Rozpis pro hluboký plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.
Těsto
- 400 g hladké nebo polohrubé mouky
- 400 ml mléka
- 140 g cukru krupice
- 100 g másla nebo Hery
- 22 g droždí (půl kostky)
- 1 žloutek
- 1 čajová lžička citronové kůry
- 1 čajová lžička soli (6 g)
Drobenka
- 140 g hrubé nebo polohrubé mouky
- 70 g másla
- 70 g cukru krupice
Náplň
- ovoce čerstvé, kompotované, mrazené
- tvaroh, marmeláda, povidla, mák...
- podle potřeby cukr, vanilkový cukr, skořice
Jak na to
- rozpustit máslo, odstavit
- ve vlažném mléce rozmíchat lžičku mouky a cukru, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- mouku smíchat se solí, cukrem a citronovou kůrou
- přidat za stálého prošlehávání kvásek, žloutek a tuk
- nechat cca hodinu kynout
- těsto vylít na plech, rozetřít, nechat ještě 15 - 20 minut kynout
- urovnat ovoce, posypat drobenkou
- péct při 180 °C zhruba 30 minut dozlatova
.
- rozpustit máslo, odstavit
- ve vlažném mléce rozmíchat lžičku mouky a cukru, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- mouku smíchat se solí, cukrem a citronovou kůrou
- přidat za stálého prošlehávání kvásek, žloutek a tuk
- nechat cca hodinu kynout
- těsto vylít na plech, rozetřít, nechat ještě 15 - 20 minut kynout
- urovnat ovoce, posypat drobenkou
- péct při 180 °C zhruba 30 minut dozlatova
.