Maso se předem několik hodin marinuje, ideálně přes noc.
Základ
Marináda
Omáčka
Příprava marinády a naložení masa
Čtyři větší stroužky česneku sloupneme a utřeme nebo prolisujeme.
Zázvor oškrábeme a najemno nastrouháme.
Slupka jde dobře seškrábnout čajovou lžičkou.
Ve větší, ideálně uzavíratelné, misce připravíme marinádu.
Kuřecí maso opláchneme a dobře osušíme.
Nakrájíme ho na nudličky nebo kostky.
Povaření a dokončení
- 1300 - 1400 g prsních nebo stehenních řízků
- 300 ml kuřecího vývaru nebo vody
- 200 g 33% smetany
- 25 g másla
- 3 polévková lžíce slunečnicového oleje
- smetana, mleté mandle a čerstvý koriandr - nemusí být
Marináda
- 200 g hustého smetanového bílého jogurtu
- 45 g jemně nastrouhaného zázvoru (2 polévkové lžíce)
- 40 g česneku (4 velké)
- 12 g čerstvé citronové šťávy (2 polévkové lžíce)
- 10 g soli (1 čajová lžička)
- 8 g Garam Masala koření (4 čajové lžičky)
- 6 g kurkumy (2 čajové lžičky)
- 1 g římského kmínu (1/2 čajové lžičky)
- špetka kajenského pepře (nemusí být)
Omáčka
- 600 g pasírovaných rajčat - passata
- 80 g rajčatového protlaku (2 polévkové lžíce)
- 40 g másla
- 20 g cukru (1 polévkové lžíce)
- 8 ks kardamomu
- 3 čajové lžičky Garam Masala
- 3 čajové lžičky kurkumy
- 3 větší stroužky česneku
- 2 čajové lžičky zázvoru
- 2 čajové lžičky citronové šťávy
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
- 4cm kousek celé skořice
Jak na to
- z uvedených ingrediencí připravit marinádu, naložit nakrájené maso
- na oleji nebo ghí orestovat naložené kousky masa, odložit stranou
- v pánvi po restování rozpustit máslo a olej, prohřát utřený česnek, nastrouhaný zázvor, celou skořici, kardamom, Garam Masala koření a kurkumu
- přidat cukr a protlak, orestovat
- z uvedených ingrediencí připravit marinádu, naložit nakrájené maso
- na oleji nebo ghí orestovat naložené kousky masa, odložit stranou
- v pánvi po restování rozpustit máslo a olej, prohřát utřený česnek, nastrouhaný zázvor, celou skořici, kardamom, Garam Masala koření a kurkumu
- přidat cukr a protlak, orestovat
- přilít pasírovaná rajčata a šťávu z citronu, okolo 8 minut povařit
- míchat, směs zhoustne
- vložit osmažené kousky kuřete, zředit vývarem nebo vodou, 8 minut povařit do měkka
- dochutit, přilít smetanu, přivést k varu, vypnout
- vmíchat kousek studeného másla
- vložit osmažené kousky kuřete, zředit vývarem nebo vodou, 8 minut povařit do měkka
- dochutit, přilít smetanu, přivést k varu, vypnout
- vmíchat kousek studeného másla
-
Butter chicken patří k celosvětově nejznámějším indickým jídlům. Ač se to z obsáhlého výčtu potřebných ingrediencí nezdá, příprava je rychlá a jednoduchá.
Příprava marinády a naložení masa
Čtyři větší stroužky česneku sloupneme a utřeme nebo prolisujeme.
Zázvor oškrábeme a najemno nastrouháme.
Slupka jde dobře seškrábnout čajovou lžičkou.
Ve větší, ideálně uzavíratelné, misce připravíme marinádu.
Smícháme jogurt, zázvor, česnek a šťávu z citronu s kořením dle rozpisu.
