neděle 11. dubna 2021

Slaný štrúdl se zelím a slaninou

Slaný štrúdl se zelím a slaninou


Základ

  • 400 g listového těsta
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce mléka
  • hrubozrnná sůl, kmín, mák, sezamová semínka. semínka slunečnice...


Na naplnění

  • 500 g kysaného zelí
  • 250 g krájeného tvrdého sýra, např. goudy, eidamu, ementálu...
  • 200 g krájené anglické slaniny
  • 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu
  • 3 polévkové lžíce nakládaných sušených krájených rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • mletý pepř


Jak na to  

- těsto rozdělit na 3 stejné díly, rozválet
- potřít protlakem nebo kečupem, posypat utřeným česnekem a mletým pepřem, poklást plátky sýra a slaniny
- urovnat vykapané zelí, posypat sekanými rajčaty, zabalit
- propíchat, potřít v mléce prošlehaným vajíčkem, posypat solí a semínky
- péct cca 20 minut při 200 °C
.

Příprava

Zelí dáme do cedníku, necháme ho v něm 8 až 10 minut vykapat.
Zhruba po 5 minutách ho promícháme.
Tři polévkové lžíce sekaných sušených rajčat necháme vykapat v jiném cedníku.
Oloupané stroužky česneku prolisujeme nebo utřeme.
V hrnku rozšleháme vejce s polévkovou lžící mléka.
Plech vyložíme pečicím papírem

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.


Naplnění

  • Těsto rozdělíme na tři stejně vážící díly.
  • Každý rozválíme do obdélníku 20 x 40 centimetrů velkého.

  • Na rozválený plát rozetřeme polévkovou lžíci protlaku nebo kečupu. 
  • Posypeme třetinou česneku a podle chuti mletým pepřem.
    Poklademe třetinou plátků sýra.

  • Na sýr rozložíme třetinu plátků anglické.
  • Na slaninu urovnáme třetinu vykapaného zelí.
    Posypeme jednou polévkovou lžící sušených sekaných rajčat.

  • Zabalíme, přendáme na plech vyložený pečicím papírem.
  • Vrchní vrstvu těsta na 3 až 4 místech propíchneme vidličkou.
    Stejně naplníme další dva rozválené pláty.
    Pokud máme dostatek místa, je fajn všechny tři rozválet a naplnit najednou.


Upečení

Naplněné nohavice potřeme v mléce prošlehaném vajíčku.
Posypeme je solí a podle chuti kmínem, mákem, slunečnicí, sezamem...

  • Plech vložíme do dobře rozehřáté trouby.
  • Pečeme okolo 20 minut dozlatova.

Slaný štrúdl necháme vychladnout.
Nakrájíme, podáváme.









Žádné komentáře:

Okomentovat