pátek 12. února 2021

Hamburská vepřová kýta

Hamburská vepřová kýta
 

  • 1500 g vepřové kýty
  • 1000 ml vývaru nebo vody
  • 350 ml 33% smetany
  • 250 ml bílého vína
  • 250 g šunky vcelku
  • 200 g kyselých okurek
  • 150 g cibule
  • 100 g slaniny
  • 80 g másla (30 + 30 + 20)
  • 50 g hladké mouky
  • 90 g mrkve, 90 g celeru, 90 g petržele
  • 40 g plnotučné hořčice
  • 8 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 2 bobkové listy, 8 kuliček celého pepře, 4 kuličky nového koření
  • 1/2 kávové lžičky tymiánu
  • citron
  • sůl


Jak na to  

- kýtu prošpikovat okurkou, mrkví, slaninou a šunkou, svázat, orestovat, odložit
- kořenovou zeleninu, slaninu a cibuli nakrájet na kostičky
- zesklovatět slaninu, přidat cibuli, pak kořenovou zeleninu, bobkový list, pepř a nové koření, orestovat 
- na zeleninu posadit opečenou kýtu, přidat půlku oloupaného citronu, podlít do půlky masa vývarem, pekáč/pánev zakrýt
- péct 10 minut při 180 °C, pak při 160 °C doměkka, na závěr 15 minut bez zakrytí při 180 °C
- maso zabalit, odložit
- zeleninu s výpekem stáhnout do hrnce, dát na sporák, vmíchat hořčici, po chvilce zalít vínem, 5 minut povařit
- ve smetaně rozmíchat mouku, vlít do základu, podle potřeby přilít vývar, 20 minut provařit, propasírovat
- omáčku dochutit, vmíchat malý kousek studeného másla
- proužky šunky a okurek lehce orestovat na másle, vmíchat do omáčky nebo je přidávat na porce na talíři 
.

Příprava a špikování

  • Kořenovou zeleninu oškrábeme a opláchneme.
  • Citron pečlivě oloupeme, odstraníme i bílou část kůry, která je hořká.
    Z mrkve, šunky, okurek a slaniny odkrojíme 4 až 5 hranolků, tak půl až tři čtvrtě centimetru silných, prošpikujeme s nimi maso.

  • Kýtu opláchneme studenou vodou a osušíme ji.
  • Ostrým delším nožem v ní po celé délce nařízneme zhruba centimetr široké kapsy, které vyplníme hranolky mrkve, slaniny, okurky a šunky.
  • Kýtu svážeme provázkem, aby zůstala kompaktní.

  • Sloupnutou cibuli, celer, petržel a zbytek mrkve a slaniny nakrájíme na kostičky.
  • Zbytek okurek a šunky nakrájíme na nudličky a zatím je odložíme do lednice.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Orestování masa, slaniny a zeleniny

  • Rozehřejeme hlubší pánev.
  • Nalijeme na ni 4 polévkové lžíce oleje.
    Ideálně by pánev měla být větší a z takového materiálu, abychom v ní pak mohli i péct. Pokud takovou nemáme k dispozici, orestujeme maso a zeleninu na normální a pak budeme péct v pekáči.
    Svázanou prošpikovanou kýtu krátce zprudka orestujeme ze všech stran dohněda.
    Odložíme ji na talíř.

  • Pod pánví zmírníme teplotu, přidáme na ni 30 gramů másla a 4 polévkové lžíce oleje.
  • Nasypeme pokrájenou slaninu, začne se rozpouštět a za přibližně 3 minuty zprůhlední.
    Přisypeme cibuli.
    Stále na mírném plameni 8 - 10 minut promícháváme.

  • Teplotu lehce zvýšíme.
  • Na pánev přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, tedy celer, mrkev a petržel.
    Vmícháme bobkové listy, nové koření, kuličky pepře a půl kávové lžičky tymiánu.
    Dalších 8 - 10 minut restujeme.


Pečení

  • Orestovanou kýtu ze všech stran osolíme jednou vrchovatou čajovou lžičkou soli.
  • Položíme ji na zeleninu do pánve.
    Přidáme rozkrojenou půlku oloupaného citronu.
    Pokud pánev není vhodná pro pečení, přendáme orestovanou zeleninu do pekáče a na ni posadíme maso.

  • Přilijeme 400 až 500 mililitrů horkého vývaru.
  • Hladina by měla sahat přibližně do poloviny výšky masa.
    Pánev nebo pekáč zakryjeme, dáme péct.

  • Po 10 minutách teplotu snížíme na 160 °C.
  • Pečeme dvě až dvě a půl hodiny do měkka.
    Kýtu po 35 až 40 minutách obracíme a kontrolujeme, v případě potřeby ji podlijeme malým množstvím vývaru.

  • Pánev nebo pekáč s měkkou kýtou odkryjeme, už ji dalším vývarem nepodléváme.
  • Vrátíme do trouby, zvýšíme teplotu na 180 °C.
    Pečeme ještě 15 minut bez zakrytí, v půlce maso bohatě polijeme vypečenou šťávou.

  • Upečenou kýtu vyndáme z pekáče.
  • Položíme ji na talíř a zakryjeme alobalem, aby nechladla.
    Můžeme ji zatím odložit do vypnuté pootevřené trouby.


Základ omáčky

  • Zeleninu i s výpekem přendáme do širšího hrnce, postavíme ho na sporák.
  • Stěrkou do hrnce také důkladně stáhneme všechny přípeky ze stěn pánve nebo pekáče.
    Na středním plameni začneme zahřívat, promícháváme.

  • V hrnci bychom měli mít jen malé množství tekutiny na dně. 
  • Pokud je jí ještě hodně, odebereme ji sběračkou nebo lžící do hrnku a zatím odložíme.

  • Do zeleniny v hrnci vmícháme plnotučnou hořčici.
  • Po zhruba půl minutě restování přilijeme bílé víno.
    Promícháváme 3 - 5 minut.


Zahuštění omáčky

  • Ve smetaně důkladně rozmícháme hladkou mouku.
  • Směs za stálého míchání vlijeme do hrnce se zeleninou, ideálně přes cedník, aby nebyly v omáčce hrudky.
    Pokud jsme odložili část šťávy po upečení, tak ji přilijeme také.

  • Jak bude omáčka houstnout, budeme postupně přilévat vývar nebo vodu.
  • Vývaru nebo vody bychom měli přidat 300 až 400 mililitrů.
    Začneme s 200 mililitry a po chvilce podle potřeby přidáváme po malých částech další, dokud nebude hustota akorát.

  • Omáčku 20 minut na mírném plameni povaříme.
  • Občas promícháme.


Orestování šunky a okurek a dokončení omáčky

  • Než se omáčka provaří, lehce orestujeme šunku a kyselé okurky.
  • Na pánvi rozehřejeme 30 gramů másla.
    Přidáme do ní pokrájené kyselé okurky a šunku.
    Okolo 10 minut na mírném plameni promícháváme.

  • Provařenou omáčku propasírujeme přes cedník.
  • Vrátíme ji na sporák.
    Ochutnáme, podle potřeby ji přisolíme nebo přikyselíme citronovou šťávou.
    Na závěr vmícháme zhruba dvacetigramový kousek studeného másla.
    Vypneme.

  • Orestované nudličky šunky a kyselých okurek buď vmícháme do omáčky v hrnci nebo je přidáváme na jednotlivé porce na talíři.


  • Před servírováním z odpočinuté kýty odstraníme provázek, nakrájíme ji na plátky.
  • K hamburské vepřové kýtě jako přílohu nejčastěji podáváme kynutý nebo kynutý houskový knedlík.







Žádné komentáře:

Okomentovat