Kajenského pepře neboli chilli dáme jen lehce na špičku nože, doostřit můžeme kdykoliv později v průběhu vaření.Kuřecí maso opláchneme a dobře osušíme.
Nakrájíme ho na nudličky nebo kostky.
Přendáme je k marinádě, dobře je v ní promícháme, aby byly kousky masa celé obalené.
Misku uzavřeme a odložíme na pár hodin marinovat do lednice.
Ideálně přes noc.
Orestování masa
Misku uzavřeme a odložíme na pár hodin marinovat do lednice.
Ideálně přes noc.
Orestování masa
- Tak půl hodiny před zahájením vaření vyndáme naložené maso z lednice. Promícháme ho a necháme stát v pokojové teplotě.
- V hlubší větší pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje. Maso restujeme po částech, aby na sobě kousky masa neležely.
Promícháváme, aby byly osmažené ze všech stran.
Díky marinádě ale nemůžeme očekávat opečení do hněda.
- Orestované maso dáváme stranou na talíř nebo do misky. Pánev nemyjeme, připravíme na ní omáčku.
Omáčka
Tři oloupané stroužky česneku utřeme.
Asi čtyřcentimetrový kousek zázvoru oškrábeme a najemno nastrouháme.
Měla by ho být jedna polévková lžíce.
- V pánvi po restování kuřecích nudliček rozpustíme na mírném plameni 40 gramů másla s jednou polévkovou lžíci oleje. Přidáme utřený česnek, nastrouhaný zázvor, 8 kusů kardamomu, po třech vrchovatých čajových lžičkách Garam Masala koření a kurkumy a zhruba čtyřcentimetrový kousek skořice.
Minutu necháme rozvonět.
- Přidáme polévkovou lžíci cukru a po minutě rajčatový protlak. Okolo 2 minut na středním plameni mícháme.
Cukr se začne táhnout a protlak chytne chuť pečených rajčat.
Do pánve přilijeme pasírovaná rajčata a 2 čajové lžičky čerstvé šťávy z citronu.
Přivedeme k varu, snížíme teplotu.
- Okolo 8 minut za velmi častého míchání povaříme. Čím více bude obsah pánve houstnout, tím více mícháme a dáváme pozor na prskání rajčatové směsi z pánve.
Máme hotový základ omáčky.
Povaření a dokončení
Do omáčky dáme orestované kousky kuřecího masa.
Stěrkou stáhneme i šťávu z talíře nebo misky, kterou odložené maso pustilo.
Promícháme.
Podle potřeby zředíme 200 až 300 mililitry kuřecího vývaru.
Přivedeme k varu, stáhneme teplotu.
Okolo 8 minut na mírném plameni povaříme, maso by mělo být zcela měkké.
Podle potřeby dochutíme.
- Citron může být málo kyselý, tak pár kapek přidáme.
- Pasírovaná rajčata málo výrazná, tak vmícháme malou lžičku cukru.
- Stejně tak může být skořicová kůra málo aromatická, pak přidáme na špičku nože mleté.
- Pro větší ostrost přiostříme malým množstvím chilli koření.
- V případě potřeby přisolíme.
Prostě si chuť vymazlíme. Přidáme vždy jen malé množství, promícháme a znovu ochutnáme a eventuálně pokračujeme v dochucování.
Na závěr vmícháme smetanu, přivedeme k varu, vypneme.
Ihned po vypnutí vmícháme kousek studeného másla.
Butter chicken podáváme posypaný lístky čerstvého koriandru, můžeme přidat pár kapek smetany.
Jako přílohu zvolíme rýží nebo indický chleba naan, budou fajn i brambory, hranolky, pečivo...
TIP! Pokud máme, místo másla a oleje na restování a do základu omáčky použijeme přepuštěné máslo ghí, které je pro indickou kuchyni typické.
TIP! Před závěrečným přidáním másla můžeme vmíchat jednu až dvě polévkové lžíce mletých mandlí.
Žádné komentáře:
Okomentovat