Avokádová pomazánka
- 250 g dužiny z avokáda (cca ze 2 kusů)
- 100 g Lučiny nebo pomazánkového másla nebo tvarohu, ricotty...
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- k servírování: uvařené vejce, zelená petrželka, sladká mletá paprika...
Jak na to
- vydlabat dužinu, zalít šťávou z citronu, vidličkou rozmačkat
- přidat Lučinu/tvaroh/ricottu..., utřené stroužky česneku, sůl a pepř
- vydlabat dužinu, zalít šťávou z citronu, vidličkou rozmačkat
- přidat Lučinu/tvaroh/ricottu..., utřené stroužky česneku, sůl a pepř
- promíchat
.
Příprava
Pokud budeme pomazánku podávat s vejci, vložíme je do osolené vody.
Přivedeme k varu, zmírníme teplotu, hrnec zakryjeme poklicí.
Za 9 až 10 minut vypneme, vejce dáme zchladit do studené vody.
Před podáváním je oloupeme a nakrájíme na plátky.
Struny kráječe lehce potřeme slunečnicovým nebo olivovým olejem, plátky se budou lépe krájet.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Z omytého citronu vymačkáme šťávu.
Před rozkrojením ho poválíme po prkýnku, šťáva půjde snadněji vymačkat.
Příprava avokáda
Zralé avokádo nařízneme ostrým nožem po celém obvodu.
Zařízneme ho pořádně do hloubky, zajedeme s ním až k pecce.
Půlky avokáda zatočíme proti sobě, tím je od sebe pohodlně oddělíme.
V jedné půlce zůstane větší tvrdá pecka.
Zasekneme do ní nůž, zakroutíme s ním a tím pecku lehce odstraníme.
Zpracování
- Dužinu hned po rozkrojení a uvolnění pecky vydlabeme polévkovou lžící do misky. A hned ji také zalijeme citronovou šťávou a rozmačkáme vidličkou.
Citronová šťáva kromě ochucení také zabrání hnědnutí dužiny.
- Vmícháme utřený česnek, čajovou lžičku soli a zatím jen 80 gramů Lučiny, tvarohu... Promícháme a podle potřeby přidáme další jednu až dvě polévkové lžíce.
- Vmícháme jednu zarovnanou čajovou lžičku soli. Podle chuti opepříme.
Pomazánku na chvíli odložíme do lednice.
Avokádovou pomazánku podáváme namazanou na pečivo, ideálně doplněnou o plátky uvařených vajec.
TIP! Avokáda po rozříznutí rychle zpracujeme, protože díky kyslíku a enzymu polyfenoloxidáza rychle hnědnou.
A nejen avokáda, třeba i jablka, banány... Proces hnědnutí zpomalíme pokapáním citronovou nebo limetovou šťávou anebo pevným obalením fólií, která zabrání přístupu vzduchu.
TIP! Zralé avokádo je lehce
měkké na omak, nesmí mít na sobě tmavé skvrny a nesmí být kašovité.
Pokud seženeme jen avokádo nezralé, necháme ho
doma dva dny v pokojové teplotě dozrát.
Dužina nezralého avokáda je tvrdá a hořká.TIP! Do misky k pomazánce položíme avokádovou pecku, prý pomůže k zachování čerstvosti.
A rada pro zahradníky, avokádová pecka dobře naklíčí, můžeme si v květináči vypěstovat stromek :)
jk
Avokádo
Avokádo
Avokádo obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a ostatních látek důležitých pro lidský organismus.
Např. A, E, D, B1, B2, B5, draslík, vápník, hořčík, železo, lecitin, fosfor.
V avokádu jsou také bohatě zastoupeny nenasycené mastné kyseliny.
Konzumace avokáda má příznivý vliv na činnost srdce, pomáhá snižovat krevní tlak, dobře působí na regeneraci jater.
Aztékové ho prý používali jako afrodiziakum.
Avokádo i avokádový olej jsou lehce stravitelné a příznivě působí na snižování hladiny cholesterolu.
Olej je také hojně využívaný ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.
Avokádo i avokádový olej jsou lehce stravitelné a příznivě působí na snižování hladiny cholesterolu.
Olej je také hojně využívaný ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.
Avokádo pochází z Mexika.
Španělé ho kolem roku 1600 přivezli do Evropy, odtud se rozšířilo do celého světa.
Některé zdroje uvádějí, že derivát mastných kyselin "persin", který
avokádo obsahuje, může být pro zvířata, ryby nebo ptáky vysoce toxický! V žádném případě ho proto nedávejte svým domácím mazlíčkům, zvláště ne papouškům, andulkám a kanárům!
.
Žádné komentáře:
Okomentovat