pondělí 13. srpna 2012

Borůvkový koláč

Rychlý borůvkový koláč s drobenkou
  
 Mišu, díky za recept :-)


Rozpis pro plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů.


Těsto
  • 400 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 2 vejce 
  • 300 ml bílého jogurtu (2 kelímky)
  • 1 kypřicí prášek do pečiva (15 g)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g másla
  • 4 - 7 polévkových lžic mléka
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu 

 Ovoce
  • 500 - 1000 ml borůvek nebo rybízu, meruněk, broskví, švestek, rebarbory...

Drobenka
  • 160 g polohrubé mouky (může být i hrubá)
  • 80 g cukru krupice
  • 80 g másla


Jak na to  

- na drobenku smíchat mouku s cukrem, promačkávat s máslem, odložit do lednice
- smíchat prosetou mouku s cukry, práškem do pečiva, jogurtem, vejci, rozpuštěným máslem a extraktem
- podle potřeby přidávat po lžících mléko
- těsto rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, posypat ovocem a drobenkou
- péct 30 - 35 minut při 180 °C
.

Výborný rychlý koláč.
Místo borůvek můžeme použít jakékoliv jiné ovoce.


Příprava

Máslo na těsto rozpustíme na mírném plameni, necháme zchladnout.

Plech vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
Nebo vyložíme pečicím papírem či fólií.
Nebo plech potřeme malým kouskem másla pomocí utrženého kousku obalu a pak vysypeme moukou.
Hrubou mouku lze nahradit strouhankou.

Borůvky probereme a propláchneme studenou vodou.
Necháme okapat. 

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Drobenka

V míse promícháme mouku s cukrem, přidáme rozkrájené studené máslo a pomocí prstů rychle promačkáváme.
Je potřeba opravdu rychle a jen konečky prstů, aby máslo od teplých rukou moc neměklo. 
 
Drobenku odložíme do lednice.


Těsto

Do mísy prosejeme mouku, smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva.
Vmícháme jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo a 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu.

Podle potřeby přidáváme po lžících mléko.
Těsto by mělo mít hustší konzistenci.
Každá mouka saje jinak a jogurty mají různou hustotu, někdy stačí přidat 4 lžíce, jindy musíme množství zvýšit.

Vše dobře zpracujeme.
Stačí vařečkou.


Pečení

Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech.
Posypeme borůvkami a drobenkou.
Pokud máme, dáme borůvek více, klidně i 1500 mililitrů.  

Vložíme do trouby, pečeme 30 - 35 minut. 







Přejít na seznam receptů



2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Jojo :), s čerstvým ovocem je vynikající a díky jogurtu hezky vláčný.

      Vymazat