. Pro ně by tu byla alternativní varianta připravená z hlívy ústřičné.
- 600 g hovězího masa na vývar (žebra, hrudí, oháňka, morkové kosti)
- 100 g mrkve, 30 g petržele, 30 g celeru
- 60 g cibule (půlka větší)
- 4 kuličky celého pepře, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření
- 6 g soli (1 vrchovatá čajová lžička)
Jak na to
- do studené vody vložit suroviny na vývar, přivést k varu, táhnout na mírném plameni 4 hodiny (nebo povařit kostku bujonu)
- v osolené vodě uvařit doměkka očištěné předvařené dršťky
- cibuli zpěnit na sádle, zasypat moukou, usmažit jíšku
- do studené vody vložit suroviny na vývar, přivést k varu, táhnout na mírném plameni 4 hodiny (nebo povařit kostku bujonu)
- v osolené vodě uvařit doměkka očištěné předvařené dršťky
- cibuli zpěnit na sádle, zasypat moukou, usmažit jíšku
- přidat zázvor, dršťky, utřený česnek, ocet, kmín, pepř a podle chuti chilli, krátce orestovat
- vmíchat sladkou papriku, ihned zalít 1,5 l vlažného vývaru
- 20 minut povařit
- vypnout, nasypat v dlani promnutou majoránku
- podle potřeby přisolit, připepřit
- 20 minut povařit
- vypnout, nasypat v dlani promnutou majoránku
- podle potřeby přisolit, připepřit
.
Uvaření vývaru
V hrnci rozpustíme sádlo.
Nasypeme nakrájenou cibuli.
Za občasného promíchání ji necháme 6 až 8 minut na mírném plameni zesklovatět.
Vsypeme hladkou mouku.
Mícháme.
Za zhruba 3 minuty budeme mít usmaženou světlou jíšku.
Dršťky nejdříve v několika vodách pořádně vypereme.
Před poslední vodou je posypeme solí a pečlivě je po celé ploše promneme.
Pod tekoucí studenou vodou sůl důkladně vypláchneme.
Čisté dršťky dáme do hrnce, zalijeme je vodou.
Přejít na seznam receptů
Uvaření vývaru můžeme vynechat, pak místo něho použijeme čistou vodu nebo vodu z vaření drštěk nebo ve vodě povařenou bujónovou kostku.
- Maso na opláchneme a lehce naklepeme, vložíme ho společně s očistěnou zeleninou, kořením a půlkou cibule do hrnce.
- Zalijeme 2 litry studené vody, osolíme, přivedeme k varu.
- Zakryjeme poklicí, snížíme teplotu na minimum.
- Necháme 4 hodiny mírně probublávat, takzvaně táhnout.
Uvaření drštěk
Předvařené nakrájené dršťky několikrát důkladně propláchneme.
Dáme je do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byly ponořené.
Vmícháme k nim jednu čajovou lžičku soli.
Dršťky vaříme okolo 20 minut doměkka.
Předvařené nakrájené dršťky několikrát důkladně propláchneme.
Dáme je do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byly ponořené.
Vmícháme k nim jednu čajovou lžičku soli.
Dršťky vaříme okolo 20 minut doměkka.
Scedíme je.
Čas hlídáme, aby nebyly rozvařené, budeme počítat s tím, že se budou ještě 20 minut vařit v polévce.
Pokud máme k dispozici dršťky nepředvařené, uvaříme je podle návodu níže, viz TIP!
Příprava
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Čas hlídáme, aby nebyly rozvařené, budeme počítat s tím, že se budou ještě 20 minut vařit v polévce.
Pokud máme k dispozici dršťky nepředvařené, uvaříme je podle návodu níže, viz TIP!
Příprava
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Zázvor oškrábeme a najemno nastrouháme.
Slupku ze zázvoru pohodlně seškrábneme čajovou lžičkou.
Cibulová jíška
Slupku ze zázvoru pohodlně seškrábneme čajovou lžičkou.
Cibulová jíška
V hrnci rozpustíme sádlo.
Nasypeme nakrájenou cibuli.
Za občasného promíchání ji necháme 6 až 8 minut na mírném plameni zesklovatět.
Vsypeme hladkou mouku.
Mícháme.
Za zhruba 3 minuty budeme mít usmaženou světlou jíšku.
Povaření a dokončení
- Do hrnce na jíšku přidáme nastrouhaný zázvor a uvařené dršťky. Přilijeme ocet, ten se po zhruba 10 vteřinách odpaří.
Vmícháme lžičku mletého pepře, půl lžičky kmínu a utřený česnek.
Zvýšíme teplotu, okolo půl minuty restujeme.
- Přisypeme sladkou papriku. Ihned po ní do hrnce nalijeme 1,5 litru vlažného hovězího vývaru.
Při delším restování paprika hořkne, proto ji pár vteřin po vmíchání zaléváme.
Pokud chceme docílit mírně pikantní chuti, přisypeme i špetku chilli koření nebo do hrnce vložíme celou lehce pálivou čerstvou papričku.
- Důkladně promícháme, aby se jíška dobře rozpustila a nenadělaly se hrudky. Přivedeme k varu, zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni vaříme 20 minut.
Občas, hlavně ode dna, promícháváme.
Vypneme.
- Vmícháme v dlani promnutou hrst majoránky. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem.
Hrnec zakryjeme poklicí, polévku necháme 5 minut bez vaření dojít.
Dršťkovou podáváme s čerstvým pečivem nebo chlebem.
TIP! Pokud nepoužijeme hovězí vývar nebo povařenou kostku bujónu, přidáme k povaření drštěk cibuli, kořenovou zeleninu a nové koření s celým pepřem a bobkovým listem.
TIP! Pokud nepoužijeme hovězí vývar nebo povařenou kostku bujónu, přidáme k povaření drštěk cibuli, kořenovou zeleninu a nové koření s celým pepřem a bobkovým listem.
Malé množství mrkve, celeru a petržele také můžeme nastrouhat a přidat do polévky zároveň se zázvorem.
TIP! Čím déle je polévka rozleželá, tím je lepší!
TIP! Čím déle je polévka rozleželá, tím je lepší!
m
Úprava nepředvařených drštěk
jn
Úprava nepředvařených drštěk
jn
Pokud polévku vaříme ze syrových nepředvařených drštěk, musíme je nejdříve dobře vyčistit a doměkka uvařit!
Dršťky nejdříve v několika vodách pořádně vypereme.
Před poslední vodou je posypeme solí a pečlivě je po celé ploše promneme.
Pod tekoucí studenou vodou sůl důkladně vypláchneme.
Čisté dršťky dáme do hrnce, zalijeme je vodou.
Přivedeme k varu.
- Po 15 minutách je slijeme a znovu propereme pod tekoucí vodou.
- Znovu je zalijeme čistou vodou, opět 15 minut vaříme.
- Opět slijeme a propereme v čisté vodě.
Osolíme je a vaříme okolo 3 hodin doměkka.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat